Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
muk
muk
03.08.2014 14:26:26
Deli članek:

Valverde z zmago na vrh

vszi

Bila je to več kot pa le še ena zmaga, bil je to tudi ali pa predvsem velik obliž na rane, ki jih je za seboj pustil Tour de France. Sladka zmaga, ki je Alejandru Valverdeju povrnila nekaj ali pa precej izgubljene samozavesti in ki mu je za nameček prinesla tudi mesto vodilnega na lestvici World Toura.

"Rad imam klasiko San Sebastiana, sploh zdaj, ko so dodali ta zadnji vzpon. To je moja druga zmaga tu, ob tem sem še dvakrat končal na stopničkah, letos sem dobil deset dirk in moram biti zadovoljen." Ne glede na Tour. "Nič ne morem storiti kar se Toura tiče, a mislim, da sem v ostalem delu sezone dokazal, česa sem sposoben." Res je, deset zmag, med drugim je dobil Valonsko puščico, bil drugi na dirki Liege-Bastogne-Liege in četrti na dirki Amstel Gold. Pa naslov španskega prvaka v kronometru in podprvaka na cestni dirki, pravzaprav je le Tour tista črna točka, pa če se ob končnem četrtem mestu to še tako čudno sliši. Predzadnji dan in slab nastop na kronometru ga je namreč stal zmagovalnega odra, zanj sploh prvega na Touru.

Morda je bil tudi zato v soboto še dodatno motiviran.  Zmago si je privozil na zadnjem spustu z Bordako Tontorra, ko je v slogu svojega vzdevka (El Bala - Metek) krenil v napad in si privozil nekaj metrov oziroma sekund naskoka. Dovolj, da je ciljno črto prečkal prvi. Zdaj bo lažje pozabil na Toru in še bolj samozavestno krenil v Vuelto.

LESTVICA WORLD TOURA

1. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 462
2. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 407
3. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 392
4. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 345
5. Jean-Christophe Peraud (Fra/AG2R) 300
6. Fabian Cancellara (Švi/Trek Factory) 274
7. Simon Gerrans (Avs/Orica GreeEdge) 268
8. Rui Costa (Por/Lampre-Merida) 268
9. Peter Sagan (Svk/Cannondale) 257
10. Michal Kwiatkowski (Pol/OPQS) 257
...
20. Simon Špilak (Slo/Katjuša) 173
75. Luka Mezgec (Slo/Giant-Shimano) 38
99. Borut Božič (Slo/Astana) 15
161. jan Polanc (Slo/Lampre Merida) 2