Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
20.09.2024 14:30:37
Deli članek:

Princeska še vedno čaka na tekmico, nova borba najbrž v Angliji

Profimedia
Ema Kozin

Boksarka Ema Kozin, ki je avgusta zaradi težav z vizo ostala brez načrtovane borbe v Las Vegasu proti Norvežanki Cecilii Braekhus, naj bi v teh dneh vendarle dobila novo tekmico. Borba naj bi bila novembra v Angliji.

Petindvajsetletna Ljubljančanka je imela dogovorjen dvoboj z izkušeno 42-letno v Kolumbiji rojeno Norvežanko Cecilio Braekhus, njeno prvo izzivalko na svetovni lestvici v tej kategoriji. V Las Vegasu bi proti njej morala braniti naslov svetovne prvakinje v supervelterski kategoriji po različicah WBC in WBO, ki ga je lani novembra osvojila po zmagi nad Škotinjo Hannah Rankin. Vendar pa so dvoboj odpovedali, ker princeska, kot je njen vzdevek, ni pravočasno pridobila delovnega vizuma za ZDA. Norvežanka se je tako namesto s Slovenko za začasni šampionski pas WBC pomerila z Američanko Maricelo Cornejo in jo po desetih rundah tudi premagala z enotno sodniško odločitvijo.

Kje se je zapletlo, njen trener in menedžer Rudolf Pavlin še danes natančno ne ve. "Glede na to, da je ta tekma odpadla, niti nismo mogli do konca analizirati, ali je bilo dejansko krivo to, da iz Teksasa niso poslali potrebne kode na slovensko ambasado. Ker do borbe ni prišlo, se viza niti ni do konca urejala. Zdaj se niti nočem več ukvarjati s tem, ali je bil to res pravi razlog, da vize nismo dobili. Potrebno je enostavno obrniti nov list in gledati naprej," se s tem noče več obremenjevati.

Čeprav je bilo ob odpovedi dvoboja v prestolnici igralništva, ki bi moral biti 10. avgusta, rečeno, da bo Ema novo tekmico dobila že v nekaj dneh, te še vedno nima. Pavlin zatrjuje, da bodo kraj, tekmica in datum znani v nekaj dneh, a mlini pri Angležih meljejo precej počasi. Kot pravi, Cecilia tokrat ne bo prišla v obzir, morda kasneje. Po predpisih mora do borbe z njo priti v roku enega leta. "Za zdaj še nimam ničesar na papirju, zato še nočem govoriti o nasprotnici. Datum se definitivno urejuje, znan bi moral biti zdaj zdaj, kakor tudi nasprotnica. Neko ime smo sicer dobili, a ga še nismo potrdili. Stoodstotno bi borbo morala imeti do novembra, saj bo takrat minilo že eno leto od njene zadnje borbe. Promotorji so ji že po pogodbi do takrat dolžni določiti novo tekmico. Z menedžerji sem vsak dan na vezi. Mi smo tisti, ki smo še najbolj neučakani, nimamo pa povedati kaj oprijemljivega, saj to do ljudi ne bi bilo korektno," Pavlin še ne sme razkriti imena potencialne tekmice.

Kot pravi njen 'angel varuh', bodo zagotovo storili vse, da Ema obrani naslova svetovne prvakinje po verzijah WBC in WBO, potem pa bodo šli korak za korakom. "Še vedno je aktualna Cecilia Braekhus, a tudi katera še močnejša od nje. Imena v tej kategoriji so dejansko močna. Ema je vseskozi v pogonu in komaj čakamo, da dobimo to borbo. Tudi zanjo odločitev o odpadli borbi z Braekhusovo ni bila prijetna, a je osredotočena zgolj na eno stvar. Že vse življenje jo učimo, da ni pomembno, kdo stoji na drugi strani. Ve, da so to trda pota. Njena motivacija je spet na visokem nivoju, kakor tudi njena pripravljenost. November bo hitro tu, šest do osem tednov prej pa morajo sporočiti ime tekmice, kar bo zdaj zdaj. Borba naj bi bila v Angliji in od tam tudi njena tekmica, a v tem boksu je vse mogoče in ničesar ni fiksno. Mi smo pripravljeni in komaj čakamo, da nam javijo datum. Vse pa je odvisno od promotorja in tudi njihove televizije, kdaj bo dobila termine," je tudi Pavlin glede tega že malce na trnih.