Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(pk)
(pk)
20.09.2024 12:10:32
Deli članek:

Negotova atletska prihodnost

PETER KASTELIC/AZS
Maja Mihalinec Zidar

Maja Mihalinec Zidar je drugi dan finala diamantne lige v Bruslju med povabljenimi tekačicami na 200 m zasedla šesto mesto s 23,37 sekunde in dosegla skupno trinajsti izid.

V njeni skupini je zmagala Sydney McLaughlin-Levrone iz ZDA, svetovna rekorderka na 400 m ovire je tekla 22,40 in imela skupno drugi čas. Za dvakratno zaporedno olimpijsko zmagovalko in lansko svetovno prvakinjo na nizkih ovirah je bila v skupini druga Gina Mariam Bass Bittaye, afriška prvakinja na 100 metrov je tekla 23,01, tretja je bila Belgijka Delphine Nkansa, evropska prvakinja U-23, je prišla v cilj s 23,03. V glavnem programu je na pol stadionskega kroga slavila bronasta na tej razdalji na OI v Parizu Američanka Brittany Brown (22,20) in prejela 30.000 dolarjev za končno zmago v diamantni ligi. Druga v skupini in s skupno s tretjim časom na tem mitingu pa je bila Britanka Daryll Neita z 22,45.

"Zadovoljna sem, po drugi strani pa me malo jezi, ker sem v Bruslju tekla dobro in dosegla svoj tretji najboljši izid sezone. To mi je uspelo na neugodni drugi stezi ter pri 14 stopinjah Celzija, zato sem z doseženim zadovoljna. Za mano je čudna sezona, tekem sem imela kar nekaj, čeprav sem se na začetku sezone poškodovala. Potem sem skušala na silo priti na olimpijske igre, kar mi ni uspelo. Nato sem nadaljevala sezono in se vrnila v pravo formo. V drugem delu nisem imela prave sreče s pogoji za teke, zato nisem mogla doseči boljših izidov, kot sem jih sposobna," je povedala Maja.

Štiriintridesetletna članica ljubljanskega Massa je nastopila na OI v Riu de Janeiru 2016 in tudi pred tremi leti v Tokiu. "Po tej sezoni imam mešane občutke. Fizično sem sposobna teči hitro, tu ne vidim težav, ampak po neuspešnem poskusu uvrstitve na OI sem izgubila motivacijo. Še bom trenirala za naslednjo sezono in potem videla, kako se bo odvijala moja odločitev glede tekmovanj v prihodnje. V naslednji sezoni sta pozimi dvoranski tekmi - SP in EP, poleti bo SP v Tokiu. Potrebujem nekaj mesecev, da vidim, če se bo vrnila prava motivacija," je dodala Mozirjanka, ki je imela že pred mitingom v Bruslju rezervirane počitnice v Grčiji. Takoj po mitingu je letela v deželo Ahajcev, kjer sta jo čakala mož in hčerka. Dopust je morala zaradi nastopa v Bruslju prestaviti za en dan.

Prvi dan finala diamantne lige so nastopili trije slovenski atleti. Med njimi je bila najboljša Neja Filipič, ki je v troskoku zasedla četrto mesto s 14,04 metra, čeprav se je na finale najboljše šesterice po odpovedih tekmovalk uvrstila po 11. mestu v seštevku prejšnjih mitingov. Evropski prvak in svetovni podprvak Kristjan Čeh je v metu diska zasedel peto mesto s 65,40 metra. Lia Apostolovski, bronasta na dvoranskem SP, je bila šesta v skoku v višino z 1,88 metra.