tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(BZS/PR)
(BZS/PR)
0 16.08.2022 11:51:42

Novi skupni izzivi v ringu

Mark Šepic in njegov trener Aleš Šurbek pred odhodom v Turčijo
BZS
Boksarske počitnice in nabiranje novih moči gredo proti koncu in številni tekmovalci so že v fazi priprav na nove domače in tuje boksarske dogodke. Na Koroškem, Gorenjskem in avstrijskem Tirolskem so se pripravljali številni tekmovalci za nove podvige v ringu.

Naporni treningi potekajo na prostem in v dvoranah pod budnim očesom domačih in tujih boksarskih strokovnjakov. Tokrat smo bili v stiku z Alešem Šurbkom, ki je trenutno že v Turčiji, kjer bo stal ob ringu mlademu Marku Šepicu, ki tekmuje na EP za Schoolboyse. Ponovno smo se pogovarjali s slovenskim boksarskim selektorjem Vlatkom Nikolovim, ki nam je zaupal pomembno sporočilo za klubske predstavnike.

Priprave v Športnem centru Triglav na Pokljuki

Aleš Šurbek je bil do srede aktiven na pripravah na Pokljuki, v četrtek pa je z Markom Šepicem odpotoval v turški Erzurum, kjer bosta aktivna v boju za kolajne: "Na Pokljuki je odlično delovno vzdušje in 25 boksarjev. Večina je iz Slovenije, prisotni pa so tudi Srb, dva Rusa in Ukrajinec. Omeniti velja, da je treninge vodil Jan Martinkevič iz Rusije, ki je v svoji karieri boksal za moskovski CSKA in reprezentanco Rusije. V svoji karieri je premagal tudi Aleksandra Povetkina. Ekipo so vodili Branislav Jokanović, Matic Samastur in moja malenkost. Jan Martinkevič je magister boksa in ostane v našem klubu Legionar do konca avgusta, kjer bo vodil treninge. Boksarji trenirajo po njegovem programu, od šole boksa, dela v parih, sparinga, različnih vaj za koordinacijo, dela na vrečah ... Treningi so bili pravilno odmerjeni, saj so  prisotni boksarji različnih starostnih in težnostnih skupin, kakor tudi različnega boksarskega znanja. Trening kamp je trajal od 7. do 13. avgusta. Prisotni so bili boksarji iz šestih klubov, kamp pa je organiziral Boks klub Legionar iz Rogaške Slatine."

Mark v Turčiji lahko do kolajne

Aleš se je dotaknil še pomembnega EP za Schoolboyse, ki za letnike 2008 in 2009 poteka v turškem Erzurumu: "Na EP je odšel le naš član Mark Šepic. Na prvenstvo sva se pripravljala kar nekaj časa, tako na kondicijskem in fizičnem kot taktičnem področju. V zadnji fazi priprav smo predvsem sparirali z boksarji iz Maribora in Slovenske Bistrice. Pomemben je bil tudi Markov nastop na turnirju na Hrvaškem, da sva lahko tempirala formo za ključne dvoboje, ki bodo v Turčiji. Verjamem v Marka in zagotovo bo prikazal odlične borbe, ki lahko privedejo tudi do medalje."

Vnovičen poziv selektorja

Zelo aktiven je slovenski boksarski selektor Vlatko Nikolov, ki nam je podal informacije, vezane na svoje delovanje: "Konec aprila me je IO Boksarske zveze Slovenije potrdil za selektorja boksarske reprezentance. Maja in junija smo se udeležili tekočih prvenstev (evropsko prvenstvo v Armeniji in sredozemske igre v Alžiriji). Julij je bil prost za boksarje, saj v tem času ni bilo pomembnih tekem in smo morali narediti premor. V začetku avgusta sem sklical reprezentančne priprave za vse starosti, da lahko vidim, kdo je pripravljen sodelovati za mednarodne boksarske tekme. Po prevzemu vodenja nacionalne selekcije sem določil posamezne trenerje, ki mi bodo pomagali v različnih selekcijah (za mlade tekmovalce, članice in člane). Prvi teden smo naredili bazične priprave na Ravnah na Koroškem, drugi teden pa smo naredili priprave na dveh lokacijah; za mladino na Pokljuki in za bolj izkušene v Wörglu. Na Tirolskem, kjer sem trenutno, je tudi reprezentanca Švice ter posamezni klubi iz Avstrije, Nemčije, Ukrajine, Slovaške in BiH. Tretji teden v avgustu pa se odpravljamo na Jahorino, kjer že od začetka avgusta trenira reprezentanca Srbije."

Ne bo šlo brez sodelovanja

Nalog za selektorja to jesen ne bo zmanjkalo. Konec septembra bo EP za juniorje v Italiji (letnika 2006 in 2007), oktobra pa EP za članice v Budvi. Do konca leta nas čaka še precej pomembnih mednarodnih boksarskih turnirjev. Nikolov ob tem izpostavlja, da se BZS zelo trudi glede priprav in optimalnih razmer, saj do zdaj nikoli ni bilo večtedenskih skupnih priprav: "Pomembno je, da smo povezani z različnimi zvezami, s katerimi zelo dobro sodelujemo, kar je pogoj za dobre rezultate. Upam samo, da bodo nekateri trenerji klubov, ki trenutno nočejo sodelovati z BZS, pustili svoje talentirane reprezentante na nastop za Slovenijo. Mislim, da si dekleta in fantje zaslužijo zastopati našo državo in da je to tudi njihova velika želja. Boksar bo napredoval samo z mednarodnimi pripravami in tekmami, zato morajo klubi sodelovati med sabo in posledično z matično zvezo. Ponovno ponavljam, v Sloveniji imamo zelo dobre boksarke in boksarje, vendar brez sodelovanja ne bo nihče naredil nečesa večjega na evropski ali svetovni ravni. Prvič v zgodovini boksa se je zgodilo, da so Slovenci v enem tednu zmagali na dveh turnirjih EUBC, ko je Gal Šepic osvojil prvo mesto v Atenah, Naca Nikolov Veber pa je zmagala v Minsku."

Vsi v slovenski boksarski družini si želimo, da kljub nekaterim nesoglasjem na pomembne mednarodne dogodke pošljemo najboljše in najbolj pripravljene ter zmage željne tekmovalke in tekmovalce. Nositi grb Slovenije in boriti se za svojo državo je cilj vsakega, ki se je v Sloveniji kadarkoli ukvarjal s športom. 

Značke: boks, priprave, selektor

Članki iz rubrike