reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

pu/STA
pu/STA
0 14.08.2022 17:47:06

Brez konkurence! Janja Garnbret spet suvereno do vrha: v vitrini še zadnja zlata medalja!

Profimedia
Stvari je hitro postavila na svoje mesto.

"Odlično je. Na nek način se mi je kamen odvalil od srca. Ker sem dosegla tisto, kar sem si še želela, oba naslova evropske prvakinje," je po novem uspehu, dvojčku zmag, povedala nova dvakratna evropska prvakinja v težavnosti in balvanih.
Olimpijska šampionka, ki si je v finalu težavnosti poškodovala kazalec na desni roki, je stisnila zobe, dovolj moči prihranila tudi za četrti tekmovalni dan po vrsti ter odlično nastopila tudi v polfinalu in finalu balvanov na prizorišču na Kraljevem trgu v bavarski prestolnici.
Triindvajsetletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v disciplinah, ki skupaj sestavljata olimpijsko kombinacijo, prevladovala tako skozi kvalifikacije kot tudi v polfinalu.
Po osvojeni kroni evropske kraljice težavnosti je osvojila še naslov evropske prvakinje v balvanskem plezanju, še zadnjega, ki ji je manjkal. S popolnim izkupičkom, dvema zmagama, si je zagotovila najboljšo popotnico za sklepni del prvenstva stare celine, premierno tekmovalno preizkušnjo nove olimpijske discipline, v kateri se bo sredi tedna za prestižno zmago merila najboljša osmerica.
"Danes je bilo kar težko. Mentalno je bilo še najtežje. Tudi balvani so bili težki. Začela sem kar slabo, česar nismo navajeni, niste navajeni, nisem navajena," je dogajanje v finalu opisala Garnbretova.


"Danes sem bila že sama po sebi zelo dobre volje, nisem 'zapaničarila', ker nisem 'zlezla' prvega balvana do vrha. Nekaj tekmovalnih izkušenj vseeno še imam, pred mano so bili še trije balvani, v katerih se lahko zgodi še čisto karkoli. Rekla sem si, uživaj, imej se fajn, plezaj tako, kot znaš," je nadaljevala.
"Po zadnjem 'bolderju' nisem bila prepričana, ali sem zmagala ali ne, ker sem imela slušalke v ušesih in sem poslušala glasbo, nisem bila na tekočem, kaj se dogaja. Potem ko so mi povedali, da sem prva, sem rekla: A jaz? Sem presrečna," je dejala v smehu.
Prvi balvan je presenetljivo predstavljal uganko, ki je olimpijska šampionka ni rešila. Za cono, torej prvi oprimek na sredini smeri, ki šteje poleg vrha, je potrebovala dva poskusa. Želela je osvojiti vrh, nikakor ni odnehala, a je morala po nekaj poskusih odnehati. Prvega balvana se je lotila napačno in ljubitelje vertikale pustila na trnih. Kako se ga prepleza, sta pred Slovenko pokazali domačinka Hannah Meul in Francozinja Oriane Bertone, ki sta na koncu osvojili drugo in tretje mesto.
Garnbretova se je za uvodni spodrsljaj oddolžila v drugem balvanu, ki ga je kot edina rešila in zadržala vrh smeri, in to v prvem poskusu in z nasmehom. Tudi tretji balvan je rešila v enem poskusu za prevzem vodstva pred končnico finalne runde, v katero pa je že vstopila kot zmagovalka.
Po zaslugi "zlatarke" s Koroške ima Slovenija že deset zlatih kolajn z evropskih prvenstev. Garnbretova je četrta Slovenka z evropskim balvanskim zlatom po Nataliji Gros (Pariz 2008), Urški Repušič (Zakopane 2019) in Jerneju Kruderju (Moskva 2020).
Garnbretova letos ne pozna poraza. Na vseh tekmah, na katerih je nastopila, je zmagala. V München je pripotovala s popotnico petih zmag v svetovnem pokalu, eno balvansko in štirimi v težavnosti. Z Münchnom pa je vse navijače povabila v Koper, kjer bo 2. in 3. septembra prvič tekmovanje svetovnega pokala v težavnosti na novi steni.

Članki iz rubrike