nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

STA
STA
0 17.05.2022 16:26:46

Nekdanja evropska prvakinja v judu osvojila najvišjo goro na svetu

Profimedia
Nekdanja dvakratna evropska prvakinja v judu v kategoriji do 57 kg Sabrina Filzmoser se je povzpela na vrh Mount Everesta.

Enainštiridesetletna Avstrijka je v nedeljo popoldne stala na najvišji gori na svetu na 8848 metrih z judo pasom in maskoto mirovniške pobude judoistov Judo For Peace, je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"To so bili najtežji dnevi v mojem življenju. Imela sem srečo, da sem ob lepem vremenu lahko sedela na vrhu," je sporočila Filzmoserjeva.

Štirikratna olimpijka, ki trenutno opravlja naloge podpredsednice avstrijske judo zveze, od marca potuje po Indiji in Nepalu. Prekolesarila je že več kot 1000 kilometrov in premagala več kot 10.000 višinskih metrov. V začetku aprila se je začela pripravljati na vzpon na najvišjo goro sveta na območju Everesta.

"Mami sem obljubila, da se bom vrnila z vsemi prsti na rokah in nogah ter tudi z bistro glavo. Uspelo mi je," je še poudarila Filzmoserjeva.

Avstrijka je ostala v spominu tudi slovenskih ljubiteljev juda. Pred osmimi leti je na veliki nagradi v azerbajdžanskem Bakuju osvojila zlato, potem ko je v kategoriji do 57 kg v odločilnem boju po treh minutah z iponom premagala slovensko judoistko Vloro Beđeti.

Značke: alpinizem, judo

Članki iz rubrike