stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(BZS-pr)
(BZS-pr)
0 11.06.2021 10:18:06

Bistriška boksarska tradicija izpod Pohorja

BK Slovenska Bistrica v domačem ringu leta 2011.
arhiv BK Slovenska Bistrica
Boksarski klub iz Slovenske Bistrice ima za sabo že 33 let aktivnega delovanja na področju boksa. V letu 1988 so klub ustanovili Stanko Skela, Bojan Poš, Alojz Založnik in Bojan Fajs.

V klubu je svoje boksarsko znanje dolga leta na mlade rodove prenašal boksarska trenerska legenda Stanko Skela, zdaj pa je delo glavnega trenerja zaupano Maticu Samasturju, nekdanjemu boksarju in poklicnemu vojaku. V klubu so imeli v svoji bogati zgodovini tri zlate generacije. Lahko se pohvalijo z naslovom vojaškega svetovnega prvaka, ki ga je leta 2004 v ZDA osvojil Robert Kramberger, in z bronasto kolajno z boksarskega mladinskega evropskega prvenstva na Madžarskem leta 1995, ki jo je osvojil Gordan Ceder. V klubu je svoje prve boksarske korake naredil tudi danes profesionalni boksar Aljaž Venko. Klub uspešno vodi Franc Turnšek, ki s svojo ekipo stavi na mlajše generacije boksarjev iz vznožja Pohorja.

Matic Samastur je najprej izpostavil Bojana Poša, ki je kasneje boksal tudi za Klub Rijeka in bil boksarski reprezentant Jugoslavije. Sledila je generacija, v kateri so bili Aleš Vrbek, Aleš Šurbek, Marjan Rožič, Robert Kramberger in Gordan Ceder. Slednji je tudi vplival na Matičevo odločitev, da vstopi v svet boksa, saj sta bila sovaščana v Spodnji Polskavi. Predstavniki tretje generacije pa so bili Grega Lovišček, Aljaž Venko, Davorin Šlamberger in Matic Samastur. Ta je odboksal več kot sto dvobojev, v mladinskih letih pa je zelo hitro postal tudi državni prvak. Po aktivni karieri se je osredotočil na delo boksarskega trenerja in je ponosen na nove generacije mladih boksarjev. Sam je boksal pri Stanku Skeli, ki je bil kar trideset let glavni trener in pustil velik pečat pri bistriških borcih. Po letu 2016 je prevzel trenersko mesto in zdaj tudi dobro deluje v navezavi s predsednikom kluba Francem Turnškom. Klub z bogato tradicijo je dal številne državne prvake, veliko njegovih članov pa je pridobilo tudi zlati grb Občine Slovenska Bistrica ali naziv najboljšega športnika leta v Slovenski Bistrici.

Trenutno aktivno trenira in se z rekreacijo ukvarja 50 ljudi, ki vadijo v izjemno dobrih razmerah za trening v prostorih BK Slovenska Bistrica. Imajo nekaj boksarjev, ki jih čaka lepa boksarska prihodnost. Samastur je pri tem izpostavil Svena in Svita Kovačevića, ki sta na dobri poti, da postaneta zelo dobra boksarja. Prav tako pa je povabil vse otroke in tudi starejše, ki bi se želeli spoznati z boksarskimi veščinami, da se jim pridružijo v njihovih vzorno urejenih prostorih v Slovenski Bistrici. Povezujejo se s klubi iz Rogaške Slatine, Šmarja pri Jelšah ter Slovenskih Konjic, s katerimi skupaj organizirajo priprave in tudi dvoboje. Samastur si kot trener želi več dvobojev in priprav, da bi lahko čim bolj kvalitetno izvajal proces treninga. Vsa naprezanja in sodelovanja pa so namenjena izboljšanju in popularizaciji boksa v Sloveniji. Letos si želijo imeti tudi svoje klubske priprave, ki bodo najverjetneje na Treh kraljih ali na Rogli.

Boks klub Slovenska Bistrica zelo dobro sodeluje z lokalno skupnostjo in se za sodelovanje ob tem zahvaljuje županu dr. Ivanu Žagarju. Slovenska Bistrica dokazuje, da je športno mesto, kjer ima poleg juda med borilnimi veščinami pomembno vlogo tudi boks. Tudi z judoisti so v prijateljskih odnosih in verjamejo, da bo tako tudi v prihodnje. Vsi člani BK Slovenska Bistrica zelo radi sodelujejo na športno-rekreacijskih prireditvah, ki se organizirajo v Slovenski Bistrici, kot je zelo znani tradicionalni Bistriški tek.

Pomemben pečat v klubu pa je zagotovo pustil tudi Aljaž Venko, ki je svojo boksarsko abecedo začel prav v Slovenski Bistrici. Aljaž je osvojil kar nekaj državnih prvenstev ter s klubom in reprezentanco boksal na številnih pomembnih mednarodnih prvenstvih. Sam se zelo rad spominja časa, ki ga je preživel z boksarskimi kolegi v Slovenski Bistrici. Zaupal nam je, da je boksati začel leta 2007 in za domači klub boksal vse do poletja 2016, ko je prestopil v klub Dejan Zavec Boxing na Ptuju, kjer je svojo boksarsko znanje še nadgradil z našim boksarskim šampionom. Zdaj ima za sabo že kar nekaj profesionalnih boksarskih dvobojev, kjer še ni okusil poraza. Izpostavil je Stanka Skelo, legendarnega trenerja, ki mu je pomagal v svetu boksa in tudi na življenjski poti. Hvaležen mu je za številne trenutke, prav tako pa se je zahvalil Damjanu Šelu, ki ga je spremlja v njegovi boksarski karieri. Spomnil se je tudi prijetnih trenutkov s Francem Turnškom, predsednikom kluba, ki je pogosto tudi treniral z boksarji, in Bojana Fajsa, ki je ki je v bistriškem športu prav tako znan. Aljaž Venko je bil leta 2015 tudi najboljši športnik Slovenske Bistrice.

Za prihodnost boksa v Slovenski Bistrici ni bojazni, vodstvo kluba pa si obeta uspehe mlade boksarske generacije, ki dela dobro in odgovorno s predstavniki prejšnjih uspešnih generacij bistriškega boksa. 

Galerija

Članki iz rubrike