princ filip, princ harry Svet24.si

Se je princ Harry spravil na pokojnega Filipa?

darja Svet24.si

Darja Gajšek ima ob rojstnem dnevu le eno željo

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Anthony Fauci Svet24.si

Cepiva so »verjetno učinkovita« tudi proti ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

ljubosumje Dobra karma

Se prepoznate kot ljubosumne ... in kako s tem ...

rastlinska hrana Njena.si

Z rastlinsko prehrano do ravnovesja v črevesju

STA
STA
1 03.05.2021 17:31:01

Legendarni boksar Mate Parlov dobil spomenik v Pulju

Mate Parlov, po splošnem prepričanju najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, je danes v središču Pulja dobil spomenik. Spomenik boksarski ikoni so odkrili nasproti gostinskega lokala, ki ga je po končani šampionski karieri vodil na celotnem območju nekdanje skupne države priljubljeni športnik.

Parlov je edini, ki je bil amaterski evropski, svetovni in olimpijski zmagovalec v isti kategoriji, kar je ponovil tudi kot profesionalec na evropski in svetovni ravni.

Spomenik, ki ga je ustvarila znana hrvaška kiparka Marija Ujević Galetović, so postavili sredi Pulja, nedaleč od znamenitih Zlatih vrat. Spomenik predstavlja elegantno podobo Parlova, ki je naslonjen na stolp, na katerem je ob napisu Mate Parlov vtisnjenih pet označb njegovih kolajn. Njegovo ime v Pulju nosi tudi tamkajšnji športni dom.


Parlov je veljal oziroma še velja za najboljšega jugoslovanskega in hrvaškega boksarja vseh časov. Veljal je tudi za najboljšega hrvaškega športnika 20. stoletja. Poleg zlatih evropskih in svetovnih kolajn, je v poltežki kategoriji osvojil tudi zlato medaljo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

Po končani športni karieri je živel v Fažani blizu Pulja. Tam je vodil lastno kavarno z imenom Mate.

Priljubljeni športnik je leta 2008 umrl v Pulju, kjer je tudi pokopan. Parlov je sicer bil rojen v kraju Ričica pri Imotskem ob vznožju Biokova leta 1948. Lani so po Parlovu poimenovali novo najdeno zvrst pajka, ki živi v kraških jamah na Biokovu.

Značke: hrvaška, spomenik, šport

Članki iz rubrike