bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

Natalija Bratkovič Njena.si

Voditeljica Kmetije pokazala umetnico iz zakulisja...

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Ekipa24.si

Pester večer Tine MAZE, ki je zaradi ODBOJKE ...

STA
STA
1 03.05.2021 17:31:01

Legendarni boksar Mate Parlov dobil spomenik v Pulju

Mate Parlov, po splošnem prepričanju najboljši hrvaški oziroma jugoslovanski boksar vseh časov, je danes v središču Pulja dobil spomenik. Spomenik boksarski ikoni so odkrili nasproti gostinskega lokala, ki ga je po končani šampionski karieri vodil na celotnem območju nekdanje skupne države priljubljeni športnik.

Parlov je edini, ki je bil amaterski evropski, svetovni in olimpijski zmagovalec v isti kategoriji, kar je ponovil tudi kot profesionalec na evropski in svetovni ravni.

Spomenik, ki ga je ustvarila znana hrvaška kiparka Marija Ujević Galetović, so postavili sredi Pulja, nedaleč od znamenitih Zlatih vrat. Spomenik predstavlja elegantno podobo Parlova, ki je naslonjen na stolp, na katerem je ob napisu Mate Parlov vtisnjenih pet označb njegovih kolajn. Njegovo ime v Pulju nosi tudi tamkajšnji športni dom.


Parlov je veljal oziroma še velja za najboljšega jugoslovanskega in hrvaškega boksarja vseh časov. Veljal je tudi za najboljšega hrvaškega športnika 20. stoletja. Poleg zlatih evropskih in svetovnih kolajn, je v poltežki kategoriji osvojil tudi zlato medaljo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972.

Po končani športni karieri je živel v Fažani blizu Pulja. Tam je vodil lastno kavarno z imenom Mate.

Priljubljeni športnik je leta 2008 umrl v Pulju, kjer je tudi pokopan. Parlov je sicer bil rojen v kraju Ričica pri Imotskem ob vznožju Biokova leta 1948. Lani so po Parlovu poimenovali novo najdeno zvrst pajka, ki živi v kraških jamah na Biokovu.

Značke: hrvaška, spomenik, šport

Članki iz rubrike