mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Matija Brodnjak
Matija Brodnjak
1 05.02.2021 11:03:16

Tradicija družine Pučko s Ptuja

Ivan Pučko ml.
arhiv BK Ring Ptuj
Družina Pučko s Ptuja je z boksom povezana že dobrih 35 let, odkar je Ivan Pučko starejši na Ptuju začel delati kot trener boksa.

Svoje trenersko in pedagoško poslanstvo je prenesel na svoje sinove Ivana mlajšega, Aleksandra Sašo in Timoteja. Zelo uspešno kariero je v družini Pučko začel tudi najboljši slovenski boksar Dejan Zavec. Ivan Pučko mlajši je predsednik in glavni trener v BK Ring Ptuj že od začetka delovanja kluba, ki je bil ustanovljen leta 2006.

Kakšno je vzdušje v klubu po petnajstih letih delovanja?

V klubu je vedno vladalo družinsko in kolegialno vzdušje, ki se bo ponovno vzpostavilo po ukinitvi ukrepov, ko bomo lahko nadaljevali vadbe, na katerih trenira 120 ljudi. Glavne dejavnosti kluba so vzgoja in trening mladih in vrhunskih tekmovalcev ter izvajanje treningov boksa kot oblika rekreacije. Trenutno smo v fazi pomlajevanja, ker nam je delo z novimi generacijami izjemno pomembno. Pri nas je razpon starosti članov od sedem do 63 let. Dnevno imamo sedem terminov v moderni dvorani z ringom na Grajeni, kjer delamo z otroki, srednješolci, ženskami, rekreativci in tekmovalci.

Ivan Pučko starejši je trenerska legenda.

Ata Ivan je bil moj vzornik, zelo sem mu hvaležen za vse znanje in izkušnje. Njegove življenjske in boksarske vrednote želimo v klubu prenašati na nove generacije. Veseli me, ko vidim zadovoljne obraze mladih in staršev, saj pri nas pridobivajo pomembne izkušnje za življenje. Verjamem, da je bil očetov pedagoški odnos do treninga željnih oseb ključen, da je klub šel v želeno smer. Na Ptuju smo bili zelo aktivni in smo prirejali številne boksarske revije za mlade, boksarske turnirje Zlata rokavica, promocijske dogodke v mestnem jedru … in tako bo tudi v prihodnje.

Vaš klub je eden najuspešnejših boksarskih klubov v Sloveniji. Številna leta ste bili ekipni državni klubski prvak.

Med našimi najuspešnejšimi boksarji so Aleš Kujavec, Nejc Nedeljko, Mitja Dišič, Dušan Rakuš, Boštjan Kerin, Denis Lazar, Marko Makovec in Blaž Škrjanec. Seveda pa je Dejan Zavec najbolj prepoznavno ime, ki je treniralo v okviru naše družine. Ata Ivan je bil njegov prvi trener in Dejan mi je kot brat, saj smo tudi lep čas živeli skupaj. Z Dejanom še vedno sodelujemo in vesel sem, da je Ptuj s tremi boksarskimi klubi (Dejan Zavec Boxing in BK Ptuj) pomemben del slovenskega boksarskega sveta. V moji trenutni trenerski ekipi so Tom Ciglar, Nina Ramšak, Bojan Skok in moj najmlajši brat Timotej Pučko. Nekateri od omenjenih so že končali kariero, Denis Lazar pa je trenutno naš najboljši profesionalni boksar, s katerim odlično trenirava in se pripravljava na nove izzive. Naša ekipa je trenutno sestavljena iz mladih tekmovalcev, ki že dosegajo zavidljive rezultate. To so Andi Gardellaj, Kaja Tomasino, Timi Jerenko, Alen Kralj, Prokhor Ryazanov, Matvey Ryazanov, Denis Lazar, Matjaž Gojčič, Lovro Čondič, Tine Čeh, Simon Čeh, Primož Prigl, Blaž Potočnik, Anej Jelen, Aleks Bratušek, Blaž Petek, Marko Goranovič, Nik Matiči in Miha Jerebič.

Leta 2018 ste se odločili še bolj konkretno vstopiti v svet boksa z blagovno znamko Pučko Boxing, organizacijsko obliko, ki vsebuje tri ključna področja.

Tako je, odločili smo se narediti organizacijo za prihodnost, ki vsebuje področje boksarske akademije, promocije in fundacije. Delujemo na področju olimpijskega in profesionalnega boksa. Organiziramo vse vrste boksarskih prireditev na vseh ravneh, svoje poslanstvo pa razvijamo v drugih slovenskih mestih. Tako smo začeli trenirati boks v Celju, kjer klub vodi brat Sašo, ki je bil do pred kratkim tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije. Vzporedno razvijamo boks v Velenju, kjer ga vodi naš nekdanji boksar Nejc Nedeljko. Skupaj smo osredotočeni na naš projekt, pri katerem smo na Ptuju izpeljali že tudi prvi profesionalni boksarski dvoboj z našim Denisom Lazarjem, ki je trenutno naš prvi boksarski obraz. Sodelujemo z Bojanom Skokom, ki se posveča predvsem kondicijski pripravi in področju prehrane. Sodelujemo s številnimi slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi klubi na področju sparinga in prenosa znanja. Prisotni smo na vseh pomembnejših domačih in bližnjih turnirjih, saj je pomembno biti aktivno prisoten. Štipendiramo mlade boksarje in verjamemo, da bomo z dobrim delom v prihodnje ostali med najuspešnejšimi in najbolje organiziranimi boksarskimi okolji v Sloveniji.

Rekreativni boks je bil v vašem klubu vedno zelo priljubljen.

Rekreativni boks je že dlje časa v naših prostorih. Številni dolgoletni rekreativci so v boksu našli svoj način aktivnega življenja in filter za sproščanje v vsakdanjem življenju. Slovenija stopa po poteh največjih boksarskih nacij, kjer so tovrstne vadbe izjemo priljubljene. Razvoj interneta in globalna prisotnost družbenih omrežij pa sta naredila še dodaten promocijski učinek. Številni svetovni influencerji, filmske zvezde in vrhunski športniki se izjemno radi fotografirajo med treningom boksa v boksarskih rokavicah. Vse to dokazuje globalno prisotnost boksa in mu daje še dodatno vrednost v družbi. Vzporedno je še dodatna promocija in motivacija za nas, ki se v Sloveniji ukvarjamo z razvojem rekreativnega in tekmovalnega boksa. Pred časom je bil boks stigmatiziran, danes pa je med najbolj gledanimi športnimi dogodki v svetu in ena izmed najbolj priljubljenih oblik rekreacije.

Veliko vrhunskih športnikov iz različnih športov pride na trening boksa.

V veliko veselje nam je, ko se na nas obrnejo tudi vrhunski športniki, da del svojih priprav opravijo pod našim vodstvom. Omenim lahko delo z golfistom Matjažem Gojčičem, kolesarjem Aldom Ilešičem, nogometnima vratarjema Luko Janžekovičem in Matjažem Rozmanom ter z atletom Kristijanom Čehom. Vsak od njih je v treningu boksa iskal nekaj dodatnega, kot je odločnost, samozavest ali večja agresivnost v ključnih trenutkih, ki je v vrhunskem športu izredno pomembna. Profesionalni športnik je danes moderni gladiator, ki včasih potrebuje le kak majhen element v procesu treninga, da se prebudi v še boljšo različico samega sebe. Kratki in intenzivni treningi so priljubljeni tudi med številnimi podjetniki in menedžerji, ki živijo v stresnem poslovnem svetu. Prav zanimivo je, da sem včasih trener in psiholog v eni osebi. Kljub vsemu pa v svojem delu zelo uživam in ga izvajam resno ter profesionalno. 

Zavec: Bil je izjemen človek

O Ivanu Pučku starejšemu z izbranimi besedami govori tudi nekdanji svetovni prvak Dejan Zavec: "Z Ivanom Pučkom starejšim sem doživel ogromno stvari. Prva v Sloveniji sva začela izvajati dva treninga dnevno, skupaj sva prevozila celotno področje nekdanje Jugoslavije zaradi turnirjev, tri leta sem živel pri njih doma, zaposlen sem bil v njegovi trafiki v tedanjih Ptujskih toplicah, za rojstni dan sem od Pučkovih dobil prve kavbojke … Preprosto nepozabni trenutki z veliko humorja. V trenutku, ko je začutil, da potrebujem novo stopničko v karieri, je brez obotavljanja uredil sestanek in vse potrebno, da sem šel trenirat v ŽBK Maribor k Stanislavu Milutinoviću. Znal me je šokirati z nepredvidljivimi idejami, vendar mu bom vedno hvaležen za vse. Bil je izjemen človek, flegmatik, pedagog in intelektualec, ki mi je spremenil pogled na življenje in vlil upanje v uspešno športno prihodnost. Njegovo boksarsko poslanstvo uspešno nadaljuje celotna Ivanova družina in za vse življenje bomo z njegovimi sinovi ostali kot bratje."

Galerija
Značke: boks, ivan-pučko

Članki iz rubrike