Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(ns)
(ns)
0 04.02.2021 10:46:03

Najbolj zabaven in adrenalinski šport

arhiv ŠK Salto Koper
V času koronavirusa so telovadke postavljene pred različne preizkušnje, a to ne ustavlja mlade članice slovenske reprezentance v ženski športni gimnastiki. Njene barve je branila tudi na EP v Mersinu.

Lea je 15-letna članica Športnega kluba Salto Koper. Obožuje sonce in plaže ter življenja ob morju ne bi zamenjala za nič na svetu. Zato je navdušena tudi nad treningi v njihovi gimnastični dvorani, saj ob lepem vremenu na stežaj odprejo velika vrata in že to daje občutek, da treningi na bradlji potekajo kar zunaj, na soncu. Starši so jo vpisali v ŠK Salto, ko je bila stara šest let. Povod za to je bila njena nemirnost in odsotnost strahu pred višino. Ko je doma že drugič splezala na najvišjo omaro, so sklenili, da je skrajni čas, da jo vpišejo v športno gimnastiko.

Žal pa so bile skupine v klubu polno zasedene in edino prosto mesto je ostalo še v skupini ritmične gimnastike. Starši so ji zato kupili ritmični dres, copatke in trakec, vendar so trenerji kmalu ugotovili, da ta deklica ne spada v ritmično gimnastiko, da pa ima vse predispozicije za športno gimnastiko. Tako so jo tudi prepisali v drugo skupino, v športno gimnastiko. Lea se je poskusila še v plavanju, plezanju in odbojki, na koncu pa je prevladala gimnastika, za katero še vedno pravi, da je najbolj zabaven in adrenalinski šport, kljub temu da je med treningi kmalu spoznala tudi, da je to težak šport, ki terja veliko trdega dela in odrekanja.

Njeni treningi so se z leti počasi stopnjevali, telovadnico je začela obiskovati dvakrat tedensko po uro in pol. Danes trenira šestkrat tedensko po štiri ure, pred tekmovanji pa tudi kakšno urico več. Gimnastika je individualni šport, pri katerem si odvisen od samega sebe. Vsaka najmanjša napaka na tekmovanju te lahko veliko stane, zato je priprava športnika zelo pomembna.

Najljubši parter

Lea obožuje akrobatiko, zato je njeno najljubše orodje prav parter. Na njeni lestvici priljubljenosti sledita preskok in gred, na koncu pa je bradlja. V šali pravi, da z »gospo bradljo« nista v najboljših odnosih, a hkrati ne more trditi, da je ne mara. Na domačih tekmovanjih, kot sta državno prvenstvo in pokal Slovenije, je Lea dosegala odlične rezultate, nemalokrat je stala tudi na stopničkah. Na mednarodnih tekmah pa je bila vesela, če je svoje nastope izpeljala brez padca in nasploh "lepo". V okviru tekmovanj je bila že na Finskem, v Bolgariji, na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem. Zelo rada spremlja gimnastična tekmovanja prek interneta in z navdušenjem sledi rezultatom vseh naših telovadk, še posebej pa ji je pri srcu članica italijanske državne reprezentance Giorgia Villa. Lein nekdanji trener Borut Gregorič ji je celo priskrbel plakat z avtogrami italijanskih reprezentantk, med katerimi je tudi Giorgiin podpis, in ta plakat zdaj krasi njeno sobo.

Mlada koprska telovadka priznava, da je velikokrat zelo težko uskladiti šolske obveznosti s treningi. Pogreša družbo svojih sošolcev in prijateljev, saj je zaradi obveznosti pogosto preskočila različna druženja z njimi. Z leti je sošolci niso niti več vabili na zabave, saj se njihovim vabilom skoraj nikoli ni odzvala, kar jo je zelo žalostilo. Čeprav je rada v telovadnici, bi bila zelo vesela, če bi lahko uskladila druženja, gimnastiko in šolske obveznosti. Tega ne more nadoknaditi niti v času šolskih počitnic, saj takrat vedno odide na priprave, kjer trenira dvakrat dnevno. K sreči pa je tam dovolj časa tudi za zabavo in druženje z drugimi športniki.

Lea je že nekaj časa članica slovenske reprezentance v ženski športni gimnastiki, pot do tu pa ni bila vedno lahka. Večkrat se je spopadla tudi s krizo in v takih trenutkih so ji stali ob strani vsi – trenerji, prijatelji in družina. Njena mama Romina lahko samo s pogledom ugotovi, kdaj mlada športnica potrebuje podporo, in Lea dobro ve, da je mama njena največja opora, tudi v težavnih trenutkih.

Operacija ni bila potrebna

V športu pogosto ne gre brez poškodb. Lea si je leta 2019 na tekmi pretrgala prednjo križno kolensko vez. Ker je bila ob poškodbi premlada za operacijo, bi morala na njo čakati do letos, vendar ji je to onemogočil koronavirus. Dobra stvar tega pa je, da ji je bila zato letos dana možnost, da se je lahko potegovala za izbor v ekipo reprezentance ženske športne gimnastike, ki je Slovenijo predstavljala na evropskem prvenstvu v športni gimnastiki; to je bilo od 17. do 20. decembra 2020 v Mersinu, v Turčiji.

Veselo novico, da je bila sprejeta v ekipo in da bo odpotovala na evropsko prvenstvo v Turčijo, ji je sporočila trenerka Vesna Stavrev, ki jo na treningih spremlja zadnja tri leta. Obe sta bili navdušeni nad potovanjem in novimi dogodivščinami, obenem pa sta se zavedali, da to pomeni veliko skrbi zaradi ogroženosti s koronavirusom in prilagajanja treningov zaradi vseh omejitev, ki so takrat veljale v Sloveniji. Preden je Lea odpotovala na tekmovanje, je trenirala v treh državah in se štirikrat testirala za covid-19. Ves čas je bil prisoten strah, da se bosta s trenerko okužili ali pred tekmovanjem, in zato ne bosta mogli odpotovati v Turčijo, ali pa na tekmovanju, zaradi česar se po treh tednih ne bi mogli vrniti domov. K sreči so bili njuni testi ves čas negativni. Zaradi koronavirusa je bilo tudi vzdušje na tekmovanju vedno zelo napeto. Na vsakem koraku sta si, tako kot drugi, morali razkuževati roke, nositi maske in upoštevali vse varnostne ukrepe, kljub temu pa se je Lea z evropskega prvenstva v športni gimnastiki vrnila nasmejana in polna novega zagona, z novimi izkušnjami in z ekipnim sedmim mestom.

Lei evropsko prvenstvo ne bo ostalo v spominu le po športni plati. Z Vesno sta bivali v hotelu, kjer sta iz sobe imeli zelo lep pogled na morje in mestno jedro. Ko sta se sprehajali po ulicah, sta videli veliko zapuščenih živali in Lea bi najraje domov odpeljala vsakega potepuškega mačka. Trenerka Vesna ji je zato v šali zagrozila, da ji bo pred odhodom domov pregledala torbe, za vsak primer, če se kje ne skriva kakšna žival. Mlada športnica je velika ljubiteljica živali in doma ji družbo že delata mačka Fibi in pes Emy. Želi si, da bi čim prej sprostili treninge, da bi lahko spet nemoteno trenirali, se pripravljali na tekmovanja in na njih pokazali, da jim niti virus ni prišel do živega. (ns)

Galerija
Značke: gimnastika, lea-koren

Članki iz rubrike