Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz/STA
jz/STA
09.05.2016 20:50:44
Deli članek:

Slovenskega Američana ogoljufali

David Habat

V Istanbulu je konec tedna potekal drugi kvalifikacijski turnir v rokoborbi, kjer so delili zadnje vstopnice za olimpijske igre. Ni izšel po željah slovenskih tekmovalcev, vmes pa so imeli prste tudi sodniki.

V Istanbulu je konec tedna potekal drugi kvalifikacijski turnir v rokoborbi, kjer so delili zadnje vstopnice za olimpijske igre v Riu. Do polfinala se so te nasmihale tudi Prekmurcu Juretu Kuharju, a je bil svetovni prvak in kasnejši zmagovalec Turek Selcuk Cebi prevelika ovira; Kuhar je bil na koncu peti.

Za preboj na olimpijske igre se je bilo treba uvrstiti v finale, kar pa Kuharju ni uspelo. Po vrsti je premagal Litovca Kazakeviča (bronastega z zadnjih OI), Alžirca Boudjelima in Poljaka Babayana, v polfinalu pa je naletel na domačina Cebija. Ta je stari znanec Kuharja, pomerila sta se pred petimi leti na svetovnem prvenstvu, a Kuharju tudi tokrat ni uspelo. 

Izgubil je z 0:2, vendar proti tekmecu, ki ima v svojih vitrinah že šest medalj s svetovnih prvenstev, od tega tri zlate.

V prostem slogu je nastopil tudi Američan David Habat, ki nastopa za Slovenijo s slovenskim potnim listom, ker je njegova mama Slovenka, ter dobil dvoboj za tretje mesto.

V četrtfinalu je izgubil proti Kanadčanu Haislanu Antoniu Veranesu Garcii s 4:6. Pri izidu 6:2 je imel Habat priložnost za akcijo iz parterja, vendar je Kanadčan zaigral poškodbo ramena. Zato je dobil kazen, Habat pa dve točki.

Po pravilih bi moral biti Kanadčan diskvalificiran, kar bi pomenilo, da bi se Habat zanesljivo uvrstil v finale, toda to se ni zgodilo. Habat je zato nastopil v repasažu in premagal Tadžikistanca Ismoilova (9:5), v boju za bron pa še Romuna Bucurja (11:7). Res je škoda, da mu sodniki niso dosodili zmage nad Kanadčanom, saj je bil Habat v res dobri formi in bi skoraj zanesljivo prišel do finala ter tako do olimpijske vozovnice.

Z dobrimi nastopi borcev bi lahko Slovenija v rokoborbi dobila tudi posebno vabilo, kar bi pomenilo, da bi predstavnik Slovenije prvič nastopil v eni najstarejših olimpijskih panog.