Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
06.08.2024 11:54:59
Deli članek:

Na koncu le izvlekla dva finala

ALESFEVZER.COM
Kristjan Čeh

Slovenska atletska odprava je bila po slabem prvem dnevu včeraj blizu prave katastrofe. Najprej je zelo slabo tekel mladi Matic Ian Guček, potem je slabo skakala Tina Šutej in nato je še zelo povprečno za svoje standarde metal Kristjan Čeh.

Guček je v kvalifikacijah teka na 400 metrov ovire v prvi skupini zasedel zadnje, sedmo mesto s 50,30 sekunde in se ni neposredno uvrstil v polfinale. Res je imel nekaj objektivnih težav, saj julija zaradi vnetja tetive ni treniral po predvidenem načrtu. Toda kljub vsemu je tekel svoj najslabši letošnji čas (nastopil je devetkrat), pa tudi v bistvu slabše kot lani celo leto. V letu 2023 je bil od tega rezultata, ki ga je dosegel včeraj, počasnejši le povsem na začetku sezone (miting v Slovenski Bistrici – 50,32) in povsem na koncu sezone (septembrski APS – 50,59) ter vmes v prvem krogu teka na EP do 23 let (51,18). Tudi v letu 2022 je imel od 15 tekov v svoji disciplini le šest slabših od olimpijskega debija. Ne glede na vse je moralo biti nekaj hudo narobe, da je Guček tekel tako slabo, saj je letos junija na EP v Rimu tekel državni rekord 48,34, kar je dve sekundi boljše kot včeraj.

"Čas, ki sem ga dosegel, je bil zelo slab. Ampak glede na to, kar se je dogajalo v zadnjem mesecu zaradi poškodbe z ahilovo tetivo, sem vesel, da sem lahko sploh nastopil. A je bilo to daleč od mojih sposobnosti. Poseben občutek je bil nastopiti pred tako velikim občinstvom na olimpijskih igrah, vse to je tudi motivacija za naprej. Začel sem hitro, ker na drugačen način ne moreš pridobivati časa v tej disciplini. Sem šel na vse ali nič, a danes mi na koncu ni ostalo dovolj moči. V svojem drugem teku na olimpijskih igrah pričakujem boljši izid," je povedal Guček.



Nesproščenost? Strah?

Prvi slovenski atletski favorit Kristjan Čeh je imel v kvalifikacijah meta diska nepričakovane težave. V drugem poskusu je vrgel zanj skromnih 64,80 m in dosegel deveti izid kvalifikacij in se seveda uvrstil v finale. V skupini B je bil tretji. Najboljši med vsemi je bil litovski svetovni rekorder Mykolas Alekna (67,47 m). "Nisem najbolj zadovoljen, a je bil glavni cilj, da pridem v finale, in to sem dosegel. Ogrevanje je bilo dobro, disk se je dotaknil kvalifikacijske norme, črte, ki jo je označevala. S tem sem lahko zadovoljen. V prvem metu sem bil zelo nervozen, disk je letel prehitro v zrak in potem tudi hitro padel. V drugem metu sem bil preveč 'zakrčen', tudi tretji poskus ni bil dober," je nastop strnil Čeh, ki je prepričan, da bo v finalu nastopil veliko bolje: "Že po drugi seriji sem vedel, da bo daljava, ki sem jo dosegel, dovolj za finale. Bil sem dva metra pred tistimi, ki so bili na meji. Nihče me ni presenetil, vsi favoriti so naredili, kar je bilo treba. Kvalifikacije niso nikoli najboljša tekma, vsi se pripravljamo za finale. V torek me čaka fitnes in rahel trening, potem bodo sledile imitacije metov. V sredo pa že finale. Vedno nerad napovedujem kolajne in zadovoljen bom, če mi bo uspel tehnično dober met, saj bodo potem tudi daljave prave."

Čeh na olimpijskih igrah tekmuje drugič, pred tremi leti v Tokiu je brez trenerja zasedel peto mesto. Nato ni zapuščal zmagovalnega odra na velikih tekmah, nizal je zmage na diamantnih ligah in drugih tekmah.



Se je že poslovila

Tina Šutej je v kvalifikacijah skoka s palico preskočila 4,40 metra, na 4,55 metra pa je bila trikrat neuspešna. S tem si je delila 12. izid in se uvrstila v finale, v katerem bo nastopilo kar 20 tekmovalk. Enajst skakalk je preskočilo 4,55 m, devet pa jih je bilo na 12. mestu, saj so preskočile 4,40 brez poprave na tej ali prejšnji višini.

"Ne morem reči, da je bila sreča tista, ki me je pripeljala v finale. Vse smo skakale malo slabše in se je tako obrnilo. Obenem sem bila blizu uspeha v drugem poskusu na 4,55 m. Veseli me, da sem sploh v Parizu. Še pred tremi tedni nisem vedela, če bom tekmovala na olimpijskih igrah. Poškodovana mišica roke, ki sem si jo natrgala pred dvema mesecema, se je zacelila v zadnjem trenutku. Pred dvema tednoma smo se odločili, da grem na olimpijske igre. Vesela sem, da sem skakala brez bolečin," je pojasnila Šutejeva, ki jo veseli, da bo imela še eno priložnost. "Moja zadnja dva skoka v kvalifikacijah sta bila dobra in upam, da zadržim te občutke. Po začetku bom prešla na bolj trde palice, ker me ta, s katero sem nastopila, ne more pripeljati do naslednjih višin. V karieri nisem bila veliko poškodovana, razen kroničnega vnetja tetive, ki zelo boli, a se ne slabša. Imela sem srečo. Na olimpijske igre sem prišla z željo, da tekmujem v finalu. Realno nimam možnosti za kolajno, a sem bom potrudila po najboljših močeh. Vem, da lahko skočim 4,70 m, kar pa ne bo dovolj za kolajno," je še povedala Ljubljančanka in navrgla: "Ko nisem preskočila 4,55 m sem bila prepričana, da sem končala z olimpijskim nastopom, saj je imela en skok še Britanka Molly Caudery, ki je pred dobrim mesecem skočila britanski rekord 4,92 m. Prepričana sem bila, da ji bo uspelo preskočiti 4,55 m. Pa ni. In potem sem se lahko veselila uvrstitve v finale."


Poleg prve favoritinje za zlato Cauderyjeve, ki je imela najboljši letošnji rezultat na svetu, je izpadla tudi druga Britanka Holly Bradshaw, nosilka brona z OI, ki pa je letos v slabi formi.



Nastop najboljše slovenske atletske trojice je bil včeraj slab, upamo lahko samo, da bo jutri, ali pa morda že danes (čeprav je za to malo možnosti), precej boljše. In to precej, precej boljše.