© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
au
au
16.07.2024 12:34:43
Deli članek:

Vse dlje, višje in hitreje

Peter Kastelic/AZS

Ni prav več veliko do prvih atletskih tekem na olimpijskih igrah v Parizu, saj bodo prve kolajne podelili že 1. avgusta, ko se bodo najboljši na svetu pomerili v hitri hoji. Že naslednji dan, v petek, 2. avgusta, bodo prvi slovenski nastopi.

Slovenska štafeta zmagala v Italiji

Jernej Gumilar (Mass), Matevž Šuštaršič (Krka), Andrej Skočir (Mass) in Anej Čurin Prapotnik (Ptuj) so nastopili na močnem mednarodnem mitingu v italijanskem Lignanu Sabbiadoru (bronasti miting svetovne serije) in štafetnem teku 4 x 100 metrov zmagali s časom 39,38. To je njihov najboljši izid v letošnji sezoni, v enaki postavi so hitreje tekli le lani na ekipnem evropskem prvenstvu na Poljskem (39,29). »Imeli smo dve slabši predaji in tekli smo praktično brez konkurence, tako da škoda, da se nam ni izšlo za državni rekord,« je sporočil Gumilar, najmlajši član ekipe. V Italiji so za državnim rekordom iz leta 2002 zaostali 18 stotink sekunde. Trije člani štafete so nastopili tudi v teku na 100 metrov, kjer je pihal močan veter v prsi. Čurin Prapotnik je s časom 10,47 (–2,1 m/s) za eno mesto zgrešil nastop v finalu in je končal s sedmim izidom. V isti predskupini je tekel Šuštaršič, ki je s časom 10,67 osvojil skupno 12. rezultat. Deveti izid je dosegel Gumilar s časom 10,53. V njegovi skupini je bil veter nekoliko bolj prizanesljiv (–1,1 m/s).

V ženski konkurenci je Maja Mihalinec Zidar (Mass) s časom 11,74 (–0,7 m/s) zasedla deveto mesto, Katjuša Jordan Nadižar (Kranj) pa 12. s časom 12,56 (–1,9 m/s). Maja Bedrač (Ptuj) je odlično nastopila v skoku v daljino. Z izenačenim osebnim rekordom 6,49 metra (+1,7 m/s) je osvojila drugo mesto, enako daljavo je dosegla Američanka Tiffany Flynn, ki pa je imela boljši drugi rezultat. Nastop se ni posrečil Lani Andolšek (Kranj), ki je v teku na 100 metrov z ovirami osvojila peto mesto s časom 14,00 (–1,6 m/s). Rok Markelj (Triglav) je bil s časom 1:48,53 deveti v teku na 800 metrov, v isti disciplini med dekleti pa je bila Petja Klojčnik (Štajerska) s časom 2:06,68 šesta v skupini, skupno je dosegla 15. rezultat. V hitrejši skupini je z osebnim rekordom in odličnim rezultatom zmagala domačinka Eloisa Coiro (1:59,26).

Peter Kastelic/AZS

Lia tretja v Nemčiji

Lia Apostolovski je na mitingu v skoku v višino, ki je potekal v nemškem Heilbronnu, zasedla tretje mesto z 1,92 metra. Zmagala je Avstralka Eleanor Patterson, svetovna prvakinja leta 2022 in podprvakinja leta 2023 je preskočila 1,95 metra. Britanka Morgan Lake, četrta lani na SP, je prav tako skočila 1,95 metra, a v več poskusih kot Avstralka in je bila zato druga.

»Zelo sem zadovoljna, dobro sem skakala in imela dober občutek tako v teku kot v tehniki skoka. Vesela sem stopnjevanja forme in to mi vliva veliko dodatne samozavesti. Od začetka do konca sem dobro napadala višine. Na 1,95 metra mi je malo zmanjkalo, pa bi bila uspešna tudi na tej višini. Ampak očitno je bila želja po uspehu prevelika in me je to zavrlo. Večkrat sem že dokazala, da imam v nogah višino na 1,95 metra in tako tudi državni rekord ni več daleč,« je povedala Apostolovska, ki je v Heilbronnu nastopila tudi lani in bila 5. avgusta druga za Pattersonovo, tedaj je dosegla osebni rekord z 1,95 metra. Pred njo je v slovenski atletski zgodovini le še Britta Bilač, ki je 14. avgusta 1994 v Helsinkih skočila natančno dva metra in osvojila zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Tekma na mestnem trgu je bila zadnja za Apostolovsko pred olimpijskimi igrami v Parizu.

»Vzdušje je bilo enkratno, organizacija pa zelo dobra. Zelo sem uživala na tekmi. Konkurenca je bila tudi izvrstna, dekleta so v vse boljši formi, to je dokazala tudi Ukrajinka Jaroslava Mahučik, ki je z 2,10 metra pred nekaj dnevi izboljšala 37 let star svetovni rekord, česar ni nihče pričakoval,« je dejala Lia. Zdaj jo čakajo priprave, del jih bo opravila v Pulju, kjer imajo nov stadion in bo zamenjala okolje, da se bo lahko v miru osredotočila na zadnjo vadbo pred OI. »Škoda, da zaradi te tekme nisem mogla sodelovati na predstavitvi slovenske olimpijske reprezentance v Kopru. Ampak tako pač je, tudi drugi naši atleti so na pripravah ali na tekmah in je lahko prišel le Matic Ian Guček. Tudi na odprtju OI ne bom sodelovala, atletske tekme so v drugem delu in bom verjetno prisotna le na zaključni slovesnosti,« je dodala Apostolovska.

Peter Kastelic/AZS

Filipičeva najdlje letos

Na mitingu diamantne lige v Monaku je bila Neja Filipič v troskoku sedma s 14,26 metra. Filipičeva je s tem dosegla najboljši letošnji izid, dosegla ga je v tretji seriji. »Zelo sem zadovoljna s tem nastopom, čeprav nisem konstantno dosegala odrivov, ampak na koncu sem naredila najboljše skoke v tej sezoni. Na začetku sem bila nervozna, kot letos še ne, a sem potem videla, da mi lahko uspe. To bo še dodatna motivacija za OI,« je nastop ocenila Neja. Prva tri mesta so osvojile Kubanka Leylanis Perez Hernandez (14,96), Thea LaFond iz Dominike (14,87) in Ukrajinka Marina Bech-Romančuk (14,81).

Avstralka Jessica Hull je dosegla svetovni rekord v neolimpijskem teku na 2000 metrov (5:19,70). V teku na 200 metrov je slavil Letsile Tebogo iz Bocvane s časom 19,87, tretji z zadnjega SP je premagal Alexandra Oganda iz Dominikanske republike (20,02). Najtežje pričakovana disciplina je bil tek na 400 metrov z ovirami, kjer so se pomerili trije najhitrejši v zgodovini te discipline. Američan Rai Benjamin, Norvežan Karsten Warholm in Brazilec Alison Dos Santos so prvič nastopili na istem tekmovanju po olimpijskih igrah v Tokiu. Takrat je slavil Warholm s svetovnim rekordom 45,94, na lanski finalni tekmi diamantne lige v Eugenu pa je Benjamin že premagal Norvežana. Tudi v Monaku je Warholm izgubil. Po slabšem startu je Američan tekmeca ujel in prehitel po zadnji oviri ter ga nato premagal, tekel je 46,67. Warholm je zaostal šest stotink, Dos Santos je bil tretji (47,18).

Norvežan Jakob Ingebrigtsen je postavil evropski rekord na 1500 metrov s 3:26,73. V tem teku je ritem narekoval tudi slovenski tekač Žan Rudolf. Ingebrigtsen je sicer izboljšal lastni rekordni dosežek (3:27,14), njegov čas je šesti najboljši v zgodovini te discipline. Drugi je bil Kenijec Timothy Cheruiyot (3:28,71), tretji pa njegov rojak Brian Komen (3:28,80). Alžirec Djamel Sedjati je postavil najboljši izid na svetu na 800 metrov (1:41,46). Za še en najboljši izid na svetu je nato poskrbel Američan Quincy Hall, ki je na 400 metrov dosegel čas 43,80. S tem je postal 23. atlet s časom pod 44 sekundami, njegov dosežek pa je 13. vseh časov na svetu.