© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
02.07.2024 11:16:32
Deli članek:

Mladi prihajajo

PETER KASTELIC/AZS
Pia Bikar Kern

Na prenovljenem stadionu Kladivarja so pred lepim številom gledalcev nastopili skoraj vsi najboljši slovenski atleti in atletinje.

Prvi dan sta zaznamovala Kristjan Čeh in mladi Tom Teršek, drugi dan pa domačin Matic Ian Guček in Neja Filipič. Guček je na nizkih ovirah slavil z 49,06 in kljub polnemu treningu v pripravah na olimpijske igre prikazal dober nastop. »Pred DP si nisem zastavljal visokih ciljev. Nastopil sem po težjih treningih, ki jih imam v zadnjem obdobju. V Parizu si želim teči osebni in s tem državni rekord, to bi bilo lahko dovolj za polfinale, kar se mi zdi ta čas uresničljiv cilj. Na nedavnem EP v Rimu sem se pridružil evropskemu vrhu članov in tam želim ostati. Po EP sem potreboval premor, zato nisem tekmoval. Bil je pomemben zame zaradi psihične izpraznjenosti. Zdaj spet komaj čakam na tekme, misli sem že usmeril tudi v OI, dosežek v Celju pa je potrditev, da sem delal dobro,« je pojasnil Guček.



Neja Filipič je v troskoku trikrat presegla 14 metrov, največ so ji namerili v peti seriji – 14,18 metra: "Uspela mi je lepa serija in upam, da bo tako večkrat. Veter je bil premočan, zato je bilo težko najti pravi zalet, lažje pa je potem skočiti. Sem zadovoljna in vesela, da se premikam v pravo smer."



Nepričakovano se je razpletel tek na 200 metrov. Maja Mihalinec Zidar naj bi naslovu na 100 metrov dodala drugega in je silovito začela ter imela že nekaj korakov prednosti v ciljni ravnini. Tam je začela pospeševati sedemnajst let mlajša Pika Bikar Kern, njena starejša tekmica pa v zadnjih korakih klecati. Hčerka nekdanje slovenske zvezdnice Alenke Bikar je na koncu zmagala s 23,64 sekunde in s stotinko prednosti. "Nisem mogla verjeti, da sem zmagala. Moj start je bil kot vedno joj. Ampak potem sem v drugem delu uspela priti do svojega prvega članskega naslova. Morala sem še enkrat pogledati rezultat, da sem dobila potrditev," se je smejalo Pii. Maja pa je povedala, da je tako hitro začela, da bi si vendarle priborila možnost nastopa na OI ter se čim bolj približala meji 23 sekund, a to ji ni uspelo.


Med atleti sta se na dva stadionska kroga za zmago pomerila 24-letna partnerja na treningih. Jan Vukovič je dolgo vodil, v prvem zavoju zadnjega kroga ga je prehitel Rok Markelj, a se je Vukovič na začetku ciljne ravnine vrnil na čelo in zmagal. Markelj se je moral na koncu potruditi za drugo mesto, saj je presenetljivo le 16 stotink zaostal sedem let mlajši Benjamin Lakošeljac, ki se je z osebnim rekordom 1:49,27 tudi spustil pod 1:50. Pri ženskah je zmagala Veronika Sadek, z ritmom pa ji je pomagala Anita Horvat, ki nato ni prišla do cilja, je pa na koncu velenjski štafeti pomagala do zmage.