zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(pk)
(pk)
0 05.12.2023 10:57:36

Drašlerjeva in Bečan najboljša gorska tekača

Varineja Drašler in Timotej Bečan
AZS

Drašlerjeva in Bečan najboljša gorska tekača

Tudi letos je prireditev Združenja za gorske teke pri AZS potekala v Kamniku. Predsednik združenja Dušan Papež je gostil tudi predsednika AZS Primoža Feguša in predsednika Svetovne zveze za gorske teke (WMRA) Toma Šarfa. "Veseli me, da gorski tekači še naprej dokazujete, da tako tekmovalno kot organizacijsko spadate v sam vrh držav, ki se ukvarjajo s to disciplino. Organizacijsko se je ponovno izkazal Tek na Šmarno goro, ki je še naprej del svetovnega pokala. Čestitke tudi vsem ostalim organizatorjem domačih tekmovanj, ki vas je od združitve gorskega in trail teka vse več in več, kar me zelo veseli. Iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj in nagrad. Čestital pa bi še Tomu Šarfu za drugo leto uspešnega vodenja WMRA. Imeti predsednika na vrhu krovne zveze je seveda čast za slovenski gorski tek in AZS," je na prireditvi dejal Feguš.

Za najboljša gorska tekača sezone sta bila razglašena Timotej Bečan (Papež) in Varineja Drašler (Nanos). Bečan je naziv najboljšega osvojil še šestič zapored, Drašlerjeva pa prvič. Čeprav s svojo sezono, ki je imela kar nekaj vzponov in padcev, ni povsem zadovoljen, Bečan ostaja najboljši slovenski gorski tekač tudi v letu 2023. V letošnji sezoni je ponovno dosegel naziv državnega prvaka v disciplini gor na Poreznu. Odlično je tekel tudi na Šmarni gori, kjer se je v ugledni mednarodni konkurenci do zaključne strmine boril za zmago, na koncu pa je osvojil četrto mesto. Na svetovnem prvenstvu je v disciplini gor/dol osvojil 35. mesto med 128 tekmovalci.

"Za mano je najtežja sezona, odkar se tekmovalno ukvarjam s tekom. Ob vse večji zasedenosti in odgovornosti se vsaka napaka bistveno prej sprevrže v težavo, ki vpliva na rezultat. Nisem polovičarski, zato sem za visoko uvrstitev oziroma rezultat poskušal biti stoodstoten, vendar sem se večino leta vrtel v začaranem krogu. Šele letos sem imel možnost spoznati, kaj vse sem počel narobe. Obogaten z dragocenimi izkušnjami bom odslej predvsem malo znižal svoja pričakovanja, saj menim, da me je to še najbolj motilo. Večja ko so pričakovanja, večja so tudi razočaranja, če jih ne uresničimo," je dejal Bečan.

Drašlerjeva je blestela na domačih tekmovanjih, kjer je osvojila kar tri državne naslove. Zmagala je v disciplini gor/dol v Podbrdu, v teku gor na Poreznu in na vertikalu na Črni prsti. Je tudi zmagovalka pokala Slovenije, z drugim mestom se je izkazala tudi na teku na Šmarno goro.

Za najboljša v dolgem trailu sta priznanje prejela Janez Klančnik in Martina Klančnik Potrč (oba Poljane), za kratki trail pa Petra Tratnik in Marko Tratnik (oba Nanos). Za najboljša v mladinski kategoriji sta bila razglašena Klara Močnik (Papež), ki je letos osvojila naslov balkanske prvakinje, in Maj Pritržnik (Kladivar). Mednarodni vrhunec leta 2023 je predstavljalo 2. SP v gorskih in trail tekih v Innsbrucku, ki se ga je po izpuščenem uvodnem prvenstvu na Tajskem udeležila tudi slovenska reprezentanca. V ekipni razvrstitvi je osvojila 22. mesto med 44 državami.

Članki iz rubrike