favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

(pk)
(pk)
0 26.10.2021 10:58:42

Pomembna sta tako pot kot cilj

Anja Fink
PETER KASTELIC/AZS
Slovenska maratonska naslova sta osvojila drugouvrščena Anja Fink (2:45,29) in z osebnim rekordom tekač v četrtem desetletju Janez Mulej (2:28:07), ki je bil skupno tretji.

Mulej je nastopil s številko ena in priznal, da je bil to zanj tudi psihični pritisk, ki pa ga je zmogel. "Prva obremenitev je bila, da sem veljal za tihega favorita, poleg tega ni bilo najboljših tujih tekačev, zato sem imel tudi možnost za dobro skupno uvrstitev. Organizatorji so mi dali številko ena, kar je bilo tretje breme, četrto pa sem si z visoko zastavljenim ciljem naložil kar sam. Na koncu lahko rečem: bilo je neponovljivo. Nisem pričakoval, da bom še kdaj osvojil naslov, pa mi je uspelo, in to z osebnim rekordom. Zadnjih osem kilometrov so mi ponagajali krči, pa mi je nekdo zgoraj pomagal, da se to ni zgodilo," je sijal Mulej.



Zelo vesela je bila tudi Finkova, ki se je za nastop v Ljubljani odločila šele pred desetimi dnevi: "Krizo sem imela že pri 27 kilometrih, potem pa je znova steklo. Pričakovala sem naslov, zato sem se za maraton tudi odločila. Prejšnja leta sem tekla na 21 kilometrov, tokrat pa je bilo veliko bolj naporno. Bilo je tudi manj navijačev ob progi in tudi manj tekačev na njej." Dolenjka je letos osvojila državne naslove na 10.000 metrov, 10 kilometrov na cesti, polmaratonu, krosu in zdaj še v maratonu.



Rekordna dosežka proge sta padla na 10 kilometrov. Klara Lukan je popravila svoj slovenski rekord v cestnih tekih in bi bila celo četrta v moški konkurenci, v kateri je Matija Rizmal s 30:51 na poti do zmage postavil nov rekord proge in državni rekord za mlajše člane.

"Pričakovala sem državni rekord, ker sem v boljši formi kot pred dvema letoma, ko sem tudi tekla rekord. Zelo mi je pomagalo, da sem imela skoraj ves čas ob sebi fante. Pred dvema letoma sem po šestih kilometrih ostala sama. Zelo sem zadovoljna s sezono, ker sem popravila skoraj vse osebne rekorde in tudi državne," je povedala Lukanova, ki jo decembra čaka še evropsko prvenstvo v krosu. Z 32:32 je za 51 sekund izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord (33:23). Za 21-letno Lukanovo je bila druga Urška Krašovec (40:46), tretja pa Petra Krmelj (42:07).



Rizmal je do zmage prišel v zaključku, ko je s pospeševanjem za sabo pustil Klemna Bojanca, ki je zaostal sedem sekund, tretji pa je bil Jakob Medved (32:18). Medved je bil tudi zadnji med tekači, ki je bil v cilju pred Lukanovo. Rizmal je za sekundo izboljšal predlanski rekord Jana Kokalja. "Pričakoval sem izboljšanje osebnega stadionskega rekorda 30:36, da bom tekel 30:10, a sem moral skoraj ves čas teči sam. Sredi proge sem spremenil taktiko in se odločil, da čakam na zadnji kilometer, ki pa je bil za 20 sekund boljši od vseh drugih. Vseskozi sem vedel, da imam veliko rezerv. Za zadnjih 500 metrov sem imel tako še veliko moči. Lani sem tole tekmo pogrešal, saj se vsako leto veselim ljubljanskega nastopa," je povedal Rizmal.



Primož Kobe in Neja Kršinar sta zmagala v teku na 21 kilometrov. Kršinarjeva je z 1:14:23 tekla osebni rekord, Kobe, ki je rekord ljubljanskega polmaratona postavil pred enajstimi leti (1:04:55), pa je v samostojnem teku dosegel čas 1:07:02. "Vesel sem, da je v Ljubljani spet praznik slovenskega teka, in nastopil sem s srcem, ne za rezultat. Pripravljam se za decembrski maraton v Valencii in grem na trening v Kenijo. Valencia pa bo bolj priprava za spomladanski maraton, ko želim doseči normo za EP. Startal sem izjemno hitro. Potem je prišla utrujenost na težjem delu proge, krizo pa sem premagal in pravzaprav v nobenem trenutku nisem videl tekmecev za sabo. En krog okrog Ljubljane sem pretekel sam," je dejal Kobe, ki je za več kot štiri minute ugnal Jošta Žnidaršiča (1:11:20), tretji je bil Tadej Osvald (1:13:17).

"V tem tednu sem imela manjšo virozo in nastop je bil vprašljiv, ampak ljubljanskega maratona se moraš udeležiti. Fantje, ki so tekli ob meni, so imeli podoben ritem in z glavo sem med tekom lahko počivala. Izšlo se je vrhunsko," je bila zadovoljna Kršinarjeva, ki bo prav tako nastopila v Valencii. Neja bi bila sedma tudi v moški konkurenci. 

Članki iz rubrike