zirija  (4) Svet24.si

Ana Klašnja povedala kruto resnico o balerinah in...

Princ Andrew Svet24.si

Kraljica ima le 24 ur, da se odloči, ali bo ...

igor zorcic pl Reporter.si

Janša je Zorčiču očital, da ga je on postavil ...

miš Svet24.si

Porast okužb s še eno virusno boleznijo, večina...

samomor tema_ThinkstockPhotos-526762455 Necenzurirano

Črna plat epidemije: 468 ljudi si je želelo ...

Princ Harry in vojvodinja Meghan Odkrito.si

Je Meghan Harryja poslala po kostanj v žerjavico?

pop-design Njena.si

Miran Rudan: situacija je naplavila podgane vseh ...

jz
jz
1 02.04.2021 20:06:02

DRUG SVET! Ameriška reprezentantka se je odločila, da NI VEČ ŽENSKA, ampak... (foto)

Inst
Kako se počutijo ljudje, ki ne vedo kaj so? Ki ne čutijo ne to ne ono? Kaj se zgodi z vrhunskimi športniki, ki so v takem položaju?

Ameriška tekačica na srednje proge Nikki Hiltz se je odločila, da je od četrtka naprej transspolna oseba. Torej čuti, da je tako ženska kot moški.
Nikki Hiltz je (bila?) tekačica na srednje proge in je dosegla že nekaj večjih mednarodnih uspehov, saj je zmagala v teku na 1500 metrov (njen osebni rekord na tej razdalji je 4:01,52) na vseameriških igrah v Limi pred dvema letoma, v dresu ZDA pa je nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Dohi 2019. Izjemne uspehe je dosegala na tekmovanjih NCAA v ZDA in bila večkratna prvakinja, že pred tremi leti pa je javno objavila, da je istospolno usmerjena in da je v razmerju s svojo trenerko Sam Murphy.
Pred dvema dnevoma pa je na družbenih omrežjih razkrila, da se ne more odločiti, katerega spola je, ali ženska ali moški, ter da čuti, da je trasspolna oseba. »Ko sem bila stara 19 let, sem govorila o svoji spolni usmerjenosti. Včeraj sem pri svojih 26 letih javno spregovorila o svoji spolni identiteti,« je včeraj na Twitterju zapisala Nikki.

hiltz pm
Profimedia


Hiltzeva je dan prej na Instagramu objavila zelo iskren zapis o tem, da se ne more popolnoma poistovetiti ne z ženskim ne z moškim spolom: »Živjo! Jaz sem Nikki in sem transspolna! To pomeni, da se ne morem poistovetiti s spolom, ki mi je bil določen ob rojstvu. Svoj spol trenutno opredeljujem z besedo 'nebinaren' (torej ni nobenega od dveh spolov, ki sta jasno določena; op. p.). Najbolje ga opišem kot fluidnega. Včasih se zbudim kot močna kraljica, drugič se počutim kot navaden fant z ulice, občasno pa se ne počutim ne kot ženska ne kot moški, temveč popolnoma zunaj omejitev obeh določenih spolov. Precej zapleteno in kompleksno je in hkrati nekaj, pri čemer se še vedno lovim. Toda odločila sem se, da svojo spolno usmeritev delim z vami. To, da sem javno objavila, kako se počutim, je hkrati vznemirljivo in zastrašujoče. Toda vedno bom trdno verjela, da sta ranljivost in odkritost ključni za družbene spremembe in sprejemanje. Torej, tu sem! Stopila sem iz omare in pokazala svoj resnični jaz. Danes sem stopila na pot, ki so jo mnogi drugi transspolni ljudje tlakovali pred mano. Iz vsega srca se jim zahvaljujem in želim vse dobro moji transdružini.«
Odlična ameriška tekačica se je torej odločila, da ni ne moški ne ženska. Prav. Vso pravico ima, da je, kar čuti. Toda težava utegne nastati, ko bo prišla na tekmovanja. V kateri kategoriji bo nastopila? V moški ali ženski? Kakor se bo počutila? Odpira se ogromno vprašanj, ki pa bodo vplivala tudi na njene tekmice oziroma tekmece. Kako ravnati tako, da bo sprejemljivo za vse?

Članki iz rubrike