Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(jz)
(jz)
0 12.01.2021 11:00:31

Začela je z velikim pokom

Jaroslava Mahučih
Profimedia
V Evropi se počasi začenjajo atletski mitingi v dvoranah, na katerih se atleti in atletinje pripravljajo na evropsko dvoransko prvenstvo v Torunu na Poljskem, v Avstraliji pa je poletna sezona na vrhuncu.

Ukrajinka Jaroslava Mahučih je sezono začela z izjemnim rezultatom. V soboto je bil božični (pravoslavni božič) miting v Kijivu in svetovna podprvakinja iz Dohe 2019 je pokazala, koliko velja. Mahučihova je vse višine – 180, 186, 189, 192, 195, 198 in 202 centimetra preskočila v prvem poskusu, potem pa je letvico na višini 204 cm trikrat podrla. Treba je poudariti, da bo Jaroslava šele 19. septembra letos dopolnila 20 let. Na tekmovanju je seveda imela odlično konkurenco, saj sta ji družbo delali druga odlična Ukrajinka Julija Levčenko, ki je tekmovanje končala ob preskočenih 195 cm, tretja pa je bila Irina Geraščenko, ki je zmogla 192 cm. Mahučihova je tekmovala prvič po nastopu na diamantni ligi v Rimu lani, torej ni tekmovala skoraj štiri mesece, toda kot kaže, se je na novo sezono pripravila odlično.



Nina kot Tina

Avstralka Nina Kennedy je v domačem Perthu na mitingu seveda na prostem s palico preskočila 475 centimetrov, kar je njen osebni rekord (enaka višina, kot jo je lani preskočila Tina Šutej). Triindvajsetletna atletinja je potem naskakovala avstralski rekord na višini 4,82 m, a je letvico trikrat podrla. Na moški tekmi v skoku s palico je zmagal Kurtis Marschall, ki mu je uspelo letvico obdržati na stojalu na višini 5,80 m. Potem je poskušal na višini osebnega rekorda (5,85 m), vendar je letvico trikrat podrl.



Zaradi pandemije brez prvenstva

Ameriški atleti bodo v letošnji zimi zaradi pandemije covida-19 ostali brez dvoranskega državnega prvenstva. Tamkajšnja krovna atletska zveza je odpovedala tekmovanje, ki bi ga 20. in 21. februarja moral gostiti Albuquerque (Nova Mehika), prav tako je odpovedala državno prvenstvo mnogobojcev. Zdravstvene zahteve države Nova Mehika glede varovalnih ukrepov za covid-19 so bile za ameriško zvezo preveč zahtevne, da bi logistično uspela izpeljati prvenstvo. Že pred tem je Mednarodna atletska zveza (World Athletics) odpovedala dvoransko svetovno prvenstvo. Tega naj bi že lani gostil Kitajski Nanjing, nato je bilo tekmovanje načrtovano med 19. in 21. marcem letos, a bilo zaradi drugega vala pandemije odpovedano. Kitajci bodo prvenstvo po novem gostili leta 2023.



Vrača se v boj

Renaud Lavillenie načrtuje, da bo tekmoval celotno zimsko oziroma dvoransko sezono 2021 z vrhuncem na evropskem dvoranskem prvenstvu v Torunu (5. do 7. marec). Največ bo tekmoval na domačih mitingih, da se bo tekmovalno pripravil na najpomembnejšo tekmo zimske sezone. Nekdanji svetovni rekorder bo začel tekmovati že 16. januarja na mitingu v Bordeauxu, edini mednarodni miting zunaj Francije pa naj bi bil zanj sloviti miting v nemškem Karlsruheju 29. januarja. Po tem bo zagotovo nastopil še 31. januarja v domačem Tourcoingu, februarja še na štirih domačih mitingih (Rouen, Lievin, Val-de-Reuil in Clermont-Ferrand) in na francoskem dvoranskem prvenstvu 21. februarja v Miramasu. Lani je Lavillenie na francoskem dvoranskem prvenstvu dosegel enega od izjemnih dosežkov svoje kariere, saj je 150. skočil prek 5,80 metra. Svojo izjemno mednarodno kariero je začel ravno v dvorani, ko je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu leta 2009 osvojil prvo od štirih zlatih kolajn na teh dogodkih. Moški skok s palico bo eden osrednjih dogodkov na EP v Torunu, ko se bosta poleg Lavilenieja in svetovnega rekorderja Armanda Duplantisa za kolajne borila še dva Poljaka – Pawel Wojciechowski in Piotr Lisek.


Najboljša v Ukrajini

Marina Beh-Romančuk, skakalka v daljino, in metalec kladiva Mihajlo Kohan sta bila izbrana za najboljša ukrajinska atleta leta 2020. Kljub turbulentnemu letu 2020 zaradi korone je Romančukova zmagala na dveh mitingih diamantne lige, komaj 19-letni Kohan, aktualni evropski prvak do 18 in do 20 let, pa je izboljšal osebni rekord v metu kladiva na 77,78 metra, kar mu je uspelo lani na mitingu v madžarskem Szekesfehervarju. "Še junija nisem pričakovala nič posebnega. Takrat sploh nisem vedela, ali bom lahko nastopila na mitingih po Evropi. Tudi zato sem spomladi trenirala s polovično intenzivnostjo," je povedala Marina, ki je v letu 2020 zmagala na šestih od devetih tekem, na katerih je nastopila na prostem (najboljši rezultat 6,91 na diamantni ligi v Dohi), na preostalih treh pa je bila druga. V dvorani je v letu 2020 nastopila na štirih mitingih in štirikrat zmagala, najdlje pa je skočila na mitingu v Torunu na Poljskem, kjer bo v začetku marca dvoransko EP, ko je preskočila 6,96 metra. 






Galerija

Članki iz rubrike