jerca zajc sustersic Dobra karma

Leto dni po težki ločitvi lepa voditeljica ...

beli bik Svet24.si

Velikega belega bika čaka svobodno življenje v ...

aleksandra pivec bobo (3) Reporter.si

Aleksandra Pivec prepričana, da se Jože P. ...

norka, danska, koronavirus Svet24.si

FOTO: Na Danskem norke »vstajajo od mrtvih,« ...

dom danice vogrinec, dso, dom starejših Necenzurirano

Kdo bo odgovarjal za tragično bilanco epidemije

tomislav-voštinić Odkrito.si

Kdo je "Severinin" mladi vinar?

tanja-žagar, pecivo Odkrito.si

Je Tanja Žagar obupala?

jz
jz
0 03.11.2020 14:34:19

Vrhunsko bo, če bodo

Mondo Duplantis
Profimedia
Od 29. januarja do 24. februarja prihodnje leto je kljub pandemiji novega koronavirusa na programu šest tekem zlate serije dvoranske svetovne atletske turneje.

Organizatorje je pozvala, naj v skladu s pristojnimi lokalnimi oblastmi pripravijo ustrezne zdravstvene in varnostne protokole za varno izvedbo tekem. Slednje velja tudi za vseh 26 zimskih mitingov 2021, ki so razdeljeni na zlate, srebrne in bronaste ter bodo potekali v Evropi in Severni Ameriki.

Mitingi zlate serije bodo 29. januarja v nemškem Karlsruheju, 6. februarja v Bostonu v ZDA, 9. februarja v francoskem Lievinu, 13. februarja v New Yorku, 17. februarja v poljskem Torunu in 24. februarja v Madridu. Datumi se lahko glede na razmere tudi spremenijo.

Za denarne nagrade se bodo na vsakem mitingu potegovali po prvi trije na 400 m, 1500 m in 60 m ovire ter v skokih v višino in daljino med atleti, med atletinjami pa na 60 m, 800 m, 3000 ali 5000 m ter v skoku s palico, troskoku in suvanju krogle.

Zmagovalci z največ točkami (štejejo najboljši trije rezultati na šestih mitingih) v posameznih disciplinah na koncu serije bodo prejeli po 10.000 ameriških dolarjev in posebna povabila na svetovno prvenstvo v dvorani leta 2022 v Beogradu.

Svetovna zveza bo del denarja namenila tudi organizatorjem, ki bodo morali imeti v zlati seriji najmanj 7000 dolarjev denarne nagrade na disciplino, od tega 3000 za zmagovalce.

Srebrni mitingi bodo morali imeti najmanj 30.000 ameriških dolarjev nagradnega sklada oziroma najmanj 4000 dolarjev na disciplino, bronasti mitingi pa bodo morali imeti najmanj 12.000 dolarjev nagradnega sklada ali najmanj 2500 dolarjev na disciplino.

V naslednji zimski sezoni bo tako urnik atletskih tekmovanj zelo zgoščen. Torun bo gostil evropsko prvenstvo v dvorani, tekmovanje bo potekalo med 5. in 7. marcem, pet kvalifikacij v posameznih disciplinah pa bo že 4. marca.

Zaradi pandemije je bilo kot prvo večje tekmovanje v športu na svetu že letos konec januarja odpovedano dvoransko svetovno prvenstvo v Nanjingu; tekma v nekdanji kitajski prestolnici bo po prestavitvi med 19. in 21. marcem 2021, kar pomeni, da bosta dve veliki dvoranski tekmi v razmiku dveh tednov.

Koliko mitingov bodo v resnici lahko izpeljali, pa seveda še ni jasno in je odvisno od koronarazmer v posameznih državah. Vprašanje je, kako bodo omogočili potovanja za evropske (in druge) atlete in atletinje na mitinga v ZDA in seveda obratno – pot za atlete iz ZDA na evropske mitinge.

Zagotovo bodo na mitingih po Evropi nastopili tudi najboljši slovenski atleti in atletinje, ki imajo v letu 2021 visoke ambicije. Tudi discipline so bolj ali manj dobrodošle za najboljše Slovenke (palica – Tina Šutej, troskok – Neja Filipič, 60 m – Maja Mihalinec, 3000 m – Maruša Mišmaš) in Slovence (400 m – Luka Janežič, višina – Sandro Jeršin Tomassini).

ZLATI MITINGI
29. januar – Karlsruhe (Nem)
6. februar – Boston (ZDA)
9. februar – Lievin (Fra)
13. februar – New York (ZDA)
17. februar – Torun (Pol)
24. februar – Madrid (Špa)
SREBRNI MITINGI
24. januar – Pariz (Fra)
31. januar – Düsseldorf (Nem)
2. februar – Banska Bystrica (Slk)
3. februar – Ostrava (Češ)
5. februar – Berlin (Nem)
6. februar – Ruen (Fra)
6. februar – Metz (Fra)
10. februar – Athlone (Irs)
28. februar – Clermont-Ferrand (Fra)
BRONASTI MITINGI
27. januar – Cottbus (Nem)
31. januar – Stockholm (Šve)
5. februar – Nehvizdy (Češ)
6. februar – Louvain (Bel)
6. februar – Hustopeče (Češ)
7. februar – Dortmund (Nem)
9. februar – Trinec (Češ)
13. februar – Kirchberg (Luk)
13. februar – Gent (Bel)
14. februar – Val-de-Reuil (Fra)
24. februar – Beograd (Srb)Članki iz rubrike