stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

au
au
0 27.10.2020 11:17:30

Vladimir Kevo: Želim si, da bi bila sezona 2021 normalna

Koronaleto! Šport se je enkrat že ustavil in spet smo zelo blizu temu. Toda kljub vsem težavam je bila v Sloveniji čez poletje Atletska liga Telekom Slovenije 2020 in vodja slovenske atletske stroke Vladimir Kevo je z letom 2020 kljub vsemu zelo zadovoljen.

»Jaz osebno bi sezono 2020 ocenil kot izjemno uspešno. Če pogledamo samo vrhunske atlete in atletinje, jih je kar nekaj doseglo osebne rekorde – Kristjan Čeh, Maruša Mišmaš, Tina Šutej ... Tudi ostali iz vrhunske selekcije so bili blizu svojih najboljših rezultatov, priključila se jim je še mlajša Klara Lukan. Moje mnenje je, da je trend zelo pozitiven. Mednarodne sezone v bistvu sploh ni bilo, zato so atleti in atletinje dobro izkoristili tekmovanja na domačih tleh,« je uvodoma dejal Kevo, nekdanji vrhunski tekmovalec in trener z zlato olimpijsko kolajno.

Velikih mednarodnih tekmovanj ni bilo, bili pa so mednarodni mitingi, kjer pa je bila konkurenca precej okrnjena. »Govorim o velikih mednarodnih tekmovanjih. Če bi bile na sporedu olimpijske igre in evropsko prvenstvo, bi imeli bolj realen pokazatelj. Mislim, da bi bili na evropskem prvenstvu zelo uspešni,« je pojasnil Kevo.

Prvo koronazaprtje je ustavilo šport, toda kot kaže, so jo atleti odnesli dokaj dobro. »Glede na rezultate članske atletike ne vidim bistvenega poslabšanja. Bolj se je to poznalo v mlajših starostnih skupinah. Mogoče bomo to občutili šele v naslednjih letih, posebej, ker se nam koronazaprtje spet dogaja.«



Prvo naslednje veliko tekmovanje je evropsko dvoransko prvenstvo, ki bo v poljskem Torunu. »Drži. In čaka nas že prva obveznost glede tega tekmovanja. Do 5. novembra moramo poslati prve, preliminarne sezname atletov in atletinj, ki naj bi nastopili na Poljskem. Vsi naši vrhunski atleti in atletinje si na tem prvenstvu želijo nastopiti. Norme, ki so bile predpisane, veljajo še danes. Časovno okno za doseganje norm je kar veliko, saj veljajo rezultati od 1. maja 2019 do 24. februarja 2021. Seveda ne vemo, v kakšni formi bodo v začetku marca 2021, toda če se bodo najboljši slovenski atleti in atletinje pripravili na dvoransko prvenstvo, bi bili lahko zelo uspešni,« je Kevo pogledal malce naprej, vendar seveda ne more vedeti, ali prvenstvo bo, saj je stanje pri nas, v Evropi in po vsem svetu zaradi pandemije zelo napeto in se spreminja iz dneva v dan. Kako bo čez štiri mesece, ne ve niti vedeževalka. »Želim si, da bi bili tako zimska kot poletna sezona 2021 povsem normalni,« se je nasmejal Kevo.

V vsakem primeru bo leto 2021, če bo sezona tekla vsaj približno po predvidenem koledarju, zelo natrpano. »Vemo, v čem bo težava. Že zelo zgodaj bo treba doseči normo za olimpijske igre v Tokiu, do konca junija. Teden dni prej je evropsko ekipno prvenstvo, državno prvenstvo pa bo že konec prvega tedna junija. Drugo leto imamo tudi evropsko prvenstvo do 23 let, na katerem lahko pričakujemo, da se bo uveljavila mlada slovenska generacija – Lukan, Čeh, Pepelnak, moška štafeta 4 x 400 ... in še nekaj drugih. Lahko se nadejamo petih ali šestih finalnih uvrstitev in dveh ali morda tudi treh kolajn. To je vrhunska slovenska generacija, ki bo nosila zastavo slovenske atletike v prihodnosti,« je še povedal Kevo, ki je glede prihodnosti slovenske atletike optimist. »Zagotovo nisem pesimist,« se je nasmejal predsednik strokovnega sveta slovenske atletike in dodal: »Če pogledamo generacijo do 23 let, lahko rečemo, da je vrhunska, res pa je, da imamo malce slabšo mladinsko generacijo. Potem imamo naslednjo generacijo, to so zdaj mlajši mladinci, kjer imamo spet nekaj vrhunskih talentov, predvsem v največjem mladem dragulju slovenske atletike, skakalcu v višino, Sandru Jeršinu Tomassiniju.«

Kljub temnim koronačasom je torej prav, da se v prihodnost slovenskega športa, atletike gleda z optimizmom, kot to počne vodja slovenske stroke kraljice športa.

Značke: kevo, atletika

Članki iz rubrike