kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

šd
šd
0 27.10.2020 11:14:48

Želim biti v ekipi za SP v Flandriji

Žiga Jerman
KZS
Cestni kolesar Žiga Jerman je v letu, ki se počasi izteka, doživel kar nekaj prelomnic. Zaključil je z dirkanjem v kategoriji do 23 let, prestopil v nov klub in se resneje spoprijel tudi s kolesarjenjem na velodromu.

Dvaindvajsetletni Jerman, ki slovi kot izjemen sprinter, je imel za zadnjo sezono v kategoriji mlajših članov (do 23 let) velike načrte, a mu jih je, tako kot drugim, uničil novi koronavirus. Tako ni bilo nič od nastopa na svetovnem prvenstvu, nič od dirke Tour de l'Avenir, ki je med mlajšimi člani zelo cenjena. "Covid je vsem prekrižal načrte, dirke so odpadale ena za drugo. Med obdobjem karantene smo se poskušali čim bolj motivirati, a nihče ni točno vedel, kdaj se bo sezona začela. Imel sem vsega skupaj devet startov, to ni v bistvu nič. Lani sem jih denimo imel malo več kot 60," je dejal Jerman, ki je bil zadnji dve sezoni član francoskega kluba Groupama FDJ, naslednji dve pa bo branil barve italijanske kontinentalne ekipe Androni Giocattoli-Sidermec



"Naredil sem korak naprej, stopil stopničko višje. Dirke so veliko boljše, ekipa vsako leto vozi tudi na Dirki po Italiji. Podpisal sem dveletno pogodbo in sem zadovoljen. Živel bom doma in odhajal na dirke, na njih pa bom imel proste roke za visoke uvrstitve, saj bo ekipa precej mlajša, ker je kar nekaj starejših kolesarjev odšlo. Novembra gremo na prve skupne priprave," zadovoljstva ne skriva Jerman, ki bo v dresu novega delodajalca lovil tudi vozovnico za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bo prihodnje leto septembra v Flandriji (Belgija). Seveda v članski konkurenci. "Največji cilj je, da se uvrstim v reprezentanco! Flandrija mi je pisana na kožo, si bo pa treba z dobrimi rezultati izboriti mesto v ekipi," je odločen Jerman, ki pa ga pred uradnim koncem sezone med 11. in 15. novembrom čaka še nastop na evropskem prvenstvu na velodromu v bolgarskem Plovdivu. Kolesarska zveza Slovenije se je odločila, da se je treba tudi te panoge lotiti z vso resnostjo in Jerman bo eden od slovenskih glavnih adutov.

"Glede na to, da sem hiter kolesar, je to zame samo plus. Ko se sezona v cestnem kolesarstvu konča, je na sporedu še veliko dirk na pisti. To je zame kot sprinterja super, da ohranjam hitre mišice, obenem pa s tem izboljšam še tehniko na kolesu," se novega izziva veseli Jerman. Letos si je na pisti nabral že kar nekaj izkušenj. "Najprej sem šel za en teden v Pordenone na dirko Tre Sere, da sem videl, kako stvari potekajo. Nazadnje sem bil na evropskem prvenstvu do 23 let v Fiorenzuoli v Italiji, kjer smo kar dobro dirkali. V dirki na končni cilj sem bil blizu vrha, vendar smo na koncu zaradi sodniške napake en krog vozili dvakrat … Za nameček je bila to zunanja pista in je tudi vreme vplivalo na razplet."



Vedel, da jih bo Pogačar začel 'razmetavati'
V Plovdivu bo tekmovanje potekalo na zaprtem dirkališču. Jerman se na nastop pripravlja na velodromu v Češči vasi pri Novem mestu. "Lahko smo zelo zadovoljni, da imamo tak objekt v bližini. Pogovarjali smo se z Italijani, ti imajo do najbližjega pokritega dirkališča 400 do 500 kilometrov, jaz ga imam dobre pol ure stran. Pogoji za trening so super. Upam, da bomo čim prej dobili še konkurenčno opremo, kar je pomembno predvsem za psiho. Sicer pa je najbolj pomembno, da si v formi. Brez forme tako ali tako ne moreš nič."



Konkurenco, ki ga čaka v Bolgariji, je spoznal že v Pordenoneju. "To me ne skrbi. Je pa pista posebna, čim malo 'zaspiš', je konec. Najbolj všeč mi je sicer disciplina maddison (dirka na točke v paru, op. p.), ki pa je še nisem vozil, saj nisem imel partnerja. Zdaj trenirava skupaj s Tilnom Finkštom in mislim, da bi se znala dobro ujeti. Sva dobra kolega, dolgo sva skupaj dirkala."



Pred odhodom bo treba opraviti še test za koronavirus. "Uh, mislim, da sem jih letos opravil enajst. Tega se ne moreš navaditi. Ko ti palčko porinejo v nos ... Ampak dobro, za vse je enako. Največji problem je, da ti testi niso stoodstotno zanesljivi," je dejal Jerman, sicer otrok ljubljanskega kluba KD Rog: "Ves čas smo v stikih. Oni so me vzgojili, če se da, pomagam, na kakršenkoli način."



Otrok Roga je tudi Tadej Pogačar, ki je letos tako zablestel na Dirki po Franciji. Jerman ga odlično pozna, saj sta bila skupaj tako v klubu kot v reprezentanci do 23 let. "Vedel sem, da jih bo Pogačar prej ali slej začel 'razmetavati'. Nisem pa vedel, no, saj tudi sam ni, da lahko pride na tako raven tako hitro. Ampak fant ima jajca, ne boji se skočiti, tudi če je mrtev … Zdaj bo šlo samo naprej, to je šele začetek. Dobro je, da sta dva Slovenca na vrhu, da bosta motivirala eden drugega," je svoje razmišljanje razkril Jerman in za konec dodal: "Imamo dva najboljša na svetu, tu so še Mezgec, pa Tratnik, tudi Novak se je izkazal na Giru … Upam, da bomo znali iz tega čim več iztržiti. Vsekakor je za nas super, da ljudje spremljajo kolesarstvo. Pred nekaj leti so naš šport podrobno spremljali le redki mediji." 

Aktiven na Instagramu

Žiga Jerman spada med kolesarje mlajše generacije, ki jim družbena omrežja niso tuja. Zaveda se, da mora biti na njih prisoten, saj je to v današnjih časih zelo pomembno. Najbolj aktiven je na Instagramu, sledite mu lahko na @zigajerman.

Članki iz rubrike