900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

au
au
0 07.10.2020 15:36:00

Novomeški polmaraton: Ne morem verjeti, da mi je uspelo

Primož Kobe in Neja Kršinar sta zmagala na državnem prvenstvu na 21 kilometrov, ki je potekal v okviru 3. polmaratona v Novem mestu.

Skupno je v dveh dneh tekmovanj sodelovalo okrog 750 ljudi, za nedeljski polmaraton pa je bilo prijavljenih 457. Zanimivo je tudi, da je bil glavni organizator tekmovanja prav Kobe, nekdanji olimpijec v maratonu. Kobe (AK Krka), ki je zdaj aktualni državni prvak na 42 in 21 kilometrov, je bil v novomeški prestolnici v cilju s časom ure, sedmih minut in 56 sekund. Ugnal je Mitjo Krevsa (Štajerska, 1:08:16), lanskega zmagovalca in rekorderja proge. Tretji je bil Jan Brešan (Kladivar, 1:09:57).

Neja Kršinar (Papež) je 19. septembra v Mariboru tako kot Krevs zmagala na DP na 10.000 metrov. Tokrat je bila z 1:16:57 v cilju dobro minuto in pol pred Lauro Guzelj Blatnik (Kronos, 1:18:34), tretje mesto pa je osvojila Jasmina Pitamic Vojska (Radovljica, 1:21:20).

»Ne morem verjeti, da mi je to uspelo. Že organizacija tekmovanja v teh razmerah, ko pandemija novega koronavirusa narekuje številne omejitve in dodatne pogoje že tako zahtevne organizacije tekmovanja, je velik zalogaj. To zato s sodelovanjem in celo zmago na tekmi ne gre skupaj. Pa mi je vseeno uspelo,« je po tekmi povedal presrečni Kobe. »Težko sem se osredotočil na tekmovanje, v zadnjem obdobju sem tekel med številnimi sestanki, tudi spal nisem veliko. V zadnjem času sem se osredotočil le na ta nastop. Moči sem nekoliko varčeval le, kar zadeva nastope, pri organizaciji pa je bil najzahtevnejši že prvi korak – sprejeti odločitev, da gremo v to. Spomladi so vsa podobna tekmovanja odpadla in tudi potem ni kazalo najbolje. A smo se podali na pot, ko smo imeli več 150 prijav,« je pojasnil Kobe.

Tudi po tem, ko so se v Novem mestu odločili za izvedbo, so jih čakali številni izzivi. »Že precej pred maratonom smo morali poslati naročila za mnoge stvari, ki smo jih potrebovali. Več kot 20.000 evrov je bilo treba rezervirati že pred časom, ne vedoč, ali bomo prireditev lahko izvedli. Če dogodka ne bi izpeljali, bi šel lahko celo v osebni stečaj. A smo šli naprej po poti, vztrajno smo zdržali kot maratonci. Tudi za NIJZ smo se tako dobro pripravili, da jim ni preostalo drugega, kot da dajo soglasje,« je dejal 39-letni Kobe.

Nastopil je že na olimpijskem maratonu v Londonu leta 2012, želi si prihodnje leto priti tudi na OI v Tokiu. »Vemo, kaj to pomeni, teči je treba državni rekord. Tega ta čas še nisem sposoben, upam pa, da bodo spomladi prihodnje leto maratoni, na katerih bo mogoče doseči olimpijsko normo. Na priprave nameravam tudi v Kenijo. Če mi ne bo uspelo na OI, pa ostaja druga možnost, evropsko prvenstvo,« je še povedal Kobe, ki pa v Ljubljani konec tega meseca ne bo branil naslova na 42 kilometrov, ker bo tekel na pol krajši razdalji.

Več kot polovica prijavljenih na novomeškem teku je tekla drugi dan na 21 kilometrov (457), v soboto se jih je za tek na 10 kilometrov prijavilo 205 in jih je motil močan naliv. Na 6,5 kilometra jih je bilo 88, 22 jih je teklo s psi, 18 pa je bilo prijavljenih pohodnikov. Večina trase je potekala po asfaltni podlagi z dvema krajšima odsekoma z utrjenim makadamom. Na 21 kilometrov so tekači najprej naredili krog v središču mesta, dolg 6,5 kilometra, po katerem je potekal tudi rekreativni tek. Nato so nadaljevali z večjim krogom ob dolini reke Krke. NIJZ je zeleno luč za novomeški polmaraton prižgal 11. septembra. Start je potekal v štirih conah s približno minutnimi razmiki. Vstop vanje je bil možen le z maskami. Tekmovalci so bili v startne bloke razporejeni glede na prijavljene čase. 
Izidi, 21 km, absolutno in DP – moški: 1. P. Kobe (Krk) 1:07,56, 2. M. Krevs (Šta) 1:08,16, 3. J. Brešan (Kla) 1:09,57, 4. J. Mulej (Rad) 1:12,58, 5. P. Porenta (Olp) 1:14,22; ženske: 1. N. Kršinar (Pap) 1:16,57, 2. L. Guzelj Blatnik (Kro) 1:18,34, 3. J. Pitamic Vojska (Rad) 1:21,20, 4. A. Fink (Krk) 1:23,56, 5. S. Pisk (Pos) 1:24,11

Le za šest centimetrov
V nedeljo je Atletski klub Domžale pripravil miting za metalce kladiva in metalce diska. Ponovno se je izkazal Brežičan Jakob Urbanč, ki je šestkilogramsko kladivo zalučal 64,86 metra in zgolj za šest centimetrov zaostal za državnim rekordom za mlajše mladince, ki ga drži Tomaž Bogovič. Urbanč je zmagal v kategoriji starejših mladincev, kjer je bil z 62,30 metra drugi Gaj Černigoj (Mass). Med mlajšimi mladinci je slavil njegov rival Jan Emberšič. Član domačega kluba je petkilogramsko kladivo zalučal 70,84 metra. 

urbanc
Jakob Urbanc
PETER KASTELIC/AZS

Začni mlad, tekmuj pošteno
AZS je tudi letos izvedla množično akcijo Začni mlad, tekmuj pošteno, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega sloga življenja. Letošnja številka se je ustavila pri skoraj 18.000, kar je izjemno glede na razmere, v katerih smo se letos znašli. Projekt je bil izpeljan peto leto zapored (prvič je bil organiziran leta 2016). Na teku je sodelovalo okrog 150 vrtcev, osnovnih šol ter šol s prilagojenim programom. 

548-21-otroci

Članki iz rubrike