ženska Dobra karma

Napoved Andreje Novak do 5. 11.: pretreslo nas bo ...

mrtvašnica, krsta Svet24.si

Pokopali so jo v sredo, v četrtek pa nov klic, ...

rogljicek kranj Reporter.si

»Za bruhat« in »represija« je besnel ...

pokrajinska-in-študijska-knjižnica, murska-sobota, koronavirus, vračanje-gradiva, knjige Svet24.si

To so nove izjeme: odprte knjižnice, dovoljena ...

bojana-beović Necenzurirano

Dr. Beović, kje so hitri testi in po kakšni ceni?

Marko Potrč Odkrito.si

Je Marko Potrč zapustil Slovenijo?

Luka Basi, traktor Njena.si

Luka Basi straši naokoli

au
au
2 07.10.2020 11:47:50

Spregovorila in ŠOKIRALA SLOVENIJO: Mariborčana sta ji podtaknila doping in lagala, da jemlje 'cedevito'!

Gregor Mlakar/STA
Na mariborskem sodišču so začeli soditi Slovencema, ki sta vpletena v dopinško afero.

Na mariborskem sodišču se je v torek po skoraj desetih mesecih od predobravnavnega naroka začelo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Borisu Špesu, ki ju tožilstvo bremeni neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu.

Potem ko sta se oba decembra že izrekla za nedolžna, se je včeraj sojenje začelo z branjem obtožnice, v kateri tožilka Januša Kušar Rotman obema očita kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi snovmi v športu, Špesu pa tudi kaznivo dejanje proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje.


Odmevna dopinška afera je izbruhnila aprila 2019, ko so kriminalisti oba pridržali, nato sta bila najprej priprta, do konca lanskega februarja pa v hišnem priporu. Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo ju je najbolj obremenila hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, nato pa padla na dopinškem testu.

Oba obtožena, ki sta se bolj ali manj z molkom branila že v preiskavi, tudi včeraj še nista želela podati zagovorov, saj sta povedala, da želita najprej slišati zaslišanje ključne priče Kune. Ta je bila na sodišče vabljena že včeraj, a se je zaradi epidemioloških razmer in trenutnih ovir pri prestopanju meje, saj živi v Bosni in Hercegovini, opravičila.

Zato pa je spregovorila za bosanske medije in ju okrivila za pozitivni test na dopingu. "Ne nameravam se vrniti v profesionalno atletiko. Morala bi se veliko odrekati in popolnoma posvetiti športu. Morda se kdaj vrnem na rekreativnih tekih, a s povsem drugačnim ciljem in človeškim doprinosom," je po prestanem dveletnem suspenzu povedala Kuna in za doping javno okrivila trenerja Igorja Šalamuna in 'doktorja' Borisa Špesa. "V Igorja sem imela popolno zaupanje, saj je bil odličen maratonec. Antidopinške agencije so spremljale tako mojega trenerja kot njegovega prijatelja Špesa, ki se je sam predstavljal kot doktor. Ker so bili treningi pred nastopom v Linzu utrujajoči in intenzivni, sta me nagovarjala, da mi bosta dala sredstvo za hitro regeneracijo. Trdila sta, da bo do maratona v Linzu vse v redu in da sem edina, ki tako dobre rezultate dosega na 'cedeviti', a da zmorem še veliko bolje in hitreje," je še dejala nekdanja bosansko-hercegovska atletinja in dodala, da je bila vedno ostro proti jemanju nedovoljenih poživil.

Značke: atletika, šalamun, špes

Članki iz rubrike