Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

au
au
0 25.08.2020 10:31:05

Priložnost za mlade: Vsak lahko teče, meče, skače – izkoristi to!

Atletska zveza Slovenije mora izkoristiti trenutek, ki ji ga je namenila korona. Atletika je eden redkih športov, ki je lahko organiziral tekmovanja. Zdaj je treba v klube privabiti mlade.

Najprej so priložnost na mitingih atletske lige Telekom Slovenije 2020 dobili predvsem člani in članice, najboljši slovenski atleti in atletinje. Zdaj so se vrhunski tekmovalci odpravili na tuje, na mitinge v tujino, atletske steze in metališča ter skakališča pa so zavzeli mladi. Tako sta bila pretekli konec tedna dva mitinga namenjena predvsem mladim. Eden je bil na Bledu in se je imenoval Zvezde prihodnosti, drugi pa v Murski Soboti, ki so ga poimenovali Priložnost za mlade. Hkrati so v Prekmurju ob tej priložnosti organizirali prvi memorial Milana Baleka v spomin na pokojnega odličnega tekača, njemu je bil posvečen tek na 3000 metrov. Prekmurje se je torej končno malce zbudilo tudi atletsko. Po šestih letih so organizirali miting in lahko samo upamo, da se bo atletsko zbudila tudi ta regija, ki je že dala nekaj vrhunskih atletov in atletinj, med drugimi tudi odlično Sonjo Roman, olimpijko, državno rekorderko, nosilko kolajne z evropskega prvenstva ...

Miting v Murski Soboti je na zadovoljstvo vseh minil v odličnem vzdušju, predsednik kluba David Horvat se je vsem zahvalil za pomoč in podporo: »Sobotni miting je za nami in z velikim veseljem lahko povem, da je uspel. Razveselili smo se vsakega tekmovalca, navijača in gledalca. Videli smo veliko borbenih nastopov in odličnih dosežkov. Iskrene čestitke vsem zmagovalcem. Posebna zahvala gre družini Milana Baleka za sodelovanje in velikodušni izbor pokalov in medalj. Izredno smo se razveselili tudi njihovega obiska in upamo, da se ob priložnosti spet srečamo. Hvala tudi vsem članom kluba in sodelavcem za požrtvovalno pomoč pri organizaciji ter izvedbi mitinga. Radi bi se zahvalili tudi vsem sponzorjem, ki so omogočili dogodek. Upamo, da postane Milanov memorial tradicija in da se vidimo spet drugo leto.«

Mladim so javne objave zelo pomembne
Mnogi klubi na svojih spletni straneh in na družbenih omrežjih objavljajo rezultate in fotografije, kar je za mlade, morda bodoče atlete in atletinje, zelo pomembno. Prve tekmovalne izkušnje dajo mladim zagon za še bolj zavzeto delo vnaprej, zato morajo čutiti, da njihov trud ni zaman ter da ga ceni in spoštuje tudi okolica, predvsem pa njihov klub.

Zato je treba dati priznanje klubom, ki takoj poskrbijo za to, da se rezultati in fotografije pojavijo na družbenih omrežjih. Pri AD Štajerska so zapisali: »Po nekajtedenskem premoru se je z mednarodnim mitingom v Murski Soboti začel še zadnji del letošnje atletske sezone. Na tekmovanju so sodelovali tudi naši mladi atleti in preverili svojo pripravljenost po krajših počitnicah. Kljub obdobju z nekaj manj treningi so prikazali odlične nastope in nas razveselili s številnimi novimi odličji.« V nadaljevanju so navedli dosežke svojih tekmovalcev.

Dosežke mladih tekmovalcev in tekmovalk so na družbenih omrežjih pospremili tudi AK Brežice, AK Asfalt Kovač Šentjur, AK Ptuj, AD Slovenska Bistrica ... Samo tako, na tak način se bo v Sloveniji razvijala otroška in mladinska atletika. In potem so tu seveda fotografije, ki pa velikokrat povedo največ.

BP v polmaratonu: Šesta in sedma
V Zagrebu so na balkanskem prvenstvu v polmaratonu nastopili trije slovenski predstavniki. Neja Kršinar je s časom 1:16,25 ure osvojila šesto mesto, le mesto za njo je z osebnim rekordom 1:19,08 ure v cilj pritekla Laura Guzelj Blatnik, edini moški predstavnik Martin Ocepek ni startal. Pri moških je zmagal Moldavec Maxim Railenau, pred Turkoma Yavuzom Agralijem in Muratom Emektarjem. Pri ženskah je bila najboljša Turkinja Fatma Demir, pred domačinko Bojano Bjeljac in Bolgarko Milico Mirčevo. 

512-21-blatnik ocepek krsinar


Gorski tek: Vrhunsko v Italiji
V pomanjkanju gorskotekaških tekmovanj v Sloveniji so se nekateri najboljši slovenski gorski tekači uspešno udeležili italijanskega prvenstva v Susi nad Torinom. V izborni različici se je del najboljših slovenskih gorskih tekačev pokazal tudi na letošnjem italijanskem državnem prvenstvu. Na 32. memorialu Partigiani Stellina v Susi nad Torinom je nastopilo sedem tekačev in tekačic. Mojca Koligar je na 10 kilometrov s 1300 metri višinske razlike pritekla šesto mesto (+3:07) kot najhitrejša tuja tekačica. Z 12. mestom je pozitivno presenetila Varineja Drašler. Kljub dopolnjenim 50 letom je na partizanski spominski tekmi znova navdušil Miran Cvet. Na teku na visokogorsko planoto (14,3 km, 1630 m višinske razlike +, 320 m –) je pritekel kot sedmi, le 4:37 minute pozneje kot aktualni svetovni in evropski podprvak Cesari Maestri. Okoli Hrastničana so elitna imena svetovnega gorskega teka prve svetovne velesile, vključno z dvema tujcema Francozom Cachardom in Ircem Hanno.

Varineja Drašler je zagotovo presenetila tudi trenerja Edvina Kosovelja in Zdenka Mraza, ki sta spremljala nastop slovenske sedmerice. Za zmagovalko Gaio Colli (1,14:16) je zaostala manj kot šest minut (+ 5:49), kar je zelo spodbudno merilo za visoko mednarodno raven.

Klemen Španring v Susi ni dobil priložnosti, da bi tekel med svojimi vrstniki – italijansko mladinsko prvenstvo ni imelo odprte kategorije, zato je tekel člansko elitno tekmo. Pritekel je zelo visoko 37. mesto (+12:34), Klara Ljubi je v ženski konkurenci pritekla 30. mesto, Matic Plaznik je bil 62. in Luka Kramarič 80.

512-21-cvet

Galerija
Značke: atletika, šport

Članki iz rubrike