bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

igor žužek Svet24.si

44-letni Igor iz Kranja odšel od doma, ni pa se ...

marcic jahta brioni Reporter.si

Jahte dobaviteljev in lobistov v zdravstvu: ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

marina_tucakovic Odkrito.si

Poslovila se je Marina Tucaković

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

STA
STA
0 12.06.2020 16:12:00

V Slovenski Bistrici praktično vsi najboljši slovenski atleti in atletinje

Peter Kastelic/AZS
V Slovenski Bistrici bodo v soboto na Stepiškovem memorialu nastopili praktično vsi najboljši slovenski atleti in atletinje. To bo prva tekma mednarodne atletske lige Telekom Slovenije (MAL) in zadnja, ki bo brez gledalcev in mednarodne konkurence. Ta bo dovoljena že od naslednjega tedna.

Tako je odločila vlada na četrtkovi seji v okviru sproščanja ukrepov po epidemiji novega koronavirusa.

V povsem spremenjenem slovenskem atletskem koledarju bo prva od šestih tekem MAL potekala v Slovenski Bistrici, namesto običajnega termina ob koncu maja bo v soboto, ko se bo tekmovanje začeli ob 15. uri s skakalci v višino.

Med 281 udeleženci bo tudi Kristjan Čeh, ki je z izjemnim metom diska v nedeljo v Domžalah slovenski rekord pomaknil v meje dosežkov prve polovice finalistov zadnjih olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Poleg 21-letnega lanskega evropskega mlajšega članskega prvaka bo nastopil tudi Luka Janežič, ki je sezono obetavno začel konec prejšnjega tedna v Kranju na 200 m.

Najboljši slovenski atlet zadnjih let bo skušal na 300 m popraviti državni rekord, dosegel ga je maja pred tremi leti prav v Bistrici. Na tej razdalji se bodo z njim pomerili vse hitrejši Jure Grkman, dobro je sezono začel tudi Lovro Mesec Košir, Gregor Grahovec in Rok Furlan.

Na 5000 metrov se bosta pomerili partnerici na treningih Maruša Mišmaš in Klara Lukan. Prva, finalistka lanskega SP v Dohi na 3000 metrov z zaprekami, na tej razdalji redko teče. Skušala bo popraviti osebni rekord (16:19,04) in tudi pomagati Lukanovi pri izboljšanju državnega rekorda za mlajše članice (16:56,96) Daneje Grandovec.

Šentjernejčanka Lukanova je za zlato na lanskem mladinskem EP tekla 16:03,62; 21 let star članski rekord (15:15,40) Helena Javornik je še nedosegljiv.Zadnji tek ob koncu mitinga nekaj bo po 19. uri bo na 300 m. To bo eno najbolj zanimivih tekmovanj s članskima rekorderkama Anito Horvat (400 m) in Agato Zupin (400 m ovire in 300 m) ter Majo Pogorevc, Zalo Istenič in Anejo Simončič.

Nekatere izmed omenjenih sprinterk se bodo prej pomerile med trideseterico na 100 m, kjer ne bo zaradi manjših težav s tetivo lanske zmagovalke lige Maje Mihalinec.

Lani je v MAL med atleti slavil Nejc Pleško, ki bo prvi favorit v memorialnem metu kladiva, tako kot med atletinjami v tej disciplini Barbara Špiler ter Veronika Domjan v metu diska in na 800 metrov Jerneja Smonkar.

Zanimiv dvoboj v skoku v višino se bo odvijal med izkušeno olimpijsko Marušo Černjul in obetavno Lio Apostolovski, v troboju za zmago med 17 tekmovalkami skoku v daljino pa ima največ možnosti Neja Filipič pred Evo Pepelnak in Majo Bedrač.

"Po Slovenski Bistrici bodo ostala tekmovanja MAL znova mednarodna in smo temu ustrezno pripravili razpise in povabili druge zveze za nastop njihovih tekmovalcev. Skupni nagradni sklad lige bo 31.500 evrov," je pojasnil direktor Atletska zveza Slovenije Nejc Jeraša in dodal, da si bodo lahko gledalci, ki zaenkrat še ne morejo na tribune, nastope lahko ogledali neposredno na spletni strani zveze.

Lani je po daljšem premoru MAL ponovno zaživela. Serija tovrstnih tekmovanj je pred tem prvič potekala med letoma 2007 in 2012. Letos bodo za MAL šteli še atletski pokal Slovenije 4. in 5. julija v Ljubljani, državno prvenstvo 25. in 26. julija v Celju ter mitingi 23. junija v Mariboru, 16. julija v Ljubljani in 2. septembra v Novem mestu.

Članki iz rubrike