zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

STA
STA
0 16.04.2019 14:38:18

Japonci se bojijo vročine: Olimpijski maraton prestavili na zgodnjo jutranjo uro

Prireditelji poletnih olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu so sporočili, da bodo nekatere preizkušnje zaradi hude vročine na sporedu v zgodnjih jutranjih urah. Maratonski tek na 42 km se bo denimo pričel ob 6. uri, še prej pa bodo na štartu tekmovalci v hitri hoji, njihova preizkušnja na 50 km se bo pričela ob 5.30.

Japonska prestolnica bo drugič gostila poletne olimpijske igre, prve so bile davnega 1964, tedaj pa so bile na sporedu meseca oktobra.

Najboljše športnice in športniki na svetu se bodo prihodnje leto v deželo vzhajajočega sonca zadržali med 24. julijem in 9. avgustom, to pa je vremensko "zelo naporno obdobje". V tem obdobju so namreč možne ekstremne vremenske razmere - od tajfunov do vročinskih valov.

Predsednik organizacijskega odbora Toshiro Muto je v zvezi s tem dejal, da bo prav vročina največja težava za tokijske igre, veliko zaskrbljenost je zavoljo tega izrazil tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach.Ob tem kaže omeniti, da so Japonci pri svoji kandidaturi vselej omenjali, da je termin med julijem in avgustom naravnost idealen za organizacijo poletnih olimpijskih iger, saj je v tem obdobju v Tokiu "izjemno prijetna klima in sončno vreme".

A lani so bile v tem obdobju naravnost neznosne vremenske razmere, v Tokiu so izmerili kar 41 stopinj Celzija, številni prebivalci največjega japonskega mesta pa so imeli zaradi hude vročine resne zdravstvene težave.

Doslej "najbolj vroče" poletne olimpijske igre so bile v Atenah 2004, tedaj se je temperatura dvignila do 36 stopinj Celzija.

Značke: olimpizem, japonska

Članki iz rubrike