pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
0 19.05.2018 16:24:31

Kenijski zmagi na 42 km na maratonu v Radencih

Kenijec Daniel Chebolei Rotich (2:19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2:44:22) sta zmagala na 38. maratonu treh src v Radencih. Državna prvaka v maratonu sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2:36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2:58:27), skupno četrta.

Kenijec Maiyo Kimaiyo Hilary Kiptum (1:05:08) je slavil na 21 in s tem izboljšal uvrstitev izpred dveh let, ko je bil v Radencih drugi. Za tremi Kenijci je bil četrti najboljši Slovenec Urh Poteko (1:13:03). Med atletinjami je bila na pol maratonu najboljša Kenijka Moraa Christine Oigo (1:15:44), tretja je bila najboljša Slovenka in državna rekorderka Helena Javornik (1:26:52).

Na 10 km je bila prva Ines Matjaž (40:16) pred slovensko smučarsko tekačico Alenko Čebašek (42:25), med atleti je slavil gorski tekač Timotej Bečan (32:46), četrti pa je bil smučarski tekač Miha Šimenc (36:43). Na najkrajši razdalji, na pet km, sta bila najboljša Jan Brešan (14:47) in Urška Martinec (17:49).

"Bilo je kar vroče in zato je bilo dobro, da sva se z Blažem Orešnikom do 32 kilometra menjavala na čelu, potem pa je začel popuščat in sem šel s svojim ritmom naprej. Še prejšnji teden sem zmagal v Vipavi na gorskem maratonu in nisem vedel, kako bodo noge zdržale. A je šlo. S Kenijci se ne moremo meriti, ti, ki so bili tu, so napol profesionalci, mi pa smo čisti amaterji. Želel sem teči pod 2:40 ure, kar mi je tudi uspelo," je pojasnil gorski tekač in poklicni vojak Žontar.

Lani je bil že zmagovalec 4. istrskega maratona. Po desetih nastopih v Radencih je prvič postal državni prvak, čeprav je dosegel že boljše čase, vendar je imel prej boljšo slovensko konkurenco. Skupno četrti je bil Žiga Koprivnik (2:42:11), vendar se ni prijavil za DP in tako je drugo mesto v slovenskem prvenstvu osvojil Adrijano Vrbetič (2:49:34), tretje pa Sašo Pečnik (2:49:34), ki sta se zvrstila za njim.


Povsem izmučena je bila v cilju Pitamic Vojska: "Saj ne vem, kaj naj rečem. Med tekom nisem vedela, kakšne čase imam in sem se bolj ukvarjala sama s sabo. Ed del 'filma' med tekmo mi manjka. Zdaj je v cilju boljše, moram pa priznati, da mi je bilo vmes že zelo težko. Pa nas je ob koncu spodbudila publika ob progi." Za njo je bila v DP druga Jasmina Jelovšek (3:07:32), skupno šesta, šele dvanajsta pa je bila Nina Alt (3:48:03), tretja v razvrstitvi za DP; pred njo je bilo sicer šest Slovenk.

"Tečem, kolikor mi čas dopušča, enkrat na teden denimo naredim kakšen trening. Sicer več tečem, vendar ob vadbi rekreativnih skupin zelo počasi. Še vedno pa sem danes tekla pod uro in pol," je povedala Javornikova, ki pa že nekaj let ni več v tekmovalnem ritmu. Predlani je na svoj pedeseti rojstni dan v Radencih nastopila na petdesetem maratonu. "Že osem let se ukvarjam z masažami, imam salon ter vodim rekreativne skupine v Mariboru. Sodelujem še pri kakšnem projektu in je dan zapolnjen od osmih zjutraj do devetih zvečer," je dodala Javornikova.

"Imel sem dober trening pred državnim prvenstvom v gorskih tekih, ki bo prihodnji teden. Proge nisem poznal in sem šel na čas. Uspelo mi je zelo dobro, tekel pa sem sam. Vzdušje je bilo zelo dobro, vsi gredo iz svojih hiš in je tekačem malo lažje, posebej, ker je bilo danes kar vroče," je dejal Bečan.

"Vso zimo sem bila poškodovana, tako da sem presenečena, ker sem, tekla zelo dobro. Pričakovala sem namreč kar nekaj slabši čas. A so me fantje vlekli naprej, pa tudi vreme je bilo zame super. Moj cilj je sedaj, da bi tekla pod 40 minutami, tekmovalnih ciljev v atletiki pa zaenkrat še nimam," je povedala rekreativna tekačica Matjaževa.

V cilju je bila pred Čebaškovo, nekaj slovenskih smučarskih reprezentantk in reprezentantov na čelu z Jernejem Damjanom in Domnom Prevcem pa je tako kot vedno v zadnjih letih v cilju delilo medalje. To je dobil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, sicer pogost udeleženec tekaških prireditev.

Značke: atletika, maraton, dp

Članki iz rubrike