Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 20.04.2017 12:10:31

V Radencih maraton z novimi krajšimi progami

www.alesfevzer.com
Maraton v Radencih, ki ga bodo 20. maja pripravili že 37. po vrsti, tek na 21 km pa bo štel tudi za državno prvenstvo, bo tudi letos postregel z novostmi. Po lanski prenovi daljših prog, ki so maraton ponovno ponesle preko slovenske meje, so letos osvežili progi na pet in 10 km ter poskrbeli za vabljiv spremljevalni program.

Po petkovem odprtju se bo v soboto ob osmi uri začel tradicionalni pohod, ob 8.30 bo start nordijske hoje, maratonci in polmaratonci bodo začeli ob deveti uri, ob 9.10 pa se bodo proti cilju podali tekačice in tekači na pet in deset kilometrov.

Maraton ima od lani novo traso in se sedaj na 42 km teče le v enem krogu namesto dveh, proga pa štirikrat prečka mejo med Avstrijo in Slovenijo. "Odličen odziv na prenovljeni 42 km in 21 km progi nas je spodbudil, da poskrbimo še za prenovo krajših prog. Tako sedaj proga na pet km teče po Radencih in je popolnoma ravninska ter primerna tudi za bolje pripravljene otroke, starejše od 12 let. V celoti je asfaltirana in uradno dolga 4875 m. Druga je uradno izmerjena in certificirana na natančnih 10.000 m, tekače pa bo popeljala po asfaltnih poteh Radencev in okolice. Večinoma je ravninska z enim manjšim vzponom," je novi progi predstavil generalni sekretar organizacijskega odbora maratona Marko Pintarič.

"Od najboljših slovenskih tekačev na daljših progah ta čas sta udeležbo potrdila Sonja Roman in Domen Hafner. Atletska zveza Slovenije (AZS) je lani ustanovila združenje za cestne teke, povezujemo otroške teke, rekreacijo in ostalo, toda za nas je zelo pomemben tudi tekmovalni šport. Maraton v Radencih to združuje," je povedal predsednik AZS Roman Dobnikar in dodal, da je Radenska postala uradna voda zveze.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijec Samson Mungai Kagia (2:26:27) in njegova rojakinja Hellen Jepkosgei Kimutai (2:47:59); slovenska naslova sta osvojila skupno tretja Janez Mulej (2:34:57) in slovenska rekorderka Helena Javornik (3:01:32). Slednja je tekla svoj petdeseti maraton in je osvojila 40. državni naslov.



"To je bil moj petdeseti maraton, v cilju me je pričakalo petdeset balonov in to ob petdesetem rojstnem dnevu. Vse to je težko pozabiti. Zato je tudi zame ta maraton najbolj srčen med vsemi. Na njem sem od leta 1991 zbrala 21 nastopov, od tega osem zmag v maratonu, lani sem bila tretja, desetkrat sem nastopila na 21 km, dvakrat od tega čisto rekreativno, sicer pa sem v polmaratonu zabeležila osem zmag, trikrat pa na tekla na najkrajši progi. Letos bom nastopila na 21 km, poleti pa bom na Islandiji tekla na 42 km. Se pa s tekom ukvarjam le še rekreativno in bom zadovoljna z vsakim doseženim izidom," je svojo tekaško zgodbo v Radencih strnila Helena Javornik.

V Radencih bodo ponovno slovenski tekmovalke in tekmovalci v nordijskem smučanju, nekateri bodo tudi tekli, drugi pa bodo le delili priznanja v cilju. Predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gelec je izpostavil, da bo za izvedbo tekmovanja skrbelo več kot 900 prostovoljcev. "Zahvala vsem, tudi gasilcem, vojski in policiji. V zadnjih desetih letih število udeležencev raste in tudi letos bo tako. Zelo smo zadovoljni, da smo lani spremenili progo in jo izpeljali v enem krogu skupaj s prijatelji iz Avstrije," je navedel Gerlec.

Predstavil je tudi spremljevalni program ob 135 letnico delovanja zdravilišča. Na uvodni petkovi otvoritvi letošnjega maratona bo tekače spodbudila najboljša slovenska smučarska tekačica doslej Petra Majdič, ob zaključku pa bo udeležence in goste zabavala legendarna skupina Psihomodo pop. Otvoritveni dogodek bo imel tudi humanitarno noto; zbrana sredstva bodo organizatorji namenili Anini zvezdici Pomurje, ki nudi pomoč socialno šibkim družinam.

Na dan maratona bo dogajanje spremljal bogat program dnevnih dogodkov, ki bodo obsegali vse od nastopov glasbenih in plesnih skupin do jahalnega in bralnega kotička. Od 8. do 14. ure bo v Hotelu Radin obratoval tudi brezplačni vrtec za najmlajše.

Značke: atletika, maraton

Članki iz rubrike