Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
10.07.2016 19:46:15
Deli članek:

Slovenija na 27. mestu

arhiv Ekipe SN

Slovenija po Rennerjevi zaslugi delila 27. mesto med dobitnicami medalj na EP.

Na preglednici medalj na 23. evropskem prvenstvu, ki je med 6. in 10. julijem poteklo v Amsterdamu, je Slovenija z bronom Roberta Rennerja v skoku s palico delila 27. mesto med dobitnicami medalj, najboljša pa je bila Poljska, ki je osvojila po štiri zlate in srebrne ter eno bronasto medaljo.

Poljaki so bili pred Nemčijo (dve zlati in tri bronaste medalje) in Veliko Britanijo (tri zlate, srebrna in pet bronastih). Po uvrstitvah na prvih osem mest v posameznih disciplinah pa je bila na čelu Velika Britanija (172 točk) pred Nemčijo (163) in Poljsko (149); Slovenija je bila 28. (13). Naslednje EP bo med 7. in 12. avgustom 2018 gostil Berlin, kjer so se slovenski športniki, tudi v atletiki, v preteklosti že izkazali.

"Slovenska atletska reprezentanca se je z devetnajstčlansko odpravo izkazala in izkušnje iz preteklosti nadgradila v izjemno prihodnost, saj so se izkazali številni najmlajši atleti. Po desetih letih smo bili z bronom Rennerja ponovno na zmagovalnem odru, imeli pa smo še kopico vrhunskih uvrstitev. Takih uspehov pred EP nismo pričakovali in so nas presenetili. Zavedali smo se sicer, da naš uspeh prihaja in moramo sedaj veliko vložiti, da bomo nadaljevali to pot. Tega se zaveda tako naša zveza kot trenerji in atletinje ter atleti. Slednji so ustvarili zelo dobro ekipno vzdušje na EP, čeprav je atletika posamični šport," je prvenstvo strnil predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar.

Renner je na EP osvojil osmo slovensko odličje na dosedanjih EP. Medalje v skoku s palico sta v soboto popoldne podelila predsednika Evropske atletske zveze Sven Arne Hansen in avstrijska rekorderka Kira Grünberg, ki je zaradi poškodb hrbtenjače na invalidskem vozičku, odkar je 30. julija 2015 na treningu v domačem Innsbruck po doskoku padla na glavo in vrat pred blazino, kar kaže, da je skok s palico eden od najnevarnejših atletskih disciplin.

V njej je dve zlati olimpijski medalji, tri na SP na prostem in štiri na SP v dvoranah osvojila Rusinja Jelena Isinbajeva, svetovna rekorderka pa po porodu sredi leta 2014 ne more tekmovati, čeprav že zavzeto vadi. Po dvoranskem SP marca v Portlandu je bilo EP v Amsterdamu namreč drugo tekmovanje brez veselile Rusije, ki ji zaradi državno podprtega sistematičnega dopinga ne bo dovoljeno nastopiti v atletiki niti na olimpijskih igrah avgusta v Riu de Janeiru.

Prvo atletsko EP na prostem v kraljevini Nizozemski je potekalo na prenovljenem Olimpijskem stadionu, kjer so bile leta 1928 OI. Nekaj kvalifikacijskih tekmovanj, tista v metu kopja in diska, so pripravil v središču Amsterdama, mestu, ki leži pretežno pod gladino morja in na peščeni podlagi, zato je podprto s stebri. Ima več vodnih kanalov kot Benetke in prek 1200 mostov, več kot jih ima Pariz. Tudi najdaljša tekaška preizkušnja je bila tam, zaradi olimpijskih iger čez mesec dni v Riu pa so tokrat prvič v zgodovini EP namesto v maratonu tekli na pol krajši razdalji.