Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
20.09.2015 09:25:45
Deli članek:

V Londonu danes (tudi) za Rio

Arsen Perić

V Londonu dan D za kanuista, kanuistko in kajakaše.

Danes bo na olimpijski progi Lee Valley, ki ta teden gosti svetovno prvenstvo slalomistov na divjih vodah, sledil še sklepni dan tekmovanja, ki pa bo najbolj pester. Že dopoldan bodo na sporedu polfinalne preizkušnje kajakašev, kanuistov in kanuistk, popoldne sledijo še finali omenjenih disciplin in njihove ekipne tekme.

Prvi bodo na vrsti kanuisti, najboljših 30 se bo merilo za finale, kjer nastopi deset najhitrejših. V polfinalu bosta slovenske barve branila aktualni evropski prvak in svetovni podprvak Benjamin Savšek ter Luka Božič, ki je skupaj s Sašem Taljatom v soboto osvojil četrto mesto med dvojci.

Tisti, ki po navadi prvenstvo začenjajo, ga bodo danes zaključili. To bodo kajakaši, kjer se bo najboljših 40 od 10. ure naprej po slovenskem času borilo za finale najboljše deseterice. Med njimi bodo tudi Slovenci Simon Brus, Peter Kauzer in Janoš Peterlin.

Na progi bo tudi edina slovenska kanuistka Nina Bizjak, tudi njo najprej čaka polfinalna preizkušnja.

Prvenstvo v Londonu je letos izrednega pomena, saj si bodo najboljši priborili tudi olimpijske kvote za nastop v Riu de Janeiru. V Londonu si bo namreč olimpijske kvote zagotovilo najboljših 15 držav v kajakaški konkurenci moških in žensk, 10 državam bo mesto pripadlo v kanuju ter osmim med dvosedi. Druga možnost za pridobitev kvot bo prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Slovaškem, a bo tam naloga še težja kot na letošnjem SP.

V slovenski izbrani vrsti sta si olimpijsko kvoto v Londonu že priborila kanuistični dvojec in kajakašica.