Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jš
15.08.2014 10:55:53
Deli članek:

Judit je bilo 25 let dovolj

Wikipedia

Najboljša šahistka vseh časov Judit Polgar se je odločila, da bo prenehala s profesionalnim igranjem šaha. Osemintridesetletna Madžarka je bila na vrhu ženske lestvice vse od leta 1989.

Da šahovski svet pred tem še ni videl takšne šahistke, je bilo jasno že zelo zgodaj, ko je pri 12 letih postala najvišje uvrščena ženska na FIDA lestvici. Tri leta pozneje je pridobila naziv velemojstrice, s čimer je v tistem trenutku postala najmlajša, ki ji je to uspelo. Pred njo je imel ta rekord v lasti legendarni Bobby Fischer.

Polgarjeva je tudi edina ženska, ki se je uvrstila na kvalifikacijski turnir za svetovnega prvaka, kar ji je uspelo leta 2005. Čeprav ni prišla do dvoboja za svetovnega prvaka, pa je v svoji karieri premagala deset svetovnih prvakov, vključno z Anatolijem Karpovom, Borisom Spaskijem, Višvanatanom Anandom, Garijem Kasparovom in aktualnim svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Istega leta kot je potekal kvalifikacijski turnir je kot prva predstavnica nežnejšega spola prebila mejo 2700 FIDA ratinga, ko je dosegla rating 2735 in se uvrstila na osmo mesto  računalniške lestvice.