Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
02.07.2014 00:00:00
Deli članek:

Zasidrana med najboljšimi

Arsen Perić

Naša rekorderka Martina Ratej je bila edina Slovenka na atletskem mitingu v Lozani in je v metu kopja zasedla drugo mesto, orodje je vrgla 64,63 metra, in zaostala le za svetovno rekorderko in dvakratno olimpijsko zmagovalko, Čehinjo Barboro Špotakovo (66,72 m).

V Lozani je za Barboro in Martino zaostala Avstralka Kimberley Mickle, svetovna podprvakinja (64,20 m), četrta je bila Nemka Linda Stahl (63,20 m), tretja na olimpijskih igrah v Londonu, peta pa Južnoafričanka Sunette Viljoen (62,15), bronasta na SP 2011. Špotakova je z osmimi točkami na prvem mestu skupnega seštevka prehitela Ratejevo, ki ima prav tako osem točk (Čehinja ima dve zmagi, Martina pa eno), tretja je Stahlova s štirimi točkami, kolikor jih ima na četrtem mestu tudi Micklejeva. »Zadovoljna sem s tekmo in izidom. Za mano je veliko tekem in potrebujem nekaj treninga, ker imam težave s tehniko. Kljub temu sem dosegla dobro daljavo in drugo mesto. Menila sem, da bi lahko še prehitela Špotakovo, pa mi to ni uspelo. Sva izenačeni v skupnem seštevku discipline in nič še ni odločeno. Imam sicer nekaj tekem več od Špotakove. Do konca bom tekmovala in se borila. Lahko še pride do zamenjave na vrhu, če Čehinji nekoliko pade forma in če se sama približam državnemu rekordu. Zdaj me čaka nov cikel treningov v luči priprav na evropsko prvenstvo. Do tega tekmovanja v Zürichu bom nastopala le še na diamantni ligi v Monaku in državnem prvenstvu,« je dejala Ratejeva. Zdaj bi potrebovala še kakšnega sponzorja, da bi lahko z njo na tekme potoval tudi trener, saj bi bilo za Martino to zelo pomembno v boju za zmago v diamantni ligi.

Sva izenačeni v skupnem seštevku discipline in nič še ni odločeno. Imam sicer nekaj tekem več od Špotakove. Do konca bom tekmovala in se borila.

V ženskem troskoku (Snežana Vukmirović doma pridno trenira) je odlično skočila Kolumbijka Caterine Ibarguen in z 14,87 dosegla najboljši letošnji izid na svetu, še šesterica pa je skočila prek 14 metrov (Koneva 14,67, Mamoma 14,49, Saladuha 14,33, Pjatik 14,27, Knjaževa 14,19). V suvanju krogle je seveda zmagala Valerie Adams, ki ni bila poražena že na 51 tekmah zapored (skoraj štiri leta – nazadnje so jo tekmice premagale leta 2010 na mitingu v Zürichu), v Lozani pa je orodje sunila 20,42 metra. Izjemen je bil moški tek na 400 metrov, ko je Kirani James iz Grenade tekel neverjetnih 43,74, kar je peti rezultat vseh časov. Od svetovnega rekorda Michaela Johnsona (iz leta 1999) Jamesa loči še 56 stotink. Na najkrajši progi sta bila seveda v ospredju ameriška zvezdnika Tyson Gay in Justin Gatlin. Slavil je slednji z najboljšim letošnjim izidom 9,80, Gay pa je tekel prvič po dopinški kazni in to zelo hitro - 9,93. Spet je bil izjemen moški skok v višino, ko sta dva Ukrajinca preskočila 2,40 metra. Poleg Bogdana Bondarenka se je izkazal še Andrej Procenko. Bondarenko je naskakoval nov svetovni rekord na višini 2,46 metra (leta 1993 je v Salamanci Javier Sotomayor skočil 2,45), vendar je bil trikrat neuspešen. Na 200 metrov pa je grenak poraz doživel Jamajčan Yohan Blake, ki je bil z 20,48 šele šesti, slavil pa je Panamec Alonso Edward z zelo dobrim časom 19,84.