Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
01.07.2014 10:34:00
Deli članek:

Med kladivom in nakovalom

Grega Wernig

Danes bo v Velenju največji atletski dogodek v Sloveniji v letu 2014. Na tradicionalnem, že 19. mitingu evropske zveze bo ob dnevu rudarjev nastopala večina najboljših Slovencev, vrhunec bo met kladiva z vsemi najboljšimi na svetu.

Na mitingu bo letos nastopilo več kot 200 atletinj in atletov iz 31 držav, med drugimi tudi aktualni olimpijski in svetovni prvaki ter zmagovalci diamantne lige. Atletsko dogajanje se bo začelo v popoldanskih urah z nastopom mlajših ter mednarodnim EA mitingom, ki se bo začel ob 19. uri.

Nekaj disciplin je še posebej zanimivih. V teku na 200 metrov bo favoritinja za zmago Jamajčanka Anneisha Mclaughlin, videli pa bomo, kaj bosta storili Sabina Veit in Maja Mihalinec. V teku na 1500 metrov je favoritinja Poljakinja Katrzyna Broniatowska, kar pet tekmovalk pa je letos že teklo pod 4:10. Od naših se bosta za visoka mesta borili Maruša Mišmaš in Sonja Roman. V teku na 100 metrov z ovirami se bo Marina Tomić skušala prvič letos spustiti pod mejo 13 sekund, glavna tekmica za zmago pa ji bo Južnoafričanka Rikenette Stenkamp. Tomićeva je na mitingu v Ljubljani zmagala in s 13,07 izenačila svoj drugi najboljši izid kariere. "V finalu sem se približala teku, ki si ga želim. Temu primeren je bil tudi izid," je dejala Tomićeva. V skoku s palico bo imela Tina Šutej lepo konkurenco, še močnejšo pa Martina Ratej, saj sta kopje v Velenje prinesli obe odlični Nemki - Linda Stahl in Kathrina Molitor.

Tek na 800 metrov je v zadnjih letih postal eden od osrednjih dogodkov mitinga. Lani ga je zaznamovala zmaga ruskega zvezdnika Jurija Borzakovskega z rekordom mitinga, predlani pa odličen tek Žana Rudolfa, s katerim je izboljšal slovenski državni rekord. Rudolf bo na letošnjem mitingu slovenski rekord (1:46,79), ki ga ima v lasti, skušal še izboljšati. V prvi skupini teka na dva kroga bo nastopilo kar osem atletov, ki so se letos spustili pod mejo 1:47,00, med drugimi tudi Kenijec Kirongo. V teku na 100 metrov bomo videli letos izjemno hitrega Jamajčana Kemarleya Browna, ki je že tekel 9,91 sekunde in bo napadal rekord mitinga (10,09).

Osrednja disciplina bo moški met kladiva, kjer bosta ob našem Primožu Kozmusu nastopila aktualni svetovni prvak Poljak Pawel Fajdek ter aktualni olimpijski in evropski prvak Madžar Krisztian Pars. Nastopili bodo tudi Lukas Melich, Rus Sergej Litvinov, najboljši Nemec Markus Esser, Poljak Ziolkowski ter Slovak Lomnicky. "Počutim se dobro. Razdalje zaradi težav v pripravljalnem delu sezone še niso na stopnji najboljših letos, vendar se počasi stopnjujejo na želeno raven. Pričakujem met okrog 76 metrov. Kaj bo to pomenilo v močni konkurenci, bomo videli na terenu. Motivacija je visoka in ob tem ponovna hvala in pohvala organizatorjem, ki so zagotovili tako raven tekmovanja," je povedal Primož.

Andrej Poljanec je na mitingu v belgijskem Nivellesu zmagal v skoku s palico s 5,10 metra. Jerneja Writzl, druga slovenska predstavnica, je bila v tej disciplini druga (3,60 m). Veronica Campbell-Brown je na jamajškem prvenstvu tekla prvič po dopinškem prekršku in zmagala z 10,96 ter premagala tudi olimpijsko podprvakinjo Kerron Stewart (11,02). Pri moških je slavil Nickel Ashmeade z 10,06. Sanya Richards-Ross, ki se vrača po poškodbi, je na ameriškem prvenstvu zmagala na 400 metrov s 50,03. Pri moških je na 100 metrov zmagal Mike Rodgers z 10,09, deseterobojec Trey Hardee pa je zbral 8599 točk.