stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

sta
sta
0 12.01.2023 20:20:24

Enajsta etapa Lucianu Benavidesu, Mulec 26.

Profimedia
Dirkači so danes na na vzdržljivostnem reliju Dakar končali 11. etapo med Šajbo in puščavo Rub'al Kali z 275 km hitrostnih preizkušenj. Med motociklisti jo je dobil Argentinec Luciano Benavides. Toni Mulec je današnjo etapo sklenil na 26. mestu z zaostankom 19 minut in 21 sekund. Drugi Slovenec Simon Marčič je bil tokrat 40.

Benavides je hitrostno preizkušnjo s prednostjo minute in 38 sekund dobil pred Avstralcema Danielom Sandersom in Tobyjem Priceom (+1,56).

V skupnem seštevku motociklistov je vodstvo spet prevzel Američan Skyler Howes, ki ima 28 sekund prednosti pred Priceom ter dve minuti in 44 sekund pred starejšim bratom današnjega zmagovalca Kevinom Benavidesom.

Tekma za naslov v konkurenci motociklistov je tako pred zadnjimi tremi preizkušnjami in ciljem v Damamu še zelo tesna.

Mulec je v skupnem seštevku sicer eno mesto izgubil in je zdaj 27., za vodilnim Howesom pa zaostaja štiri ure, 45 minut in dve sekundi. Marčič, ki je danes zaostal za slabih 38 minut, je pridobil še eno mesto in je 53. z zaostankom 12 ur, 23 minut in 22 sekund.

"Včeraj je bil precej težek dan, danes pa sem na motorju spet kar užival. Do cone za dolivanje goriva sem vozil prav super, v drugem delu pa me je na eni do večjih sipin na dnu čakala močna kompresija. Tako močna, da mi je odlomilo držalo za potno knjigo, ki sem ga nato v delovni coni uspel popraviti," je v izjavi za svoje moštvo izzive v današnji etapi opisal Mulec.



"V nadaljevanju sem moral malo 'zapreti gas', da držala ne bi izgubil, svoje so naredile močne protibolečinske tablete, ki vplivajo na koncentracijo, v igro pa je posegla tudi močna svetloba. Potem pa same sipine. Veliko jih je bilo tako mehkih, da sem večkrat moral popravljati. Kakorkoli, tukaj sem, srečen, vesel in motiviran za zadnje tri etape," je še dodal trenutno najboljši slovenski motorist.

V konkurenci avtomobilistov sta bila v današnji etapi najhitrejša Francoza Sebastien Loeb in Guerlain Chicherit, ki je zaostal za dve minuti in 16 sekund. Deset sekund počasnejši je na tretjem mestu končal švedski dirkač Mattias Ekström.

Za razliko od motoristov je boj za zmago pri avtomobilistih bolj ali manj že odločen. Katarec Naser Al-Atijah in branilec lanske zmage ima v skupni razvrstitvi več kot eno uro in 20 minut prednosti pred Brazilcem Lucasom Moraesom.

Današnji zmagovalec Loeb pa na tretjem zaostaja nekaj več kot uro in pol.

Petkova etapa, s 183 km hitrostnih preizkušenj, bo potekala od puščave Rub'al Kali oziroma prazne četrtine (angl. Empty Quarter) nazaj do Šajbe.

Značke: reli, dirka, dakar

Članki iz rubrike