reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 19.09.2022 17:49:19

Zmarzliku zmaga in tretji naslov svetovnega prvaka

Bartek Zmarzlik in Fredi Lindgren sta si po koncu dirke čestitala za uspešen rezultat, Fredi je hkrati postal najboljši Šved z osvojenimi točkami v GP seriji
psno
Bartek Zmarzlik se je vpisal med legende. Lindgren navdušil domače navijače, toda za triumf mu je malce zmanjkalo. Ostaja odprt boj za bron in obstanek v družbi najboljših v naslednji sezoni.

Švedi so po treh letih ponovno dočakali GP dirko in to v Malilli, kamor se je preselila VN Švedske iz olimpijskega stadiona v Stockholmu. To je bila letošnja predzadnja dirka za svetovno prvenstvo v spidveju za posameznike. Pred polnimi tribunami so si domačini želeli predvsem domačega uspeha, obenem pa so želeli tudi prisostvovati promociji svetovnega prvaka. To se je zgodilo po prvi polfinalni vožnji, ko je padel Danec Leon Madsen in bil diskvalificiran. To je pomenilo, da bo Poljak Bartosz Zmarzlik, ki je nastopil v naslednjem polfinalu, boljši od Danca. Seveda si je dal takoj duška in tudi cel stadion je slavil z njim. V tem polfinalu sta si finale privozila Anglež Woffinden in na veliko veselje tribun domačin Fredrik Lindgren. Žal je imel obilo smole Slovak Vaculik, najboljši po rednem delu dirke. V drugem polfinalu pa sta si zadnjo vožnjo privozila Zmarzlik in Janowski.



V finalu je Fredrik Lindgren odlično krenil iz starta, vendar ga je z odličnim manevrom prehitel Bartosz Zmarzlik in prišel do druge zaporedne zmage. S tretjo zmago v tej sezoni je obenem slavil tudi tretji naslov svetovnega prvaka. S tem naslovom se je na večni lestvici povzpel na osmo mesto, katerega si deli z Angležom Woffindenom, Dancema Pedersenom in Olsnom ter Avstralcem Crumpom. Obenem je z naskokom postal najboljši Poljak vseh časov. Povrnimo se k finalu, kjer je tretje mesto na dirki je malce presenetljivo osvojil Poljak Janowski, medtem ko je na četrtem mestu obstal Tai Woffinden. Oba sta si tako izboljšala svoje možnosti za bronasto odličje, saj so predvsem mladi Anglež Bewley, pa delno tudi Dudek in Lambert dirko odpeljali slabše. Kljub le osmem mestu ima Madsen že v rokah medaljo, po vsej verjetnosti srebro, za katerega potrebuje na Poljskem maksimalno trinajsto mesto, če bi zmagal Dudek. Za bron je v igri trenutno še šest voznikov. Za uvrstitev med šesterico najboljših, ki si zagotovijo obtanek v seriji grand prix, ima možnost tudi Avstralec Doyle, vendar bi morali nekateri vozniki, ki so pred njim, res slabo odpeljati zadnjo dirko 1. oktobra v Torunu na Poljskem.



Izidi dirke iz Mallile
1. B. Zmarzlik 19
2. F. Lindgren 13
3. M. Janowski 14
4. T. Woffinden 11, 5. M. Vaculik 14, 6. R. Lambert 11, 7. P. Dudek 7, 8. L. Madsen 10, 9. J. Doyle 7, 10. M. Hansen (Dan) 6, 11. J. Holder 6, 12. O. Berntzon (Šve) 5, 13. A. Lebedievs 5, 14. M. Fricke 4, 15. D. Bewley 3, 16. P. Przedpelski 2, 17. V. Palovaara 1, 18. A. Karlsson (oba Šve) 0.


Skupno po deveti od 10 dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 148
2. L. Madsen (Dan) 117
3. P. Dudek (Pol) 100
4. R. Lambert (VB) 97, 5. D. Bewley (VB) 93, 6. M. Janowski (Pol) 92, 7. F. Lindgren (Šve) 92, 8. T. Woffinden (VB) 88, 9. J. Doyle (Avs) 76, 10. M. Vaculik (Svk) 71, 11. M. Michelsen (Dan) 70, 12. J. Holder (Avs) 64, 13. M. Fricke (Avs) 52, 14. A. Thomsen (Dan) 51, 15. P. Przedpelski (Pol) 29, 16. A. Lebedievs 16, 17. R. Jensen (Dan) 12, 18. M. Žagar 11



Prvak do 21. let Danec Knudsen, Grmek zelo soliden

V Nagyhalaszu na Madžarskem je bila finalna dirka EP za mladince do 21. leta. Dirka je bila po 16. vožnji zaradi neurja prekinjena. Najboljši je bil do takrat Danec Jesper Knudsen z 11 točkami. Za njim je bil drugi Norvežan Mathias Pollestad s točko manj. Med tremi vozniki z osmimi točkami pa je bil najboljši Šved Casper Henriksson. Ljubljančan Anže Grmek, ki je presenetil z uvrstitvijo v finale, pa je na koncu delil štirinajsto mesto s tremi točkami.



Galerija

Članki iz rubrike