reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(mb)
(mb)
0 19.09.2022 12:14:51

Kako izstopati v družbi številnih športov in interesov?

Timski duh Slovenije je osnova za zmago, najbolj pomemben pa je po porazu, ko se je treba pobrati.
Matija Brodnjak, Dani Huber in Ruben Cerovšek
Footgolf je mlad šport, ki se hitro širi po vsem svetu in tudi v Sloveniji se je v sedmih sezonah igranja naredilo veliko.

Leta 2015 smo se začeli spoznavati z osnovami v Bovcu in na Ptuju, bili prisotni v Šempetru pri Novi Gorici, kjer žal igrišča ni več. Nato so sledili Radenci, Ljubljana – Stanežiče in Olimje. Letos dobivamo nov footgolf teren ob dvorcu Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kjer se oživlja čudovit kompleks, ki lahko postane nov outdoor park, združen še z drugimi aktivnostmi. V Sloveniji imamo potenciale v golf igriščih, prav tako pa v številnih objektih, kjer se lahko umesti luknje za footgolf, ki služijo predvsem treningu, ki je nujno potreben. Podobno kot Luka Dončić, ki na treningu naredi neskončno metov, je tudi pri footgolfu s treniranjem zaključnih udarcev. Trdo delo, iskrenost, komunikacija in dobra organizacija so vedno pot do prepoznavnosti in vidnih rezultatov.

V footgolfu je vsak udarec žoge lahko odločilen

V Sloveniji imamo veliko konkurenco predvsem med moškimi, natančneje seniorji, kjer lahko ob dobrem dnevu zmaga vsaj deset različnih tekmovalcev. Vidita se dobro delo in predvsem osebni odnos tekmovalcev, ki napredujejo iz leta v leto. Napredek v igri in miselnosti smo pridobili s tem, ko smo v Slovenijo pripeljali najboljše svetovne igralce in z njimi igrali, se pogovarjali in predvsem razmišljali, kako izboljšati svojo igro. Ni enostavno postati stalen in samozavesten tudi v trenutku, ko je vate uperjenih sto ali več parov oči. Začutili smo, da smo lahko zelo konkurenčni in v vseh klubih imamo posameznike, ki že posegajo po izjemnih rezultatih. Na tej ravni igre ima prav vsak udarec velik pomen, saj ti lahko en udarec na 18. luknjah pokvari rezultat in padeš za pet ali deset mest na končni lestvici.

Footgolf je šport, ki je povezan s fizično pripravljenostjo in duševnostjo, saj se tekme lahko zavlečejo na nekaj ur. Ostati skoncentriran in ogret ves turnir je že mala znanost. Uroš Krajnc, letošnji zmagovalec mednarodnega turnirja kategorije FIFG 250 na Ptuju, in številni slovenski tekmovalci so že dokazali, da se da narediti izjemen rezultat na mednarodni ravni. Lanskoletno deseto mesto na ekipnem Matchplay EP, ki je bilo na Madžarskem, je pokazalo, da ima Slovenija tekmovalce in ekipo, ki zna stopiti skupaj in se postaviti nasproti največjim reprezentancam. Bitko z Angleži za napredovanje smo izgubili za en udarec. Pridobili smo si zaupanje in spoštovanje svetovne javnosti v footgolfu, zdaj pa je potreben korak naprej. Ne smemo si zatiskati oči pred prihodnostjo, kjer bomo morali delati še bolje, četudi zaenkrat veliko deluje na entuziazmu, ko posamezniki vlagajo ure in ure svojega prostega časa ter predvsem lastna sredstva ter sponzorska ter donatorska sredstva, za katere so zelo hvaležni. Zavedamo se, da si moramo v družbi tradicionalnih in tudi novodobnih športov najti svoj prostor, ki bo zanimiv novim generacijam, ženskam in moškim vseh generacij ter tudi sponzorjem, saj je ravno največja lepota footgolfa, da ga lahko igraš zelo dolgo, tudi v času poklicne upokojitve. Footgolf je na neki način podaljšanje aktivnih športnih karier, ki jih še vedno živimo v zdravem, timskem in tekmovalnem duhu, ki je podkrepljen z uživanjem lepot golf igrišč in isto mislečih ljudi. Pravila golfa in okolica golf igrišč nam je v kombinaciji z nogometno žogo dal darilo, ki ga moramo prepoznati in z njim živeti. Footgolf pooseblja vse, kar promovira Slovenska turistična organizacija v zadnjem času v svojih promocijskih kampanjah. Smo zeleni, smo aktivni, želimo si ostati zdravi, smo željni novih uspehov na mednarodni ravni in predvsem si želimo, da tuji footgolfisti spoznavajo Slovenijo in z njo celovito turistično ponudbo footgolf destinacij. Ravno zato je pomembno, da imamo možnost igranja footgolfa po vsej državi, saj na tak način razvijamo nove footgolf destinacije ter posledično tudi športni turizem.

Spremembe in nadgradnja obstoječega stanja so edina stalnica

Svetovna footgolf zveza FIFG pripravlja recenzijo pravil in po novem letu bo v svetu footgolfa zapihal svež veter, na katerega se je pomembno pripraviti z več vidikov. Footgolf zveza Slovenije kot članica FIFG bo naredila nov organigram, ki bo vseboval organizacijske dejavnosti klubov ter prevzemanje odgovornosti novih članov. Footgolf zveza Slovenije raste iz dneva v dan na številnih področjih, ki pa jih bo treba okrepiti. Vodenje zveze poteka v tesnem sodelovanju s klubi v smislu organizacije, footgolf pravil in tekmovanj, ki so v Sloveniji razporejena od maja do konca oktobra. Pred nami je SP 2023, ki ga gostijo ZDA na Floridi. Organizacija dogodkov, komunikacija, pridobivanje sredstev prek različnih virov, projekti Erasmus+, razpisi, razvoj obstoječih in novih footgolf destinacij, privabljanje novih generacij ter predvsem ženske populacije, marketing in promocija so področja, ki jih bo treba okrepiti na klubski ravni in na ravni Footgolf zveze Slovenije.

Odlični nastopi mladih upov na slovaškem Junior Cupu 2022

V Sloveniji imamo mlade tekmovalce, ki kažejo izjemne uspehe na mednarodni ravni. Tokrat so Anžej Kvas iz Sport Klub M Olimje ter Gal in Enej Huber iz Footgolf kluba Ptuj tekmovali v Trnavi, kjer je bil letošnji Junior Cup 2022, ki ga je odlično organizirala Footgolf zveza Slovaške. Vsi trije so osvojili drugo mesto v svojih kategorijah. Gal Huber je v kategoriji letnikov 2011 in mlajši igral z rezultatom 60 (–12), Enej Huber v kategoriji letnikov 2009 in 2010 z rezultatom 58 udarcev (–14) in Anžej Kvas v absolutni kategoriji do letnikov 2006 z rezultatom 54 udarcev (–18). Čestitke mladim footgolfistom in staršem, da jim vse to omogočate! 

Izidi 7. tekme DP v Radencih
Moški: 1. Uroš Kranjc (-4), 2. Sandi Podgoršek (-4), 3. Mihael Wajs (-3)
Moški nad 45 let: 1. Simon Sladič (0), 2. Leon Šuntner (1), 3. Milan Kristovič (2)
Mladinci do 18 let: 1. Matic Podgoršek (3), 2. Enej Huber (5), 3. Anžej Kvas (9)
Izidi 8. tekme DP
Moški: 1. Damijan Kaučič (-7), 2. Nik Kolar (-5), 3. Ian Emeršič (-4)
Moški nad 45 let: 1. Peter Dirnbek (1), 2. Simon Sladič (1), 3. Viktor Hotko (2)
Mladinci do 18 let: 1. Matic Podgoršek (4), 2. Anžej Kvas (5), 3. Enej Huber (11)
Ženske: 1. Sanda Lah Kravanja (25), 2. Pia Rener (35)
Razvrstitev za Radenci Footgolf Open 2022
Moški: 1. Uroš Kranjc (137), 2. Damijan Kaučič (137), 3. Nik Kolar (137)
Moški nad 45 let: 1. Simon Sladič (145), 2. Milan Kristovič (148), 3. Leon Šuntner (150)
Mladinci do 18 let: 1. Matic Podgoršek (151), 2. Anžej Kvas (158), 3. Enej Huber (160)
Posebna zahvala gre sponzorjem Footgolf Pomurje: Lušt, Panvita MIR, Panvita, Marof, Golfek, Komunala Odtok, Car wash Ljutomer, Steyer vina, Logistika Škerget, Jako, Casino AS Radenci in Tikvino.



Galerija
Značke: footgolf, pravila, mladi

Članki iz rubrike