ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 05.12.2021 20:59:51

KAKŠNA DRAMA! Formula ena takšnega zapleta NE POMNI, po Savdski Arabiji na vrhu kar dva!

Reuters
Branilec naslova Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec VN Savdske Arabije v formuli 1. Po hudi borbi, v kateri je Nizozemec uporabil tudi sporne taktike, si je Hamilton na koncu privozil skoraj 12 sekund prednosti pred Maxom Verstappnom (Red Bull). Odločitev o novem prvaku bo tako dala finalna dirka sezone prihodnjo nedeljo v Abu Dabiju.

V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo sta dirkača zdaj izenačena. Še vedno pa zaradi večjega števila zmag v sezoni vodi Nizozemec. Hamilton pa je dosegel že 103. zmago v karieri.

Tretje mesto je zasedel drugi voznik Mercedesa Finec Valtteri Bottas, ki je v finišu za vsega desetinko sekunde ugnal Francoza Estebana Ocona (Alpine).

Noro premiero formule 1 v Savdski Arabiji so zaznamovali trki, varnostni avto, prekinitve in oster, tudi nešporten boj za zmago in naslov svetovnega prvaka. Končni razplet in finalna dirka pa sta začinila sezono, ki bi lahko svojo zgodbo našla tudi na filmskem platnu. Pomemben prizor bi bila tudi današnja zmaga, ki si jo je Hamilton priboril s polomljenim prednjim krilcem.

Uresničile so se napovedi strokovnjakov, da je proga v Džedi zelo ozka, kar je bilo vidno že na startu ko so se mehaniki in drugo osebje drenjali ob bolidih. To je v kvalifikacijah občutil tudi Verstappen, ki se je zaletel v zaščitne ovire.

V krogih formule 1 se sprašujejo, če je Nizozemec po sedmih letih dirkanja res zrel za prvi naslov, ali pa v sklepnem delu prvenstva, tudi zaradi sobotne nesreče, kaže preveč psihične ranljivosti. Dejstvo je, da je na današnji dirki pokazal tudi, da je brezkompromisen v boju za naslov prvaka. Po mnenju mnogih preveč brezkompromisen.


Dirko pod žarometi je najbolje začel Hamilton pred Bottasom in Verstappnom, ki je že imel prvo priložnost, da se okrona z naslovom prvaka, za kar pa bi danes potreboval tudi pomoč 36-letnega Britanca oz. zelo slab nastop branilca naslova. A ravno obratno, Hamilton je še enkrat več prikazal vse svoje mojstrstvo in izkušnje.

Prvič je Verstappen prevzel vodstvo na dirki po nesreči Nemca Micka Schumacher in prihodu varnostnega vozila, ko sta Mercedesa odpeljala v bokse na menjavo pnevmatik. Dirkača sta zamenjala vlogi in zdaj je bil lovec Hamilton, ki je bil obenem izpostavljen tveganju ob prehitevanju. Ker so delavci ob progi dolgo rabili, da pospravijo razbitine Haasa, predvsem pa da uredijo varnostne ovire, je bil Verstappen celo v prednosti, če bi kasneje menjal pnevmatike in uspel za sabo zadržati tekmeca.

Po 16 minutah so dirkači znova začeli dirko, start pa je bolje uspel Hamiltonu, ki se je spet prebil na prvo mesto, Verstappen pa je zapustil progo, da bi v nasprotju s pravili odgovoril s protinapadom. Hamilton je bil prisiljen v divje zaviranje, prehitel pa ga je tudi Ocon.

V ozadju pa je le nekaj trenutkov kasneje spet počilo. Izpadla sta Nikita Masepin in Sergio Perez ter poskrbela za novo prekinitev. Med moštvi je prišlo do divjega dogovarjanja z vodstvom tekmovanja. Končni dogovor pa je bil, da Verstappen ne bo kaznovan, če predse spusti Ocona in Hamiltona. Temu so pri Red Bullu pritrdili, obenem pa se odločili za menjavo pnevmatik.

In menjava se je obrestovala. Ob vnovičnem začetku dirke po prekinitvi je Verstappen dokazal, da gre na vse ali nič, z odličnim startom pa je prevzel vodstvo. Hamilton je odgovoril s srditim napadom. Verstappen je kot v prvem primeru pri obrambi vodilnega položaja vnovič zapustil progo, zato je po posredovanju vodstva tekmovanja in svoje ekipe moral predse spustiti Hamiltona. A takoj nato je Nizozemec spet napadel, početja pa se je naveličalo vodstvo dirke, ki ga je kaznovalo s petsekundno kaznijo.

Tudi po dirki so se sestali tekmovalni komisarji, ki bodo še enkrat natančno preučili vse današnje sporne poteze Verstappna.

Značke: formula ena, sta

Članki iz rubrike