900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ue
ue
0 04.12.2021 20:27:56

Uhhhh! NA SREČO se je vse DOBRO IZTEKLO. V kvalifikacijah je priletel v ogrado... (video)

Profimedia
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je bil najhitrejši v kvalifikacijah za veliko nagrado Savdske Arabije v formuli 1 v Džedi.

S časom 1:27,511 je bil za dobro desetinko hitrejši od moštvenega kolega Finca Valtterija Bottasa, tretji pa je po trku v ogrado v zadnjem krogu ostal vodilni v skupnem seštevku Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

To je bil 103. "pole position" Hamiltona, ki bo na dirki lovil 103. zmago. Sedemkratni svetovni prvak je imel sicer v kvalifikacijah veliko težav z oprijemom, obenem pa se je moral nekaj ur prej po tretjem prostem treningu zaradi oviranja dirkačev in neupoštevanja dvojnih rumenih zastav zagovarjati pri komisarjih dirke. Vseeno je ubežal kazni, zaradi česar se obeta neposredni boj na stezi v lovu na naziv svetovnega prvaka.

Bi bil pa Hamilton zanesljivo drugi v kvalifikacijah, če Verstappen ne bi imel v zadnjem hitrem poskusu bližnjega srečanja z ograjo v zadnjem ovinku steze v Džedi. Nizozemec je bil v zadnjem poskusu precej hitrejši, nato pa je prepozno zaviral, želel "rešiti" ovinek, a je z zadnjim desnim kolesom trčil v ogrado in poskrbel, da so predčasno prekinili kvalifikacije.

V drugi vrsti bo Verstappnu, ki je za Hamiltonom zaostal 142 tisočink sekunde, družbo delal Monačan Charles Leclerc (Ferrari). V tretji bosta stala Mehičan Sergio Perez (Red Bull) in Francoz Pierre Gasly (AlphaTauri).



Dirka bo v nedeljo ob 18.30.

Verstappen ima pred zadnjima dvema dirkama osem točk prednosti pred Hamiltonom in bi lahko v nedeljo ob ugodnem razpletu že osvojil naslov. Če bo v nedeljo Britanec slabši kot šesti, Verstappen pa bo zmagal, bo naslov svetovna prvaka prvič v karieri pripadel vozniku Red Bulla.

Savdska Arabija bo sicer v nedeljo postala 34. država z dirko formule ena, steza v Džedi pa je s 6,174 km druga najdaljša v karavani po belgijskem Spa-Francorchampsu.

Sezona F1 se bo po dirki v Džedi končala prihodnji konec tedna v Abu Dabiju.

Članki iz rubrike