Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 04.04.2021 20:19:21

Quartararo zmagovalec v Dohi, Martin tretji

Profimedia
Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je zmagovalec druge dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu. V Katarju je na dirki za VN Dohe v elitnem razredu motoGP ugnal rojaka Johanna Zarcoja (Ducati Pramac) in njegovega moštvenega sotekmovalca Španca Jorgeja Martina.

Dirkači so z dirko v najmočnejšem razredu končali dvojček uvodnih preizkušenj v Katarju; na prvi dirki sezone 2021 je pred tednom dni slavil Španec Maverick Vinales (Yamaha).

Martin je na šele drugi dirki v karieri v elitnem razredu lepo zaokrožil odličen konce tedna, saj je dobil sobotne kvalifikacije. A kazalo mu je še bolje, saj je bil v vodstvu večino dirke, drugo mesto pa je nato izgubil v zadnjem krogu, ko ga je prehitel Zarco.

Francoska dvojna zmaga je sploh prvi takšen uspeh francoskih dirkačev v elitnem razredu. A ni dosti manjkalo, pa bi za še eno presenečenje dneva poskrbel Martin. Start je bil zanj odličen, nato pa je, kot da je izkušen dirkač v več leti v motoGP, nadzoroval potek dirke.

A povsem do konca le ni zdržal. Tudi danes je povsem v ospredju končal eden od tovarniških dirkačev Yamahe. Ne Vinales, Španec se je moral zadovoljiti s petim mestom, pač pa Quartararo.

Mladi francoski dirkač je bil hit na začetku lanske sezone, toda po zaporednih zmagah v uvodu je nato močno popustil. Letos je iz poltovarniške ekipe Yamaha SRT napeedoval v najboljšo ekipo (v drugi smeri je moral oditi veteran Valentino Rossi), zato je še bolj pod drobnogledom in se zaveda velikih pričakovanj.

"Niti slučajno ni bila lahka dirka. Čeprav imam že nekaj zmag, lahko mirno rečem, da je tale najbolj trdo prigarana. V nekem trenutku sem bil že osmi, pa sem se vrnil naprej, poleg tega sem bil pod pritiskom, ker sem dobil Rossijevo mesto. Vedno sem si želel zmagati v Katarju, hvala vsem v ekipi, ki so verjeli vame," si je po zmagi oddahnil Quartararo.


Odločitev o zmagovalcu je padla pet krogov pred koncem. Do takrat je vodil Martin, toda vodilna skupina je bila tako zgoščena, da je bilo mogoče pričakovati več napadov. Quartararo je svojega uspešno izvedel in se potem malo oddaljil, za obema dirkačema Pramac Ducatija pa je do četrtega mesta prišel Alex Rins s Suzukijem. Njegov moštveni sotekmovalec, svetovni prvak Joan Mir pa je, potem ko je imel sredi dirke dva zelo tesna dvoboja s še enim Ducatijevim dirkačem Jackom Millerjem, končal na sedmem mestu.

O mestih tik pod vrhom sta nato v zadnjih zavojih odločala Martin in Zarco. Španec se je dobro branil do zadnjega kroga, potem pa je le moral priznati premoč Zarcoju, povratni napad pa ni bil uspešen in tako se je moral zadovoljiti s tretjo stopničko.

"Dobro je bilo, da je Jorge tako odlično začel. Lahko sem se ga držal in vedel sem, da bom lahko ob koncu napadel. Fabio naju je sicer oba prehitel, sem pa vesel, da sem prišel do novega drugega mesta, pa še dva Francoza sva na vrhu," je bil zadovoljen Zarco.

Skupno vodstvo v SP pa je po današnji dirki prevzel Zarco, ki je obe preizkušnji v Katarju končal na drugem mestu; ima 40 točk, Quartararo pa 36.

Dirkaški dan je močno zaznamoval še en novinec, šele 16-letni Pedro Acosta, ki je slavil v najšibkejšem razredu moto3 in šele v drugem nastopu v karieri prišel do zmage. Do uspeha kariere je prišel po startu iz boksov. Nato je prehitel vse tekmece in za 39 tisočink na drugo mesto potisnil Južnoafričana Darryna Binderja.

Britanec Sam Lowes pa je zmagal v moto2, premagal je Avstralca Remyja Gardnerja in Španca Raula Fernandeza. Lowes je zmagal že na prvi preizkušnji v Katarju pred tednom dni.

Naslednja postaja SP bo čez 14 dni preizkušnja za VN Portugalske v Portimau.

Izidi:
- motoGP:
1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)        42:23,997
2. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)       + 1,457
3. Jorge Martin (Špa/Ducati Pramac)         1,500
4. Alex Rins (Špa/Suzuki)                   2,088
5. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)            2,110
6. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)           2,642
...

- SP skupno (2):
1. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)            40
2. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)               36
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)               36
4. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)              26
5. Alex Rins (Špa/Suzuki)                      23
6. Joan Mir (Špa/Suzuki)                       22
...

- moto2:
1. Sam Lowes (VBr/Kalex)                39:52,702
2. Remy Gardner (Avs/Kalex)              +  0,190
3. Raul Fernandez (Špa/Kalex)               3,371
...

- SP skupno (2):
1. Sam Lowes (VBr/Kalex)                       50
2. Remy Gardner (Avs/Kalex)                    40
3. Raul Fernandez (Špa/Kalex)                  27
...

- moto3:
1. Pedro Acosta (Špa/KTM)               38:22,430
2. Darryn Binder (JAR/Honda)             +  0,039
3. Niccolo Antonelli (Ita/KTM)              0,482
...
- SP skupno (2):
1. Pedro Acosta (Špa/KTM)                      45
2. Darryn Binder (JAR/Honda)                   36
3. Jaume Masia (Špa/KTM)                       32
...
Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike