favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
1 22.11.2020 17:44:02

Tim Gajser potolažil navijače

Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser nekaj dni po koncu sezone, v kateri si je privozil tretjo lovoriko v elitnem razredu MXGP, že razmišlja o nadaljevanju v letu 2021. Zaradi nove koronske realnosti bodo priprave na novo sezono nekoliko drugačne, a Gajser se že zdaj veseli, da bo kmalu spet lahko v boju za nove zmage in nove lovorike.

Gajser je danes sodeloval v spletni novinarski konferenci STAkluba in krovne motociklistične zveze AMZS. Slabe tri tedne po osvojenem naslovu in dva po koncu sezone, ki jo je končal z zmago, je pojasnil, da že zdaj komaj čaka na začetek nove.

"Že dve sezoni opravljamo teste za novo takoj po koncu prejšnje. Pripravljen sem zelo dobro in velika razlika je, če teste narediš takoj, ali pa če čakaš en mesec, ko že izgubiš ritem in fizično pripravljenost, tudi vožnja je takrat drugačna. Zato smo se odločili za takojšnje testiranje, v pogojih, kot so na tekmah, in sem še dva tedna ostal v Italiji, testirali smo na vseh progah, ki so v MXGP," je dogajanje po koncu sezone, ki pa še ni pomenilo konec akcije v letu 2020, pojasnil Gajser.

Njegovi cilji so kot vedno visoki, na kar kriza nima prevelikega vpliva. Koledar 2021 predvideva, da se bodo dirkači spet vrnili v stari ritem dirk, torej da ne bo več prisilnih trojčkov na istem prizorišču. Sezona pa se bo začela mesec dni pozneje kot običajno, kar mu tudi ustreza.

"Nekaj sprememb je v koledarju, začenjamo malo pozneje, kar mi dovoljuje malo več počitka. Okvirno bomo priprave za naslednjo sezono začeli sredi decembra, potem bo kot vsako leto na začetku predvsem kondicija, fizična pripravljenost, potem bom sedel na motor enkrat do dvakrat na teden, na Sardiniji pa že vsak dan. Potem pa je sezona že tu," je načrte orisal svetovni prvak.

Še enkrat je podoživel najboljše in najslabše trenutke v sezoni 2020. "Najtežja sta bila dva odstopa takoj po vrnitvi na tekme avgusta v Kegumsu. Tam sem se prvih nekaj tekem zelo lovil, naredil veliko napak, tudi odstop, pa še težave z motorjem sem imel in tam sem izgubil zelo veliko točk. Po drugi strani pa je najlepši zanesljivo prva zmaga na dirki v sezoni, to je bilo v Mantovi. Res sem čakal nanjo zelo dolgo, imel sem veliko posamičnih zmag, manjkala pa je pika na i. Zanesljivo pa seveda tudi tista dirka v Arcu, ko sem osvojil naslov prvaka."

Na začetku ni kazalo, da bo lahko ubranil naslov iz sezone 2019. Je pa časovno zelo natančno izpostavil trenutek, ko se je zavedel, da je to povsem realno. "Mantova. Od takrat naprej je začelo vse iti v pravo smer, začel sem nizati stalne rezultate in dobre starte. Na začetku je to manjkalo, ena vožnja je bila dobra, druga ne. Takrat sem se sestavil in pridobil samozavest, ta prava smer pa je pripeljala do novega naslova."



Priznal je, da je braniti naslov težje, kot pa ga osvojiti. "Nič od tega ni enostavno. Oboje je težko, bom pa rekel, da je težje braniti. Predvsem pritisk, ki si ga ustvarjaš kar sam, ker pričakuješ, da boš rezultat ponovil. Ti pritiski lahko presežejo mejo in ne vplivajo dobro. Moraš biti v mejah svojih pričakovanj, ne smeš se pa preveč obremenjevati," je psihološko plat delovanja na vrhu pojasnil večkratni svetovni prvak.

Koronska sezona je neposredno posegla tudi v karavano motokrosa. Eden njegovih najresnejših tekmecev Jorge Prado je ostal brez nekaj dirk zaradi okužbe, takrat se je tudi Gajser zavedel, kako blizu je lahko virus. "To je bil za nas velik šok. Bili smo v Belgiji, ko je to prišlo v javnost, takrat smo se vsi začeli zavedati, da lahko virus pride med nas. Potem je bila varnost še bolj poudarjena in si dosti bolj pazil. Tudi zato sem šel neposredno v Italijo, pa ne z letalom, ampak z osebnim avtomobilom," je o najbolj neprijetnem delu sezone 2020 dejal Gajser.

Letos pa zaradi posebnih razmer ne bo niti tradicionalnega druženja Hondinih dirkačev na Japonskem: "Letos tega obiska ne bo. Ponavadi smo bili tam v začetku decembra, ko nas je povabila Honda. Gre za srečanje, druženje, zahvalo vsem njenim dirkačem. Skupaj smo preživeli štiri, pet dni v Motegiju."

V preteklosti je Gajser velikokrat nakazal, da je želja po dirkanju onstran luže velika. Zdaj, priznava, je želja po selitvi v ZDA malo manjša, še vedno pa ostaja in je tudi v novi pogodbi s Hondo: "V pogodbi je vedno zraven, da so vrata odprta, da sledijo meni. Če bi bila želja iti v Ameriko, bi odločitev prepustili meni. Želja še je, še ostaja, ni pa več tako velika kot pred nekaj leti."

O zelo oddaljeni prihodnosti pa za zdaj še noče razmišljati, čeprav se bo počasi lahko začel primerjati z veteranom Antoniem Cairolijem, ki ima devet lovorik. "Zdaj, ko imam štiri naslove, se tej številki bližam. Ogromno bo še treba osvojiti, se pa skušam maksimalno pripraviti in potem uživati v vožnji. Če so ti cilji izpolnjeni, se lahko vsako leto borim za naslov prvaka. Težko je odgovoriti za eno leto naprej, kaj šele za deset. Bomo videli. Pomembno je, da uživaš v tem, kar delaš."

Potolažil pa je vse svoje navijače. O koncu kariere namreč še ne razmišlja. "Nisem še prišel na to točko. Res uživam v tem, kar rad delam. O tem sem sanjal kot otrok. Da bi bilo to moja služba. Upam, da bo moja kariera še dolga in da imam še nekaj let pred sabo."

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike