900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 13.09.2020 19:57:16

KAOS v Mugellu poskrbel za VELIKO DRAMO, v tej pa se je najbolje znašel Hamilton (VIDEO)

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke za VN Toskane v Mugellu, devete preizkušnje sezone svetovnega prvenstva formule 1. Kaotično dirko, ki so jo zaradi nesreč dvakrat prekinili, je na drugem mestu končal njegov moštveni sotekmovalec Finec Valtteri Bottas. Za Hamiltona je bila današnja zmaga že šesta v sezoni in 90. v karieri.

Do tretjega mesta je na koncu po številnih prekinitvah in odstopih privozil Tajec Alexander Albon (Red Bull).

Ne prav uspešna pa sta bila na jubilejni 1000. dirki za Ferrari, ki je potekala na sploh prvi preizkušnji formule 1 na njihovi testni stezi, Monačan Charles Leclerc in Nemec Sebastian Vettel. Tako kot večino letošnje sezone nista bila konkurenčna in sta komajda ujela točke z osmim in desetim mestom.

Dirka na novem prizorišču v koledarju formule 1 je imela dve glavni značilnosti: ena je nova zmaga Hamiltona, s katero mu zdaj le še ena manjka do rekorda Michalea Schumacherja po številu zmag v SP (91), in nadaljevanje njegove prevlade v sezoni. Druga pa jubilej Ferrarija, ki pa ga bodo v ekipi iz Maranella, tako kot kar celotno sezono 2020, skušali čim prej pozabiti.

Veliko pa se je dogajalo na stezi in zaradi dveh prekinitev tudi ob njej, ko so morali odstraniti ostanke razbitih dirkalnikov in so dirkači v boksih čakali na nova starta.

Na koncu je bil vrstni red pričakovan oziroma skladen z razmerjem moči na vrhu seštevka, novinec na zmagovalnem odru je le Albon, ki je nadomestil moštvenega sotekmovalca Maxa Verstappna. Temu je na startu ponagajala tehnika, že po nekaj zavojih pa je bil po trčenju tudi v pesku in se ni mogel rešiti, tako da je odstopil.

V tem prvem incidentu je imel glavno vlogo zmagovalec prejšnje dirke v Monzi Pierre Gasly (Alpha Tauri), ki je tudi hitro končal dirko. Ko je varnostni avto po prvem posredovanju končeval svojo nalogo, pa je počilo že drugič. Medtem ko je takrat vodilni Bottas tik pred stratno črto, ko še ni bilo dovoljeno prehitevanje, s počasno vožnjo nadzoroval tekmece, je v ozadju po hujšem trčenju Antonia Giovinazzija, Carlosa Sainza in Kevina Magnussena na stezi ostalo toliko razbitin, da nov vpoklic varnostnega avtomobila ni bil mogoč. Nekateri dirkači so menili, da je bil posredni krivec za vse skupaj Bottas, Romain Grosejean je tako po radijski zvezi jezno pripomnil, "ali nas želite vse ubiti".

Ko so nato izpeljali še tretji start, je nekaj časa dirka potekala samo na stezi. Takrat je bilo v igri samo še 13 dirkalnikov, Bottas je v ospredju kmalu prepustil prvo mesto Hamiltonu.


A drame še ni bilo konec, 15 krogov pred ciljem je namreč s steze zletel še Lance Stroll, kar je zahtevalo še eno posredovanje varnostnega avtomobila in povzročilo še en ponoven start.

Hamilton je ta zadnji del dirke odpeljal brez težav in si privozil novo zmago. "Danes smo imeli kar tri dirke. Kar težko je bilo, še vedno imam povišan srčni utrip. A najbolj pomembno je, da je tu nova zmaga, moja že 90. Noro," je dejal zmagovalec.

Zdaj ima na prvem mestu v SP že 190 točk, drugi Bottas 135, tretji Verstappen pa 110.

"No, je pa kar trajalo, da sem prišel sem. Občutek je pa lep," je ob prvih stopničkah v formuli 1 dejal Albon.

Precej manj zadovoljni so bili pri Ferrariju. Dirka, ki jo je splet koronakrizi okoliščin pripeljal na njihov prag in so jo zaznamovali s posebno temnordečimi dirkalniki v spomin na stare čase, ni prinesla nič novega.

Oba dirkača z vzpenjajočim se konjičkom sta bila nekonkurenčna, Leclerc se je v nekaj obdobjih dirke sicer še vmešal v mesta pri vrhu, nazadnje pa bil le osmi, pa še to le zaradi kazni Kimiju Räikkönenu, ki je končal pred njim, a dobi pet sekund pribitka.

"Veliko se je dogajalo, a mi enostavno nismo imeli dovolj moči in ritma, tako da je bilo to pač vse," je deseto mesto pospremil Vettel. Edina tolažba je bila tako le ta, da so po dveh zaporednih točkovnih ničlah rdeči tokrat vendarle spet končali v točkah.

Naslednja dirka bo v ruskem Sočiju čez 14 dni.

Galerija
Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike