favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 13.09.2020 17:00:10

V pestri sezoni motoGP še en nov zmagovalec

Reuters
Italijan Franco Morbidelli (Yamaha SRT) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Misanu za VN San Marina v elitnem razredu motoGP. Na stopničkah sta končala še njegov rojak Francesco Bagnaia (Ducati Pramac) in Španec Joan Mir (Suzuki).

Morbidelli je slavil prvič v karieri v elitnem razredu, je pa že šesti zmagovalec v sezoni, ki poteka brez poškodovanega svetovnega prvaka Španca Marca Marqueza.

Sezona postaja vse bolj zanimiva, krog dirkačev, ki so v igri za zmage in tudi za naslov, pa je vse širši. Prvič po letu 1949 se je zgodilo, da so v sezoni kar štirje dirkači dosegli svoje prve zmage v elitnem razredu (Fabio Quartararo, Brad Binder, Miguel Oliveira in Morbidelli), seštevek pa je zdaj izjemno zgoščen.

Delo je tekmecem olajšal tudi do zdaj vodilni v skupnem seštevku Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT), ki je sredi dirke padel, se vrnil na stezo, pozneje pa odstopil in ostal brez točk. V seštevku je tako zdaj na prvem mestu Ducatijev dirkač Italijan Andrea Dovizioso, ki je sicer dirko končal na sedmem mestu.

Prvih devet dirkačev v SP je zdaj znotraj 23 točk, torej ene zmage; vodi Dovizioso s 76, Quartararo je ostal pri 70, tretji je Avstralec Jack Miller, danes osmi, s 64, četrti Mir s 60, peti pa Maverick Vinales z 58.

V sobotnih kvalifikacijah so prvič po letu 1988 dirkači Yamahe zasedli prva štiri mesta, tako dirkača tovarniške ekipe kot Yamahe SRT so premagali vse tekmece. A potem uvod v današnje dogajanje ni bil več povsem po njihovem okusu, predvsem je zatajil najhitrejši v soboto Vinales, ki po slabem startu ni imel več možnosti za boj za vrh in je končal na skromnem šestem mestu.

Zato pa je svojo priložnost izkoristil Morbidelli. Odličen start je pomenil, da si je hitro priboril nekaj malega naskoka, v uvodnih krogih pa je bil povsem blizu tudi Rossi. Zdelo se je, da je nekdanji večkratni svetovni prvak, ki ima v običajnih okoliščinah na tem dirkališču velikansko podporo s tribun, kar oživel, toda ni zdržal do konca.


Medtem ko je Morbidelli v ospredju zanesljivo vodil, sta Rossija začela ogrožati Bagnaia in Mir. Dirkač Ducatija ga je po dveh tretjinah dirke prehitel, v zadnjih krogih pa se je začel oster boj za zadnjo stopničko.

Rossi je zdržal skoraj do konca, toda v zadnjem krogu je Mir uspešno napadel in potem do cilja odbijal poskuse Rossija. Ta se je tako moral zadovoljiti s četrtim mestom, vsi trije na zmagovalnih stopničkah pa so bili nadvse zadovoljni. Morbidelli je dosegel prvo zmago, Bagnaia prve stopničke v karieri, Mir pa je pokazal, da se Suzuki razvija v konkurenčno ekipo za vrh SP.

"Skoraj ne najdem besed, vse skupaj moram še prespati in analizirati. Res je fantastičen občutek, uživam v vsem, kar se dogaja. Hvala vsem v ekipi, ki delajo z mano. V zadnjih krogih sem razmišljal o veliko stvareh, tudi o tem, kako sem pred sedmimi leti dirkal v italijanskem prvenstvu, zdaj pa sem tu," je po zmagi čustva skušal zbrati Morbidelli.

"V zadnjih petih tednih se je toliko dogajalo. Hvala vsem, ki so se spodbujali in mi pomagali, da sem se vrnil, ekipi, mehanikom, fizioterapevtu, mojemu dekletu. Danes sem prvič na odru, že v Jerezu sem bil blizu, in okus je izjemen," pa je dejal Bagnaia.

V šibkejših razredi sta slavila Britanec John McPhee in Italijan Luca Marini; slednji je v moto2 za peto zmago v karieri premagal rojaka Marca Bezzechija in Eneo Bastianinija. V skupnem seštevku je Marini povišal prednost pred Bastianinijem.

McPhee je bil v najšibkejšem razredu za las hitrejši od Japonca Aija Ogure in njegovega rojaka Tatsukija Suzikija. V skupnem seštevku po sedmih dirkah s 106 točkami vodi Španec Albert Arenas.

Naslednja dirka bo čez teden dni na istem prizorišču v Misanu za VN Emilije Romanje.

Članki iz rubrike