favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 13.09.2020 17:17:31

Gajser za konec v Faenzi še enkrat drugi, drugi pa tudi v SP

Jurij Kodrun
Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v italijanski Faenzi v razredu MXGP osvojil drugo mesto. Gajser je bil v prvi vožnji po padcu peti, v drugi pa je bil najhitrejši. Zmagal je Italijan Antonio Cairoli.

V Faenzi je danes potekala zadnja od treh dirk SP na istem prizorišču. Preteklo nedeljo so vozili dirko za VN Italije, v sredo VN Faenze, danes pa so se motokrosisti borili na VN Emilije Romanje.

Svetovni prvak je lahko z drugima tretjinama preizkušenj na tem prizorišču zadovoljen, čeprav bi bil brez napak lahko v igri tudi za prvo zmago na dirki v sezoni. A ne v sredo ne danes mu ni uspelo obeh voženj izpeljati brez padcev in napak, tako da je na koncu obakrat iztržil drugo stopničko.

Gajser je bil danes v kvalifikacijah peti, po zanj ne najboljšem startu prve vožnje pa je sprva zasedal šesto mesto. Hitro se je prebil do četrtega in napadal Cairolija, nato pa bil neučakan ob prehitevanju devetkratnega svetovnega prvaka in padel. Zdrsnil je na 11. mesto, se potem počasi vračal in na koncu še iztržil peto mesto.

Zmagal je Španec Jorge Prado, drugi je bil Cairoli, tretji pa Švicar Jeremy Seewer.

V drugi vožnji je Gajser odpeljal precej bolje. Po startu je ostal v stiku s Pradom, se nato po nenehnem pritisku po tretjini preizkušnje tudi prebil mimo njega in vodstvo nato z vožnjo brez napak obdržal do konca. Prado je nato precej popustil in zdrsnil na šesto mesto, medtem ko je za Gajserjem na drugem mestu končal Cairoli, tretji pa je bil Francoz Romain Febvre.

Skupno je z dvema drugima mestoma zmago, že 91. na dirkah za SP, dosegel Cairoli s 44 točkami, Gajser je bil z 41 drugi, Prado pa s 40 tretji.

Na današnji dirki zaradi poškodbe, ki jo je staknil na ogrevanju v sredo, spet ni nastopil doslej vodilni v SP Nizozemec Jeffrey Herlings. Nizozemec je tako v petih dneh izgubi ogromno, iz ekipe KTM so danes sporočili, da ga ne bo niti na naslednjem trojčku dirk med 27. septembrom in 4. oktobrom.

Herlings je padel po skoku in si poškodoval vrat in ramo; prvi pregledi sicer niso pokazali hujših poškodb, a so se v ekipi zaradi možnih posledic padca vseeno odločili, da preventivno izpustijo še tri nastope. Po dveh zaporednih ničlah pa je moral Herlings tudi prepustiti rdečo številko vodilnega v SP.

Zdaj je v vodstvu današnji zmagovalec Cairoli z 285 točkami, 278 jih ima Gajser na drugem mestu, Herlings je ostal pri 263 in je zdaj tretji.

V razredu MX2 je bil Slovenec Jan Pancar v prvi vožnji 16., v drugi pa 13., s čimer je iztržil skupno 15. mesto na dirki in 13 novih točk za SP. Zmagal je Francoz Tom Vialle pred Belgijcem Jagom Geertsom in Avstralcem Jedom Beatonom.

Skupno vodi Vialle s 354 točkami, Pancar je 19. z 62.

Motokrosisti bodo imeli zdaj premor do 27. septembra, ko se bo začel naslednji trojček tekem, v italijanski Mantovi bodo do 3. oktobra spet na sporedu tri preizkušnje (VN Lombardije, VN Mantove in VN Evrope).

* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Seewer (Švi) ... Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Romain Febvre (Fra);
- dirka skupno: 1. Antonio Cairoli (Ita) 44, 2. Tim Gajser (Slo) 41, 3. Jorge Prado (Špa) 40;
- SP skupno (8): 1. Antonio Cairoli (Ita) 285, 2. Tim Gajser (Slo) 278, 3. Jeffrey Herlings (Niz) 263;

* MX2:
- skupno na dirki: 1. Tom Vialle (Fra) 47, 2. Jago Geerts (Bel) 47, 3. Jed Beaton (Avs) 38 ... 15. Jan Pancar (Slo) 13;
- SP skupno (8): : 1. Tom Vialle (Fra) 354, 2. Jago Geerts (Bel) 333, 3. Maxime Renaux (Fra) 259 ... 19. Jan Pancar (Slo) 62

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike