stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 16.08.2020 20:43:39

PRETRESENI ROSSI: 'Skoraj bi me ubilo!' Res je imel izjemno srečo, da jo je odnesel brez praske

Reuters
Današnja dirka za VN Avstrije v motociklizmu bo šla v zgodovino kot ena najbolj srečnih v zgodovini tekmovanja.

Prav lahko bi se namreč zgodilo, da bi se grozljiva nesreča z letečima motorjema končala tragično. Prav (dobesedno) v središču dogajanja pa je bil italijanski zvezdnik in večkratni svetovni prvak Valentino Rossi.

Vsakdo, ki si je ogledal dirko ali pa vsaj posnetke nesreče, se mora strinjati z ugotovitvijo, da se je vse skupaj razpletlo neverjetno srečno. Glede na hitrost in maso letečih delov tehnike ter ranljivost dirkačev v sedlih je bil pravi čudež, da sta samo akterja trčenja končala v bolnišnici, pa še njiju so po preventivnem pregledu odpustili.

ČUDEŽ V AVSTRIJI (video)

Dogajanje sta s trčenjem sprožila Franco Morbidelli in Johan Zarco, ki sta se v sedmem krogu dotaknila in zletela s steze. Njuna motocikla pa sta nekontrolirano nadaljevala ob stezi in potem poletela po zraku prek nje.

Enemu od letečih motociklov sta se le za las izognila tovarniška voznika Yamahe Maverick Vinales in Valentino Rossi, saj so ostanki dirkalnika poleteli prek steze natančno med njima, ko sta prevozila tretji zavoj, ter ju zgrešili za nekaj centimetrov.

"Morbidellijev motor bi me skorajda ubil. Celo Zarcojev Ducati je letel čisto blizu. Bilo je zelo nevarno," je po dirki dejal Rossi v pogovoru za Sky Italia. Priznal je, da v dolgi karieri česa podobnega še ni doživel in da je bil to najstrašnejši trenutek na motorju.

"Bil sem prestrašen. Kar tresel sem se. To je bilo največje tveganje v življenju," je dejal izkušeni dirkač. A strah vendarle ni bil dovolj močan, da bi se odpovedal drugemu startu, potem ko so dirko nadaljevali po rdeči zastavi. Na koncu je pripeljal do petega mesta.

Pojasnil je, da sprva sploh ni pomislil, kaj se dogaja nad njim: "Videl sem senco in pomislil, da me je preletel helikopter, med dirko to ni tako redko. Namesto tega sta prišla dva motoristična izstrelka. Danes je motoristični zavetnik dobro opravil svoje delo."

Rossi pa je okrcal tudi svoje tekmece, ki po njegovem mnenju preveč divje vstopajo v njegov šport. "Tekmujemo v nevarni športni panogi. Spoštovati je treba tiste, ki tekmujejo s teboj na stezi." Za nesrečo pa je okrivil Zarcoja: "Zarco ni prvič naredil kaj takega. Jasno je, kaj se je zgodilo: Zarco je prehitel Morbidellija, potem pa ni želel, da bi izgubil mesto, zato je zaviral pred njim. A pri 300 km/h Franco ni imel nobene možnosti, da bi kaj naredil."

Članki iz rubrike