GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

STA
STA
0 13.10.2019 10:37:19

Bottas do tretje zmage v sezoni

Reuters
Finec Valterri Bottas v mercedesu, ki se je v vodstvo s tretjega startnega položaja prebil takoj po startu, si je na dirki formule 1 na VN Japonske privozil tretjo zmago v sezoni. Drugo mesto je zasedel zmagovalec kvalifikacij Nemec Sebastian Vettel v ferrariju, tretji pa je bil še drugi mercedesov dirkač Britanec Lewis Hamilton.

Dirkača ferrarija sta si v kvalifikacijah, ki so zaradi tajfuna Hagibis potekale zgolj štiri ure pred samo dirko, privozila prvo startno vrsto, a potem dobro izhodišče zapravila že takoj na startu. S tretjega mesta se je na prvo prebil Bottas, ki je vodstvo sicer vmes predal, a se potem znova prebil na prvo mesto in si na koncu zagotovil šesto zmago v karieri.

V letošnji sezoni je Bottas zmagal na uvodu sezone v Avstraliji in na četrti dirki v Azerbajdžanu.

"Vesel sem, zelo vesel. Startati kot tretji ni lahko. Res sem dobro startal in se uspel prebiti v vodstvo. Bil sem hiter in lahko sem nadziral potek," je takoj po dirki povedal Bottas.

Zmagovalec kvalifikacij Vettel znova ni dobro startal, bil je celo pod drobnogledom komisarjev zaradi prehitrega starta, a se je izognil kazni, ker naj bi kljub prehitremu startu potem zaviral in znova stopil na plin. V zadnjem delu dirke mu je za vratnik dihal Hamilton, vodilni dirkač v skupnem seštevku, a je Nemec uspel ostati pred njim.

"Na startu sem naredil napako. Tam sem potem izgubil hitrost. Mercedes je bil hitrejši kot mi, močno sem se moral boriti, da sem ostal drugi," je o startu in sami dirki dejal Vettel.

Vettel, ki je ves čas dirkal v sendviču med mercedesoma, je prvi strateški postanek naredil v 17. krogu, ko so mu mehaniki na avto namestili mehke gume. V bokse je zapeljal tudi Bottas in vodstvo je prevzel Hamilton. Pri svetovnem prvaku so sprva načrtovali le en postanek, a je zaradi obrabljenih gum moral prvič v bokse že v 22. krogu in po postanku je bil znova tretji.



Vettel je odšel na drugo menjavo pnevmatik v 32. krogu, Bottas pa pet krogov za njim, tako da se je Hamilton ponovno znašel v vodstvu, ki pa ga je dokončno izgubil po drugem postanku v 43. krogu.

Vettlov moštveni kolega Monačan Charles Leclerc pa je kmalu po startu trčil v Nizozemca Maxa Verstappna (Red Bull). Oba sta nadaljevala z dirko, Verstappen na 16. in Leclerc na 18. mestu, a je Nizozemec na koncu v 15. krogu odstopil, Monačan pa je dirko končal na šestem mestu. Komisarji so sporočili, da bodo nesrečo še enkrat pregledali po dirki in se odločili o morebitnih kaznih.

Je pa na visokem četrtem mestu dirko končal Tajec Alexander Albon (Red Bull-Honda).

Do konca sezone so še štiri dirke, prihodnja bo 27. oktobra v Mehiki, se pa pri mercedesu danes že veselijo šestega zaporednega konstruktorskega naslova.

S tem je mercedes postavil nov rekord v osvojenih konstruktorskih naslovih in potrdili, da je to moštvo najboljše moštvo v zgodovini formule 1. Pred tem so med sezonama 2000 in 2004 petkrat zapored slavili pri ferrariju z Michaelom Schumacherjem v vlogi glavnega dirkača.

V skupnem seštevku dirkačev ima Hamilton 338 točk in 64 točk prednosti pred Bottasom. Tretji je Leclerc.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike