Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 21.09.2019 19:30:50

Grjazin zmagovalec Nove Gorice, Turk že slovenski prvak

Na reliju Nova Gorica, peti postaji sezone državnega prvenstva, je zmagal Rus Nikolaj Grjazin (VW Polo R5). Upravičil je vlogo favorita in po 13 hitrostnih preizkušnjah prepričljivo premagal vse tekmece. S tretjim mestom pa si je državni prvak Rok Turk (Hyundai i20 R5) že zagotovil tudi letošnjo lovoriko.

Turk je na tretjem mestu za Rusom zaostal minuto in 20 sekund, kot najboljši Slovenec pa je pred njim na drugem in s tem z zmago v DP končal Boštjan Avbelj (Škoda Fabia R5), ki je za zmagovalcem zaostal minuto in devet sekund, pred Turkom pa imel 11 sekund naskoka.

Rus je predlanski zmagi na novogoriškem reliju tako dodal še letošnjo, čeprav je tokrat prvič vozil Volkswagnov dirkalnik. Lanski zmagovalce Čeh Ondrej Bisaha (Ford Fiesta R5) je bil tokrat četrti, a že več kot minuto za Turkom.

"Bil je zelo lep in zahteven reli. Zame je bilo najpomembneje dobro spoznati nov dirkalnik, kar mi je uspelo. Dobil sem veliko koristnih informacij. Pohvaliti moram slovenske voznike, ki so mi bili precej bližje kot predlani," je po zmagi dejal Grjazin.

Med domačimi dirkači sta na vrhu pričakovano končala Avbelj in Turk, ki sta letos zmagala na vseh relijih v konkurenci slovenskega DP. Avbelj je poleg današnjega dobil še velenjskega, Turk pa Vipavo, Ino Delto na Hrvaškem in Železnike. Dve dirki pred koncem sezone ima tako Turk že dovolj veliko prednost, da je naslovoma iz let 2017 in 2018 dodal še enega.

Danes je ruski dirkač prednost ohranil in povečal, ni pa bil najhitrejši na vseh hitrostnih preizkušnjah. V petek mu je eno speljal Bisaha, danes pa predzadnjo Avbelj, ko je uspešno branil prednost pred Turkom. Slovenska dirkača sta namreč mesti za Grjazinom zamenjala že kmalu po začetku sobotnega dela relija, Avbelj pa je majhno prednost znal obdržati do konca. Pri odločitvi o zmagi v slovenski razvrstitvi relija je odločila tudi napaka Turka, ki mu je v osmi HP na startu za nekaj sekund ugasnil motor, s čimer je malo olajšal delo tekmecu.

"Fenomenalen reli zame, bolje se ne bi moglo končati. Videti je bilo vse gladko, a sem imel v prvem delu relija kar nekaj težav z delovanjem zadnjega diferenciala. Nato smo to odpravili in na koncu sem že res užival v vožnji. Vsekakor sem zelo vesel rezultata, prav tako tudi določenih časov v primerjavi z Grjazinom," je nastop ocenil Avbelj.

A Turku je tudi tretje mesto in drugo v DP prineslo dovolj točk, da je tudi praktično že postavil mejo med tekmeci in seboj v boju za naslov prvaka. Na zadnjih dveh dirkah, eno bo gostil hrvaški Poreč, drugo pa Idrija, ga zdaj nihče več ne more prehiteti.

"Čestitke Avblju za zmago. Sredi relija je tisti trenutek z ugasnjenim motorjem malo pokvaril načrte. V nadaljevanju sem pritiskal, a je imel Boštjan vselej pravi odgovor. Po drugi strani pa smo se tudi sredi relija odločili, da za vsako ceno ne lovimo te zmage in poskušamo že na tem reliju potrditi naslov državnega prvaka," pa je pojasnil Turk.


Na reliju Nova Gorica, ki je tokrat doživel osmo izvedbo, je startalo 99 posadk, med njimi je bilo tudi 13 dirkalnikov razreda R5, do cilja jih je prišlo 72.

V deseterici razen Turka in Avblja ni bilo slovenskih dirkačev, so se pa zvrstili tik za njo. Slovenci so zasedli mesta od 11. do 19., za Avbljem in Turkom pa so bili v DP v vrhu še Aleks Humar (Ford Fiesta R2), Aleš Zrinski (Peugeot 208 T1) in Tim Novak (Opel OPEL Adam R2).

* Izidi:

1. Nikolaj Grjazin/Jaroslav Fedorov (Rus/VW Polo R5) 1:19:01,0
2. Boštjan Avbelj/Damijan Andrejka (Škoda Fabia R5) + 1:09,5
3. Rok Turk/Blanka Kacin (Hyundai I20 R5) 1:20,9
4. Ondrej Bisaha/Pert Tešinsky (Češ/Ford Fiesta R5) 2:21,6
5. Hermann Gassner jr./Ursula Mayrhofer (Nem/Hyundai i20 R5)
2:39,2
6. Kristof Klausz/Botond Csanyi (Mad/Škoda Fabia R5) 3:00,8
7. Krisztian Hideg/Istvan Kerek (Škoda Fabia R5) 4:15,9
8. Lovasz Pal/Tamsz Kurti (Mad/Škoda Fabia R5) 5:35,8
...

Značke: reli, dp

Članki iz rubrike