Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 04.08.2019 19:35:52

KAKŠNA DIRKA! GAJSER po spletu okoliščin do novega uspeha, DO NASLOVA MANJKA ŠE ...

hondaracingcorporation.com
Slovenski motokrosist Tim Gajser je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva elitnega razreda MXGP v belgijskem Lommelu.

Gajser je bil v obeh vožnjah drugi, kar je bilo na koncu dovolj za novo zmago, že deveto v sezoni.

Gajser je zbral 44 točk, eno več kot Francoz Romain Febvre, ki je dobil prvo vožnjo, a bil le četrti v drugi. Skupno tretji je bil Nizozemec Glenn Coldenhoff s 40. Švicar Jeremy Seewer, najbližji zasledovalec Gajserja v SP, je bil danes četrti in je s 34 točkami še za deset točk povečal zaostanek.

Čeprav belgijska steza ne velja za Gajserjevo najljubšo, pa je tokrat na terenu, kjer imajo tekmeci iz Belgije in Nizozemske običajno zaradi veliko več treningov precejšnjo prednost, sam poskrbel za veliki uspeh. Pred začetkom v Lommelu je sicer namignil, da bo, če bo treba, vozil tudi bolj previdno. V mislih je namreč imel veliko prednost v SP in nepotrebno tveganje na mivkasti podlagi z globokimi kanali, ki kaznujejo vsako najmanjšo napako, bi se lahko hitro maščevalo.

To je na lastni koži hitro izkusil tudi Max Anstie. Britanec je dobil sobotne kvalifikacije pred Gajserjem, toda njegova prva vožnja je trajala le nekaj sekund. Po grdem padcu in udarcu v ramo je namreč ostal brez uvrstitve, v vodstvo pa se je prebil Gajser.

Slovenski motokrosistični as ni delal napak, ni bilo padcev in težav, vseeno pa je moral sredi vožnje prepustiti vodstvo Febvreju, Francoz ga je odločno napadel in ga potem tudi prehitel. Gajser pa je do konca vožnje ubranil svoje drugo mesto ter si tako pripravil dobro izhodišče pred drugo vožnjo.

V tej se je na sceno vrnil Anstie, ki je s pomočjo tablet preživel padec in udarec v ramo v prvi vožnji. Gajser je spet povedel in kazalo je, da bo brez večjih težav zmagal na dirki, saj je bil Febvre za njim. A svoje želje je imel Anstie in je odločno napadel ter prehitel Gajserja. Pravzaprav ga je moral za zmago v drugi vožnji prehitel dvakrat. Potem ko je bil že trdno v vodstvu, je namreč naredil napako in se znašel na tleh, a se je še enkrat vrnil. Gajser je tri kroge pred koncem tako spet pristal na drugem mestu, do zmage na dirki pa mu je posredno pomagal tudi Glenn Coldenhoff, ki je za seboj zadrževal Febvreja. Če bi Francoz prišel na tretje mesto, bi on slavil na dirki, tako pa je prestižna skupna zmaga na belgijskem prizorišču ostala Gajserju.

"Ne morem verjeti, tega res nisem pričakoval. Pričakoval sem dobro dirko in morda boj za najboljšo peterico, ne pa, da bom tukaj zmagal. Ta zmaga je res nekaj posebnega, hvala vsem, ki so mi pomagali. Letos pozimi smo res veliko delali in trenirali na mivki in to se je izplačalo. Presrečen sem," je v prvem odzivu po dirki dejal Gajser.

Gajser se je z današnjimi novimi 44 točkami v SP še bolj utrdil na vrhu skupnega seštevka in je še za korak bližje naslovu prvaka za sezono 2019. Zdaj ima že 626 točk, njegov najbližji zasledovalec Seewer pa 439 oziroma 187 manj. Do konca sezone so še štiri dirke, na voljo pa je največ 200 točk. To pomeni, da bo naslov najverjetneje že čez 14 dni v njegovih rokah, dogajanje v Imoli pa bodo tudi zaradi bližine prizorišča zanesljivo pospremili tudi številni slovenski navijači.

Drugi slovenski predstavnik v elitnem razredu MXGP Klemen Gerčar se je zaradi zdravstvenih težav nastopu na dirki odpovedal, v šibkejšem razredu MX2 pa je do nekaj točk privozil Jan Pancar. V prvi vožnji je po težavah z motorjem v zadnjem krogu padel na 26. mesto, v drugi pa je bil 18., skupno je bilo to dovolj za 20. mesto na dirki. Zmagal je Španec Jorge Prado.

* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz);
- 2. vožnja: 1. Max Anstie (VBr), 2. Tim Gajser (Slo) 3. Glenn Coldenhoff (Niz);
- skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 44, 2. Romain Febvre (Fra) 43, Glenn Coldenhoff (NIz) 40;
- SP skupno (14): 1. Tim Gajser (Slo) 626, 2. Jeremy Seewer (Švi) 439, 3. Gautier Paulin (Fra) 402 ...

- MX2:
- skupno na dirki:
1. Jorge Prado (Špa) 50, 2. Calvin Vlaanderen (Niz) 36, 3. Ben Watson (VBr) 36 ... 20. Jan Pancar (Slo) 3;
- SP skupno (14): 1. Jorge Prado (Špa) 644, 2. Thomas Kjer Olsen (Dan) 520, 3. Tom Vialle (Fra) 416 ... 31. Jan Pancar (Slo) 22

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike