Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 04.08.2019 18:10:10

Hamilton dobil sijajen obračun z Verstappnom v Budimpešti

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Budimpešti. Drugo mesto je na Hungaroringu na 12. postaji sezone osvojil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), tretji je bil Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Do zmage je Britanec prišel tri kroge pred koncem, ko je prehitel do tedaj vodilnega Verstappna, v istem krogu pa je do tretjega mesta s prehitevanjem moštvenega sotekmovalca Monačana Charlesa Leclerca prišel tudi Vettel.

Za Hamiltona je to osma zmaga v sezoni, skupno pa že sedma na tem prizorišču in 81. v karieri. Z njo pa je še povečal naskok v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 251 točk, Verstappen pa 181 in je tik za drugim Mercedesovim voznikom Fincem Valtterijem Bottasom (188). Vettel počasi izgublja stik z vodilnimi oziroma predvsem s Hamiltonom, na četrtem mestu pa ima 156 točk.

A dolgo je kazalo, da bo še drugič v osmih dneh zmagal Verstappen, ki je dobil tudi dirko v Nemčiji. Na startu je namreč Nizozemec izkoristil svoj najboljši startni položaj, prvega v karieri, ter na terenu, kjer je prehitevanje težko, odpeljal v vodstvo. Za njim sta se oba Mercedesova dirkača zapletla v boj, se tudi dotaknila, pri čemer jo je slabše odnesel Bottas.

Hamilton je bil tako v uvodnem delu dirke v slabšem položaju, tudi po načrtovanih menjavah pnevmatik je bil za Nizozemcem, toda v Mercedesovi ekipi so za Madžarsko pripravili taktično mojstrovino, ki jo je Hamilton odlično izpeljal na stezi.

Čeprav so se za menjavo taktike odločili med dirko, jim je odlično uspela. V bokse je Britanec zapeljal še enkrat 20 krogov pred koncem in se na stezo vrnil s svežimi gumami. čeprav je imel skorajda 20 sekund zaostanka, se je Hamilton odločno podal v lov in bil tudi uspešen. Mladi nizozemski zvezdnik v dirkalniku z izrabljenimi pnevmatikami ni mogel odbiti napadov, ekipi je prek radijske zveze sporočal, da ima preveč obrabljene gume in nima oprijema, Hamilton pa je bil, potem ko se je v 67. krogu prebil v vodstvo, še naprej neustavljiv.

Nizal je hitre čase in si do konca privozil 17 sekund naskoka. Po prihodu v cilj se je zahvalil ekipi za izjemno delo in priznal, da je bilo današnje dogajanje tvegano, a se je izplačalo.

"Res sem hvaležen za takšen dan in ekipo. Verjeli so vame, verjeli so, da lahko vozim na meji in tvegam. Čeprav smo skupaj že sedem let, je še vedno vsaka zmaga nekaj posebnega," je dejal vidno ganjeni Hamilton.

Po drugi strani Verstappen ni mogel skriti razočaranja. "Nisem bil dovolj hiter. Poskušal sem vse, kar se je dalo, a moje gume preprosto niso zdržale. Nismo zmagali, toda po drugi strani ni bil tako slab dan."

V senci obračuna za prvo mesto je bil nazadnje interni moštveni boj za zadnjo stopničko, ki jo je s spretnim manevrom dobil Vettel.

"Imel sem eno priložnost in jo tudi izkoristil. Ni slabo, malo šampanjca pride prav. Zdaj si lahko malo oddahnemo, prišle bodo steze, ki nam bolj ustrezajo," je bil tudi s takšnim razpletom zadovoljen Nemec.

Deseterico so dopolnili še Carlos Sainz (McLaren), Pierre Gasly (Red Bull), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Bottas, ki seje po nenačrtovanem postanku na začetku moral vračati iz ozadja z 49 sekundami zaostanka, ter Lando Norris (McLaren) in Alex Albon (Toro Rosso).

Pred dirkači formule 1 je zdaj poletni premor, naslednja dirka bo konec avgusta v belgijskem Spa-Francorchampsu.

---------------------

* Izidi (70 krogov, 306,630 km):
1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 1:35:03,796
2. Max Verstappen (Niz/Red Bull-Honda) + 17,796
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 1:01,433
4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari) 1:05,250
5. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren-Renault) 1 krog
6. Pierre Gasly (Fra/Red Bull-Honda) 1 krog
7. Kimi Räikkönen (Fin/Alfa Romeo) 1 krog
8. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 1 krog
9. Lando Norris (VBr/McLaren-Renault) 1 krog
10. Alexander Albon (Taj/Toro Rosso-Honda) 1 krog

* SP skupno (12):
- dirkači:
1. Lewis Hamilton (VBr) 250
2. Valtteri Bottas (Fin) 188
3. Max Verstappen (Niz) 181
4. Sebastian Vettel (Nem) 156
5. Charles Leclerc (Mon) 132
6. Pierre Gasly (Fra) 63
7. Carlos Sainz ml (Špa) 58
8. Kimi Räikkönen (Fin) 31
9. Danil Kvjat (Rus) 27
10. Lando Norris (VBr) 24

- konstruktorji:
1. Mercedes 438
2. Ferrari 288
3. Red Bull-Honda 244
4. McLaren-Renault 82
5. Toro Rosso-Honda 43
6. Renault 39
7. Alfa Romeo 32
8. Racing Point-Mercedes 31
9. Haas-Ferrari 26
10. Williams 1

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike