mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 04.08.2019 18:56:30

Velika zmaga Zmarzlika, Žagar razočaral

Matej Žagar v Vroclavu ni bil uspešen
AMZS
V Vroclavu na Poljskem je bila v prekrasnem ambientu na sporedu peta letošnja dirka za svetovno prvenstvo.

Večina gledalcev je bila domačinov, toda tudi od drugod jih je prišlo nekaj, med njimi tudi iz Slovenije, tisti, ki so imeli srečo, da so si dovolj zgodaj zagotovili dragocen listič, saj je bil stadion razprodan že pred dobrimi tremi meseci. In tisti, ki so si ogledali dirko v živo, so bili lahko izredno zadovoljni, saj so videli lepo in kvalitetno dirko, na kateri je bilo mnogo prostora tudi za atraktivna prehitevanja.



Sama dirka je prinesla obilo športnega užitka domačinom Poljakom, medtem ko se je za pristaše Mateja Žagarja končala katastrofalno. Naš prvak Matej je sicer imel v prvi vožnji izredno močne tekmece; na desni strani domačina Dudka, z leve strani pa Šveda Lindgrena in zmagovalca zadnje dirke, Rusa Sajfudinova. Matej je malce zamudil na startu, toda potem se je tekmecem močno približal in poskušal na vso moč po zunanji liniji, ki pa na začetku zaradi premalo materiala še ni bila optimalna. Kljub borbenosti je ostal za malo brez točk. Toda ta prva vožnja je vseeno dajala dober zagon za nadaljevanje, ki pa je bilo zelo slabo.



V svoji drugi vožnji, ko smo realno pričakovali, da bo Ljubljančan napadel zmago, je prišlo že v začetku prvega zavoja do zapleta in tudi padca. Matej je startal relativno dobro in ko smo pričakovali, da se bo po zunanji strani prebil na izhodu v vodstvo, je nespretno zapletel temnopoltega Šveda Antonia Lindbäcka, ki je padel ob ogrado. Vožnja je bila prekinjena in sodnik je, čeprav smo računali, da bo vsa četverica ponovila start, izključil našega voznika. S tem se je podrla vsa zgodba o dobrem rezultatu na dirki. V preostalih treh vožnjah si je Žagar po ponovno slabih startih uspel priboriti le skromne tri točke, potem ko je ugnal svetovnega prvaka Woffindna, ki se je čudežno pojavil na dirki (sicer je član Sparte Wroclaw), Danca Iversena in na koncu povabljenca na dirki Drabika, sicer trenutno enega najboljših mladincev na svetu. Tri točke so za Žagarja zelo slab izplen. Toda vseeno si ni veliko pokvaril svojih možnosti za obstanek med elito, saj so grešili tudi drugi vozniki. Njegov zaostanek za odrešilnim osmim mestom zdaj znaša šest točk, kar seveda ni velik zaostanek, toda v drugi polovici sezone bo moral pokazati mnogo več. Ob tem pa bo moral ponovno več pozornosti posvetiti startom, ki so bili tokrat izrazito slabi. Vsi močno upamo, da se bo to zgodilo že 17. avgusta v Malilli na Švedskem, na katero ima Matej tudi lepe spomine. Toda od spominov se žal ne živi, kar pravi tudi ljudska modrost. Svojo pripravljenost bo moral dokazati tudi na stezi.



V rednem delu dirke so občinstvo predvsem navduševali Rus Emil Sajfudinov z lepimi prehitevanji, domačin Bartosz Zmarzlik, ki postaja vse bolj konstanten, ter zelo presenetljivo novinec v GP seriji Janusz Kolodziej, ki je le leto dni mlajši od Žagarja. Danec Leon Madsen sicer ne blesti s kakšnimi ekstremnimi vožnjami, zato pa z veliko borbenostjo in nepopustljivostjo, s katero še naprej pridno zbira točke. V prvem polfinalu so se srečali kar trije vodilni po štirih dirkah, Sajfudinov, Dudek in Madsen. Vse tri je z veliko prednostjo ugnal Slovak Martin Vaculik, drugo vstopnico za finale pa si je izboril Danec. V drugem polfinalu pa je domačin Zmarzlik zelo zanesljivo pokoril konkurente. Kot drugi se je po veliki borbi z Janowskim v cilj pripeljal Kolodziej. Slednji je tako še enkrat potrdil, da si je več kot zasluženo letos pripeljal GP serijo.



Vrhunsko predstavo smo videli v velikem finalu. Po zunanji strani je konkurenci pobegnil Zmarzlik, za njim pa je krenil še drugi Poljak Kolodziej. Toda Slovak Vaculik je slednjega uspel prehiteti in se spustil v dvoboj z Bartekom, za katerega je seveda navijal praktično ves stadion. Za njunima hrbtoma pa je napadal Danec Madsen, ki je uspel prehiteti Kolodzieja in se potem spustiti v dir za obema vodilnima. Kljub velikim naporom pa napadi niso obrodili sadov in vozniki so se v tem vrstnem redu pripeljali v cilj. Na velikansko navdušenje si je sedaj že veliki poljski up Bartosz Zmarzlik pripeljal svojo četrto GP zmago, z njo pa tudi delitev prvega mesta na skupni lestvici na polovici prvenstva. Na stadionu je jasno in glasno odmevalo: "Bartek, Bartek", ko je dajal sijajni mladenič, ki je aprila dopolnil šele 24 let, svoj prvi intervju. Potem pa se je v velikem stilu zahvalil tudi publiki: "Hvala vsem skupaj. Z vašo pomočjo sem prišel do te izjemne zmage, h kateri ste vsi skupaj veliko prispevali. Upam, da bom lahko v takem ritmu nadaljeval prvenstvo."

Luči na velikem olimpijskem stadionu, ki je po 60 letih doživel veliko prenovitev, so se ugasnile. Vsi vozniki pa so svoj pogled že uprli proti Švedski. Vmes jih čakajo še ligaške obveznosti. Nekateri pa že pogledujejo tudi proti Hrvaški, saj jih 24. avgusta tam čaka dirka challenge, na kateri si bo četverica najboljših zagotovila nastope v GP seriji v prihodnjem letu. Med njimi bo tudi Žagar. Mimogrede lahko dodamo, da v Krškem že organizirajo avtobusni ogled te dirke.



Izidi dirke iz Vroclava
1. B. Zmarzlik 17
2. M. Vaculik 15
3. L. Madsen 14
4. J. Kolodziej 15, 5. E. Sajfudinov 14, 6. M. Janowski 12, 7. P. Dudek 8, 8. A. Lindback 7, 9. A. Laguta 7, 10. T. Woffinden 6, 11. J. Doyle 5, 12. F. Lindgren 5, 13. M. Drabik 4, 14. M. Fricke 4, 15. M. Žagar 3, 16. N. K. Iversen 2


Skupni vrstni red po 5 (od 10) dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 61
2. L. Madsen (Dan) 61
3. E. Sajfudinov (Rus) 61
4. M. Vaculik (Svk) 59, 5. P. Dudek (Pol) 55, 6. F. Lindgren (Šve) 47, 7. J. Kolodziej (Pol) 44, 8. M. Janowski (Pol) 36, 9. J. Doyle (Avs) 35, 10. N. K. Iversen (Dan) 34, 11. A. Laguta (Rus) 34, 12. M. Fricke (Avs) 31, 13. M. Žagar 30, 15. A. Lindback (Šve) 30, 15. R. Lambert (VB) 24, 16. T. Woffinden (VB) 21

Članki iz rubrike