ženska Dobra karma

Na površino prihaja vaša občutljivost, zato ...

ula šemole Svet24.si

FOTO: Slovenska zajčica z Balija: "Koronavirusa ...

ivo hvalica pl2 Reporter.si

So mu prisluškovali? Ivo Hvalica verjame, da so ...

jadrnica, ogenj Svet24.si

Goreča jadrnica, opekline, klic na 112, v glavi ...

20130506-00441506 Necenzurirano

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

Benjamin Dolić, the vocie (4) Njena.si

Presenečenje: Nemčijo bo na Evroviziji zastopal ...

Ema 2 Njena.si

EMA: Nepričakovana poteza RTV Slovenija ...

STA
STA
0 16.06.2019 16:19:50

Do zmage na neverjeten način! Dramatičen zaključek prinesel slavje nič krivemu Špancu!

Profimedia
Na reliju za svetovno prvenstvo v Sardiniji je zmagal Španec Dani Sordo (Hyundai).

Do drugega uspeha v karieri je prišel prav na zadnji hitrostni preizkušnji, ko je imel dotlej vodilni Estonec Ott Tänak (Toyota) tehnične težave in je padel na peto mesto. Drugi je bil Finec Teemu Suninen (Ford), tretji pa Norvežan Andreas Mikkelsen (Hyundai).

Za Sorda je to druga zmaga v karieri na relijih najvišje ravni, prvo je dosegel leta 2013. Suninen je zaostal 13 sekund, z drugim mestom pa dosegel najboljši izid v karieri.

"To je res neverjetno. Kar težko opišem svoje občutke, super je zmagati, je pa res, da mi je žal za Otta," je bil prvega uspeha po šestih letih suše vesel Španec.

Še po 17. od 18 hitrostnih preizkušenj pa je kazalo, da bo Estonec vodstvo, ki ga je imel že od sobote, spremenil v zmago. Pred Sordom je imel skoraj 30 sekund naskoka, pred Suninenom pa 49.

A vse se je obrnilo na zadnji HP, ki je kot "power stage" prinašala tudi dodatne točke za SP. Estonski dirkač je obtičal v enem od zavojev, izgubil več kot minuto, pozneje pa svoj dirkalnik počasi pripeljal do konca. Tehnične težave z volanom so mu ne le odvzele zmago, ampak tudi stopničke, saj je zdrsnil na peto mesto, za Sordom je imel na koncu minuto in pol zaostanka, med vodilno trojko in njim pa je končal še Elfyn Evans.


Tänak je bil na zahtevnem reliju na Sardiniji zadnji osmoljenec. Že v petek je Sebastien Ogier zadel večjo skalo ob robu ceste in tako močno poškodoval podvozje svojega Citroena, da dirkalnika ni bilo več mogoče usposobiti za nadaljevanje dneva. V soboto se je sicer vrnil na dirko, a bil daleč od vodilnih, relija pa je nazadnje končal na 42. mestu. Vseeno pa je dobil nekaj točk, štiri za drugi mesto na današnji zadnji HP. To je dobil Mikkelsen, tretji je bil Thierry Neuville.

Le za odtenek bolje se je godilo Fincu Jari-Mattiju Latvali, ki je tudi že v petek naredil večjo napako. Z dirkalnikom se je prevrnil, s sovoznikom pa sta imela veliko dela, da sta ga spravila na kolesa. Z razbitimi vetrobranskim steklom na avtu se je Latvala s težavami privlekel do servisne cone, a je medtem že izgubil
devet minut. Finec je bil na koncu tudi brez točk, z izjemo dveh v "power stagu", na 19. mestu.

Belgijec Thierry Neuville je bil še najbližje vrhu; tudi on je že v petek poškodoval hladilnik na dirkalniku, a časovna izguba ni bila tako velika, obdržal se je med deseterico in na koncu pristal na šestem mestu.

Skupno je za manjšo tolažbo Tänak vsaj prevzel vodstvo v SP. Ima 150 točk, drugi je zdaj Ogier s 146, tretji pa Neuville s 143.

Po reliju na Sardiniji bodo imeli dirkači daljši poletni premor, naslednja postaja bo klasična preizkušnja na Finskem prvi teden avgusta.

Članki iz rubrike